Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Technika idzie na przód zgadzam się ale dokładność i cena jakieś abstrakcyjne -gdzieś jest haczyk różne nawigacje używam już do kilkunastu lat i dosłownie przecieram oczy ze zdumienia dlaczego ktoś za coś co po wpakowaniu w skrzyneczkę napisaniu instrukcji opracowaniu  okablowania kasuje "psie pieniądze "skoro można dziesiątki tysięcy Z całym szacunkiem ale coś się to nie klei zejdźmy na ziemię kasa rządzi światem a gdyby było to na prawdę tanim zagrożeniem dla rynku GPS to np  trimble kupi za każdą cenę prawa do takiego rozwiązania dla utrzymania dominującej pozycji. Chciałbym w to wierzyć ale logika temu przeczy obym w przyszłości przepraszał za ten wpis 

Opublikowano

Oprogramowanie jest nie dorpacowane fakt zawiera błedy i nie jest proste w obsłudze ale jak widać działa bardzo dobrze :)  Wczoraj pryskałem na darmowym DGPS na Mitocomie to mam teraz obraz ze trzeba robić kolejne zestawy do ciagników :) 

Opublikowano

Jeśli dla przykładu cfx czy muller dla laika jest nie do opanowania z marszu bez krótkiego szkolenia dla lini A B w wersji podstawowej  oczywiście z polskim menu to  dla już wdrożonego kalibracja systemu żyroskopów  ustawienia parametrów kierowania żeby uzyskać dokładność przy rtk dla lini wyznaczonej niwelatorem np 2 cm  na 500m jest nie lada wyczynem- nawet dla doświadczonych pracowników serwisu niekiedy kilka godzin  .A tu słyszę komentarze  że niedopracowane bez instrukcji bez polskiego menu (a stosujemy tam język techniczny ) dodatkowo stwierdzenie" nie jest proste w obsłudze "  i miałbym to zastosować na polu a może jeszcze wdrożyć pracownika NIEREALNE  .Moim zdaniem ktoś mając potrzebną do tego wiedzę posługiwanie się językiem obcym technicznym umożliwiającym użytkowanie takiego zestawu nie ma co szukać w rolnictwie bo to marnowanie talentu a byłem w sytuacji gdzie za 1h roboczogodziny mechatronik skasował 1500 zł jakie to przełożenie ekonomiczne .Nic tylko wdrażać i rozwijać działalność a tak nawiasem to nie doczytałem nic o żyroskopach czujnikach skrętu itd A kolejność jest taka- nawigacja jest niczym bez systemu kierowania - system kierowania jest niczym  bez żyroskopów niwelujących nierówności gruntu a to wszystko bez RTK również jest niewiele warte .Każdy kto przechodził kolejno te etapy powinien przyznać rację a w przedstawianym rozwiązaniu nie doczytałem nic o najistotniejszych elementach z wyjątkiem RTK 

Opublikowano

@RU68 trochę masz racji, trochę z Ciebie niedowiarek ale i trochę nie doczytałeś/dooglądałeś bo na razie nie zakładam, że masz jakieś brzydkie, demarketingowe intencje, choć uprzedzając, wisiałoby mi to...

Po pierwsze i zasadnicze, jak w tytule zaznaczyłem, opisałem rozwiązanie DIY czyli kupujesz program, kupujesz wszystkie potrzebne elementy i składasz w całość wkładając w to swoje umiejętności, czas, dodatkowe narzędzia. Jeśli nie masz któregoś z tych elementów lub w ogóle wszystkich no to idziesz do sklepu i kupujesz gotowca. Na stronie Cerea zresztą też są jakieś kompletne rozwiązania. Tylko już za zupełnie inne pieniądze. I to głównie jest ten "haczyk"... :)

W technice precyzyjnego GPS dokonał się ogromny postęp, jesienią zmieniło się naprawdę wiele, to, że zestaw odbiornik + antena za ok. 200€ liczy samodzielnie RTK, obsługuje sygnały L1/L2, w ciągu kilku sekund jest gotowy do pracy i daje powtarzalną dokładność określenia pozycji 1-2cm w promieniu kilkunastu km od bazy to jest ogromna zmiana i tak naprawdę teraz ta cała część programowo-wykonawcza zaczyna wykonywać swoją robotę.

A, że jest ciągle rozwijana i ma pewne niedociągnięcia, funkcjonalnością także odbiega od  kompleksowych rozwiązań Trimble, JD, Claas-a, itp. - owszem, niemniej to nie zmienia faktu, że już na tym etapie daje Ci bardzo precyzyjne automatyczne sterowanie, nie tylko na płaskim, 10 stopni które pokazałem to naprawdę nierówne pole... Więc jeszcze raz, żyroskop i akcelerometr jest, czujnika skrętu nie potrzeba. Dla mnie to rozwiązanie jest używalne, porównując nasze z Damianem odczucia z filmami o innych rozwiązaniach jest co najmniej dobrze a pewnie będzie jeszcze lepiej, oczywiście rozwiązania hydrauliczne mają przewagę w czasie reakcji i tego się raczej przeskoczyć nie da. Ale i niekoniecznie aż tyle trzeba skoro w większości zadań wystarcza to co jest.

Wszystko to na dzisiaj bo autor wrzucił właśnie prezentację dla hiszpańskiej TV i zapowiedział wypuszczenie w przyszłym tygodniu wersji, którą tam pokazuje. A szykuje się naprawdę spory krok do przodu w funkcjonalności, przejrzystości i przystępności rozwiązania, no cóż, pożyjemy zobaczymy...:

Tak więc podsumowując, ściemy w tym nie ma, bełkotu marketingowego z mojej strony też bo nie mam w tym żadnego interesu, nie sprzedaję tego, dokładność jest realna i filmy są prawdziwe, gdyby Ci to ktoś zbudował, zamontował i ustawił sądzę, że nauczyłbyś się tego używać. Choć oczywiście nie będę Cię przekonywał, że to czy temu podobne rozwiązania są dla przysłowiowego "prostego chłopa", pewnie nie są, podobnie jak i wiele innych, nawet po VRA czy chociażby zarządzanie na uwrociach nie sięgając...

A jeśli masz wiedzę, narzędzia i umiejętności, buduj, strój, montuj, wyceniaj swoją pracę i sprzedawaj będąc w stanie na tym zarobić, wolna droga ;) , na pewno nie będę Cię przekonywał, że wtedy ma wyjść kosztowo w cenie jedynie potrzebnych części... :)

Opublikowano

ja jestem wdzięczny bo tak specjalistyczna wiedzą w rolnictwie to rzadkość a jeszcze kolega chce się dzielić i wymieniać jest jeszcze rzadsze. zagranica ma bogate fora ale przez inną specyfikę niekiedy ciężko ich zrozumieć. ten temat to kamień milowy w własnych konstrukcjach rolników. jak własne siewniki czy agregaty

Opublikowano
Dnia 7.09.2019 o 15:37, kristofus napisał:

@RU68 trochę masz racji, trochę z Ciebie niedowiarek ale i trochę nie doczytałeś/dooglądałeś bo na razie nie zakładam, że masz jakieś brzydkie, demarketingowe intencje, choć uprzedzając, wisiałoby mi to...

Po pierwsze i zasadnicze, jak w tytule zaznaczyłem, opisałem rozwiązanie DIY czyli kupujesz program, kupujesz wszystkie potrzebne elementy i składasz w całość wkładając w to swoje umiejętności, czas, dodatkowe narzędzia. Jeśli nie masz któregoś z tych elementów lub w ogóle wszystkich no to idziesz do sklepu i kupujesz gotowca. Na stronie Cerea zresztą też są jakieś kompletne rozwiązania. Tylko już za zupełnie inne pieniądze. I to głównie jest ten "haczyk"... :)

W technice precyzyjnego GPS dokonał się ogromny postęp, jesienią zmieniło się naprawdę wiele, to, że zestaw odbiornik + antena za ok. 200€ liczy samodzielnie RTK, obsługuje sygnały L1/L2, w ciągu kilku sekund jest gotowy do pracy i daje powtarzalną dokładność określenia pozycji 1-2cm w promieniu kilkunastu km od bazy to jest ogromna zmiana i tak naprawdę teraz ta cała część programowo-wykonawcza zaczyna wykonywać swoją robotę.

A, że jest ciągle rozwijana i ma pewne niedociągnięcia, funkcjonalnością także odbiega od  kompleksowych rozwiązań Trimble, JD, Claas-a, itp. - owszem, niemniej to nie zmienia faktu, że już na tym etapie daje Ci bardzo precyzyjne automatyczne sterowanie, nie tylko na płaskim, 10 stopni które pokazałem to naprawdę nierówne pole... Więc jeszcze raz, żyroskop i akcelerometr jest, czujnika skrętu nie potrzeba. Dla mnie to rozwiązanie jest używalne, porównując nasze z Damianem odczucia z filmami o innych rozwiązaniach jest co najmniej dobrze a pewnie będzie jeszcze lepiej, oczywiście rozwiązania hydrauliczne mają przewagę w czasie reakcji i tego się raczej przeskoczyć nie da. Ale i niekoniecznie aż tyle trzeba skoro w większości zadań wystarcza to co jest.

Wszystko to na dzisiaj bo autor wrzucił właśnie prezentację dla hiszpańskiej TV i zapowiedział wypuszczenie w przyszłym tygodniu wersji, którą tam pokazuje. A szykuje się naprawdę spory krok do przodu w funkcjonalności, przejrzystości i przystępności rozwiązania, no cóż, pożyjemy zobaczymy...:

Tak więc podsumowując, ściemy w tym nie ma, bełkotu marketingowego z mojej strony też bo nie mam w tym żadnego interesu, nie sprzedaję tego, dokładność jest realna i filmy są prawdziwe, gdyby Ci to ktoś zbudował, zamontował i ustawił sądzę, że nauczyłbyś się tego używać. Choć oczywiście nie będę Cię przekonywał, że to czy temu podobne rozwiązania są dla przysłowiowego "prostego chłopa", pewnie nie są, podobnie jak i wiele innych, nawet po VRA czy chociażby zarządzanie na uwrociach nie sięgając...

A jeśli masz wiedzę, narzędzia i umiejętności, buduj, strój, montuj, wyceniaj swoją pracę i sprzedawaj będąc w stanie na tym zarobić, wolna droga ;) , na pewno nie będę Cię przekonywał, że wtedy ma wyjść kosztowo w cenie jedynie potrzebnych części... :)

Że zapoznałem się pobieżnie fakt natomiast jeśli na rynku światowym cena podobnych rozwiązań oscyluje 1000% więcej to wzbudza to moje podejrzenia "może być drogo i źle ale tanio i dobrze wręcz niespotykane .Mając natomiast wieloletnie  doświadczenia z serwisami GPS poza nielicznymi wyjątkami wszystko jest owiane tajemnicą tak aby rżnąć kasę i to nie małą a mistrzami w tej niechlubnej statystyce moim zdaniem jest Trim...e. wygląda to dosłownie tak jakby twórcy CAREA mieli na celu zachwianie cen na rynku tego typu urządzeń .Nie czarujmy nawet  niezbyt skomplikowana wiązka kabli innych producentów potrafi kosztować kilka tyś zł i celowo w skład wchodzi jedne złącze które jest wyłącznością rynkową aby nikt nie dorobił zamiennika .Natomiast zwracam uwagę że np wiosną tego roku w jednym momencie wszystkie nawigacje mullera przestały działać i konieczna była aktualizacja na szczęście bezpłatna a co by było gdyby zaśpiewali 1000 euro trzeba zapłacić i jechać dalej .Zaś co do umiejętności obsługi przez przysłowiowego chłopa nawet rozgarniętego czy rolnika w średnim wieku to moim zdaniem większość nie potrafi skonfigurować zmiany parametrów ciągnika jeśli serwis tego nie wprowadził. Jeżeli natomiast zrobilibyśmy ankietę czym jest korekcja  RTK to przypuszczam że znikomy procent będzie umiał wyjaśnić na czym to polega .Dziwi mnie również prędkość uzyskania korekcji RTK stąd moje nastawienie ale nigdy nie mówię nigdy ale żeby takie rozwiązania były w takiej cenie zgodzimy się że to dziwne tym bardziej że nie jest to rozwiązanie dla każdego gospodarstwa gdzie można nadrobić ilością sprzedaży chyba że sprzedawca traktuje na razie tę wersję jako testową i oczekuje sygnałów o niedomaganiach by je poprawić lub jest to sposób na rozwój a może nacisk na wykupienie przez dominanta na rynku  .Z długiego doświadczenia wiem że niema nic za pół darmo a analitycy opracowują coraz to nowe formy rozwoju i sprzedaży za jakiś czas się okaże o co chodzi a mnie trudno przekonać że to jakaś wyjątkowa okazja .Ja już mam wyposażone gospodarstwo w sprzęt dwóch firm i stąd wiem że te rozwiązania cały czas wymagają rozwoju i doinwestowania bo wciąż pojawiają się nowinki które pożądamy .  

Opublikowano (edytowane)

@RU68 Jeśli poszukać to pierwsze wersje Cerea (do wizualnego prowadzenia) pojawiły się gdzieś w 2010 roku - szmat czasu, tu nic nie wydarzyło się nagle. Nie znam dokładnie całej historii, nie bawię się w jakieś teorie spiskowe ani analizy rynku, wygląda mi to na jednoosobowy projekt pasjonata, po prostu, co z nim będzie dalej nie mam pojęcia. Póki co dobrze, że się lada dzień coś nowego pojawi bo parę spraw do poprawki jest, jak w każdym oprogramowaniu zresztą.

Możliwość auto-sterowania Cerea ma jak widzę ok. 5-6 lat. Tyle czasu dokładność była przeszkodą w łatwym i skutecznym wykorzystaniu tego... Drogie odbiorniki, drogie anteny. W ub. roku a może i wcześniej można już było RTK na L1 zrobić nawet taniej niż obecnie ale niestety były problemy o których piszesz, długi fix po kilka-kilkanaście minut, no i niepewny, niestety, słabo było z tym pracować, trochę próbowałem :) A bez precyzyjnego i pewnego RTK auto-prowadzenie nie ma sensu - koniec i kropka. Bez kompensacji przechyłów też średnio chociaż tu akurat idąc na kompromis z miejscem mocowania anteny (wysokość) można przeżyć. Natomiast szybkość i pewność działania F9P w L1/L2 - sama przyjemność. Ostatnio testowałem chińską antenę, podobną jak mam na bazie, kilka odczytów, dla pewności każdy pomiar robiłem po odłączeniu zasilania, cała operacja kilka minut i po zabiegu. Tu jest naprawdę rewelka w porównaniu do ub. roku, w sumie chyba dłużej trwa cold start i określenie autonomiczne pozycji przez moduł niż przejście w RTK po otrzymaniu streamu RTCM... No i fix zawsze siedzi w punkcie, dzisiaj, jutro, za tydzień, to nie ma nic wspólnego z dokładnością "przejazd do przejazdu" w krótkim czasie bez wyłączania odbiornika w danych warunkach atmosferycznych (stały błąd)...

Myślę, że rewolucja w precyzyjnym GPS wpłynie na wszystkich graczy - z korzyścią dla nas miejmy nadzieję. Na pewno u większych producentów dostajesz więcej i pewnie to się specjalnie nie zmieni, integracja jak pisałem kosztuje masę pracy a specyfikacje protokołów i urządzeń to trudny temat. I to będzie kosztować bo za tym stoi masa pracy wielu ludzi.

Problemy mogą pojawić się zawsze, pluskwę milenijną przeżyliśmy, licznik tygodni w gps jak widać także :) Następny armagedon zapowiada się w na 2038 (linux-y) ale pewnie to też przeżyjemy... W sumie dowiedziałem się o tych kwietniowych problemach dopiero niedawno, to musiało tykać dość starych odbiorników... Jakby co to F9P firmware ma dostępny bez problemu, aktualizacja jest do ogarnięcia, robiłem nie raz.

Edytowane przez kristofus
Opublikowano

Zgadzam się z tobą Jestem już pierwszej młodości ale nie przeszkadza mi to w odkrywaniu i stosowaniu nowinek .Jako dziecko miałem marzenia że przyjdzie czas że ciągniki będą same jeździły po polu (końcówka lat 70)i proszę po latach dożyłem tego wprawdzie przy wielkości mojego gospodarstwa  3 kompletne zestawy EZ pilot z RTK i 3 mullery to rozrzutność i nigdy się nie spłacą ale na moim przykładzie chcieć to móc .Będąc cierpliwym i wiedząc co potrzeba no i trochę odwagi na E-BAY da się skompletować za równie śmieszne pieniądze fabryczne zestawy jednak jest trochę pułapek bo co działa w USA nie koniecznie ma odblokowania europejskie . Jest natomiast pewne że w Polsce jest głód na specjalistyczną pomoc w obsłudze tych urządzeń i właśnie to generuje moim zdaniem poziom cen tego typu usług .Na pewno gratuluję i podziwiam- z instrukcją w obcym języku opanowanie nawigacji jest sztuką natomiast dociekanie i opanowanie we własnym zakresie prawdziwy wyczyn kto nie męczył sam ten nie doceni 

Opublikowano (edytowane)

Antena, kabel, odbiornik. Komputer ze Snip-em lub Raspberry Pi z NtripCaster-em, port przekierowany i wystawiony na zewnętrznym IP/domenie. Tyle.

Ja mam na chyba najmniejszym Pi ZeroW, Snip-a nie tykałem, Damian to ma, chyba prostsze do odpalenia. Zaletą Pi (z wifi) jest to, że jest pod dachem razem z odbiornikiem, krótkim kablem do anteny oraz przetworniczką, zasilone bezpiecznym 12V, ciągnie pewnie z 0,5W. Jeśli komp to wiadomo prądu dużo więcej pociągnie. Istotne są też długości połączeń komp-odbiornik-antena, która zwykle ląduje gdzieś wysoko z dobrym widokiem na niebo. Bardzo długie usb czy koncentryk anteny to potencjalne źródło zakłóceń i kłopotów.

Edytowane przez kristofus
Opublikowano

Chciałbym przedstawić ofertę na zestaw do Fendta. Wypełnienie materiałem 100%!

- Zestaw kół zębatych na kierownicę oraz silnik sterowania - 230zł

-Mocowanie Silnika do przełącznika kierunkowskazów z sprzęgłem- 220zł

-Obudowa silnika oraz kontrolera- 100zł

-Mocowanie anteny na siatce maski- 100zł

-Obudowa żyroskopu- 50zł

W Planach będą inne projekty do budowy GPS w traktorach Fendt oraz Massey Ferguson oraz Kombajn Fendt

spacer.png.

spacer.png