Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam ciągnik Renault 103.54 1993r. Zakupiłem go niestety od typowego handlarza, a będąc raczej małowiedzącym w tym temacie okazało się że ciągnik nie jest w pełni sprawny.Rzeczy mechaniczne udało mi się doprowadzić do ładu. Jednak z tego co wiem ciągnik posiada nieodpowiednie koła. Przednie są 13.6 rozmiar 28, a tylne 16.9 rozmiar 34. Z tego co sprawdzałem na stronach które podają zalecane rozmiary to powinny być 14.6 r28 i 16.9 r38. Tutaj pojawia sie moje pytanie w związku z tym że wymiana 4 kół może byc dosyć kapitałochłonna. Skoro przednie są w odpowiednim rozmiarze znaczy wysokośc felgi wynosi 28. Czy musze zmieniać przednie opony? Czy wystarczy że wymienię tylko tylne koła? Jesli tak to domyślam się że powinny być tam felgi o rozmiarze 38, w związku z tym jak dowiedzieć się/obliczyc jakie powinny byc tam opony aby obie osie się zgrywały i nie wpływało to niekorzystnie na układ napędowy?

Opublikowano
Z tego co wygląda to powinieneś mieć dobrze dobrany przód i tył. Masz węższe opony z przodu od zalecanych a co za tym idźe niższe, tył masz zalecana szerokość na pełnym profilu ale jako że przód jest niższy to i tył musi być stąd te 34 cale
Opublikowano

Poczytaj sobie może ten temat: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/2923-rozmiary-opon-do-ciagnikow/?page=4

Powinieneś coś znaleźć. Ja nie tak dawno też miałem identyczny problem tyle że przód miałem wymiar fabryczny 14.9-28 ale tył 520/70 R34 na dodatek łysawe.

Nie pamiętam kurcze ,może mnie ktoś poprawi ale wyliczało się jakoś prosto przełożenie przód tył(bardzo ważne bo mamy napędy) z wysokości opon i wtedy zobaczysz ile będziesz miał różnicy jeśli zostawisz te felgi co masz.

Może w tamtym temacie to znajdziesz.