Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jeden opryskiwacz rozrobiłem na 28%, drugi dałem 32%, i tak nie potrzebnie rozrabiałem bo mokro i co chwile deszcz pada.

A mówiłem bys sie nie bawił i nie woził wody na pole. Ja 2 dawke z ureazą dałem.

Edytowane przez farmermf
Opublikowano

Ja wszystko dawałem z inhibitorem uerazy, jestem ciekaw jak jest efekt jego.Podobno jak jest mokry rok to nie potrzeba jego.

Zauważyłem na pszenicy po 1 dawce pasy pszenicy ciemniejszej i jaśniejszej.Tak jakby za szeroko RSM się rozlał, i po prostu gdzie nie gdzie RSM nie doszedł.

Mam dysze 6 lub 7 otworowe albuza ale może był niektóre poprzytykane parę otworów w dyszach. Pilnowałem tego bo mam problem z zapychającymi dyszami,. Teraz założyłem podwójne filtry i nie ma już tego problemu. Ale czy wy też zaobserwowaliście pasy, tak jakby po jednym rządku pszenicy jaśniejsze w reszta ciemna.

Czy to wina moich zapychających dysz, bo było tak niekiedy że za miast 6 otworów w lały się z 3 i tak teraz może pszenica wyglądać

Opublikowano

Witam!!! Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o RSM. Posiadam RSM 32% ale na I dawkę rozrobiłem go do 28% i rozlałem po pszenicy w ilości 120l/ha. Efekt był taki,że trochę liście przypaliło i teraz pytanie dlaczego - czy dlatego że był rozrobiony i kropla była lżejsza, czy zbyt duża ilość na ha? Na II dawkę nie chcę rozrabiać tylko jechać RSM 32% ale jaka dawka jest bezpieczna jak na początkującego przygodę z RSM?

Opublikowano

Panowie takie Pytanko dzis zajrzałem do zbiornika po RSM i na dole zauważylem bialy osad i mam Problem Jak go wydostać z Beczki moze poradzicie jak go Wydostac lub zrobić cos aby sie roztopił lub cos:) Z góry dziekowac za Pomoc

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Wlej troche ciepłej wody,zamieszaj, bez problemu Ci sie rozpuści :)

Edytowane przez mlodyy
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja trzymam RSM w mauzerach, wiec nie mam z tym problemu. Wiec nie wiem co Ci doradzic, ale chyba jedynym rozwiązaniem jest wyciągnięcie tego osadu

Opublikowano

Jak wleje ciepłej wody do zbiornika metalowego to juz mam po zbiorniku kolego.Wiec niemoge wlewac tam wody

A co mu sie stanie, rozszczelni się? :o 7 lat leje wode i rsm na zmiane i tylko lekki nalot w srodku jest.

Opublikowano

witam

na jakich obrotach i prętkościach pryskacie???

Czy to się zachowuje jak inne opryski na zółtych czy niebieskich dyszach???

Będę pierwszy raz pryskał i nie wiem jaką prędkością., pomóżcie

D.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jutro wsadzę pracownika i będzie ładował w wiaderka i wsypie do plastikowego kontenera i rozpuszczę .Dam mu maskę aby się nie udusił może przeżyje:)

A jak nie przeżyje to kolejny pracownik po niego wejdzie, czy zostawisz go w tym zbiorniku ????

Edytowane przez Sadek
Opublikowano

Koledzy mam pytanie odnosnie rsm w uprawie kukurydzy, wszyscy sie rozpisują że w qq rsm tylko i wyłącznie podawać należy weżami rozlewowymi, nie boje sie ich bo stosuje w zbożach ale problem jest z szerokością tu 50 cm tu 75cm, nie dawno przeczytałem artykuł że można stosowac rsm w qq dyszami do rsm na qq co ma 8 liści ponieważ niby powierzchnia liści jest tak duża że roslina wchłaniania go szybko... i tu rodzi sie pytanie do was, robił ktoś tak? Jaki efekt? Jakie dawki? Aha w artykule było że ok 200 - 250l rsm

Opublikowano

sęk w tym że roślina nie wchłania RSM, tylko chodzi o to żeby kropla miała jak najmniejszą styczność z rośliną-liśćmi, żeby kropla RSM jak najszybciej spłynęła na ziemię i została wchłonięta przez nią

ja w kukurydzy wszystko wylałem przedsiewnie pod agregat, dokładnie 520kg, w zeszłym roku zrobiłem identycznie i się sprawdziło :)

Opublikowano

A ja też testowałem i jest różnica, mocznik później zaczyna działać, widać to w pszenicy w której wylałem na 1 dawkę RSM z inhibitorem - jest ciemniejsza od pszenicy zasilonej RSM-em bez preparatu. A do tego inhibitor: zapycha filtry, dysze (kryzy), śmierdzi jak jasna cholera, mocno się pyli, nie wiadomo jak to dobrze rozpuścić, żeby nie zapchało wszystkiego co się da. Nie wiem, czy będę to stosować w kolejnym roku, może na rzepak, gdzie pojadę z 1 pełną dawką N.

Opublikowano

no to słowo przeciwko słowu. U mnie różnicy żadnej. Co do zapychania, u mnie problemu nie ma, gdyż korzystam z dysz lechlera fd, także ich nie ma szans zapchać. Nie mają żadnych kryz. Polecam