Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Najpierw pytasz czy ktoś stosuje micro z rsm bez dodawania wody ( czyli dyszami do rsm ) póżniej piszesz że niektórzy stosują herbicydy z rsm , rozumiem że też dyszami do rsm , bo nie wyobrażam sobie że ktoś daje 200 litrów rsm +herbicyd i pryska np. niebieskimi dyszami 1 ha. 

Tu  wyrażnie napisałeś że micro idzie przez glebę , a ccc jest nalistne , a stosują z rsm czyli wychodzi na to że doglebowo ( cały czas piszesz że chcesz rozlewać czysty rsm  z dodatkiem micro lub ccc )

Nie Ty napisałeś że Ja stosuje ccc doglebowo gdzie nigdy tak nie napisałem. Herbicyd dyszami drobnymi, a micro i ccc tymi od rsm.

• Root Admin
Opublikowano
szymon09875 napisał:

4 godziny temu, Parich napisał:

temat poboczny, pietrujecie mausery z rsm?

nie

tak, 2 stoją. przyzwoity Mauser wytrzyma 1.5 tony nacisku

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie Ty napisałeś że Ja stosuje ccc doglebowo gdzie nigdy tak nie napisałem. Herbicyd dyszami drobnymi, a micro i ccc tymi od rsm.

No ale przecież jak micro czy ccc pójdzie dyszami od rsm to zabieg będzie doglebowy a nie nalistny . tak samo jak herbicyd dasz z rsm dyszami drobnymi to wyjdzie jak byś opryskał randapem , chyba że ci chodzi o dodanie rsm do  wody , jak np. ja daje 15 - 20 litrów  rsm  na 400 litrów wody do każdego zabiegu , czy to herbicyd czy grzybówka . Bo samym rsm z herbicydem bez wody to sobie nie wyobrażam . Jak zaczynałem przygodę z rsm  w 2009 r na N2 zapomniałem przestawić dysz na rsm i z 4 metry ruszyłem na dyszach płaskostrumieniowych niebieskich , efekt - w żniwa goła ziemia . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

No ale przecież jak micro czy ccc pójdzie dyszami od rsm to zabieg będzie doglebowy a nie nalistny . tak samo jak herbicyd dasz z rsm dyszami drobnymi to wyjdzie jak byś opryskał randapem , chyba że ci chodzi o dodanie rsm do  wody , jak np. ja daje 15 - 20 litrów  rsm  na 400 litrów wody do każdego zabiegu , czy to herbicyd czy grzybówka . Bo samym rsm z herbicydem bez wody to sobie nie wyobrażam . Jak zaczynałem przygodę z rsm  w 2009 r na N2 zapomniałem przestawić dysz na rsm i z 4 metry ruszyłem na dyszach płaskostrumieniowych niebieskich , efekt - w żniwa goła ziemia . 

Nie wiem poszukaj sobie w tap agrar było kiedyś o dokrzewianiu takim.

Mikro będę lać teraz do 150l rsm i 2l proleaf działka obok bez ale pewnie uj co będzie widać różnicę nawet jeśli coś to podziała.

Herbicid doglebowo w 100l rsm i 100l wody.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

To można RSM32 stosować do zabiegów po 15-20l i nic nie popali to ? Bo pierwszy raz to słysze i ciekawy jestem .

Można , dzisiaj poszedł Sekator 250 ml + rsm 15 litrów + 400 litrów wody na 2 ha . Jak do tej pory nie zauważyłem negatywnych skutków , a wręcz zaobserwowałem że można z dawką herbicydu zejść o 10 % . Pryskam tak już ładnych parę lat , nim przeszedłem na rsm dodawałem mocznik 25 kg na 2 opryskiwacze , (12,5 kg na 400 litrów wody)

Opublikowano

Stosuje już 5 lat. Polecam. A żółte place mają różną przyczynę. Ale nie było zjawiska żeby po roku stosowania pola żółkły. Wszystko z umiarem i w dobrych warunkach stosować. 

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Druga dawka ? U mnie druga poszła 2 tyg temu i rzepak ostro zaczął ciągnąć N a teraz po tych mrozach oklapł tak fest 

Druga dawka, rozlałbym wczesniej ale w kolejce jestem.

Na pszenicę jeszcze mam działki że nie dostała azotu bo mokro było to dostanie 550kg na raz. 

• Root Admin
Opublikowano

Mój rsm32 stoi na przyczepie pod wiatą

Dziś było -10 jak myślicie ile musi postać w ciepłym, żeby można go było rozlać opryskiwaczem z czerwonymi dyszami?

Opublikowano

Mój stoi na zewnąt i na razie nie krystalizuje. Boisz się krystalizacji?

Opublikowano

Ciecz musi mieć 0 st żeby rozpoczęła się krystalizacja, raczej w wiacie to nie grozi. 

Opublikowano
18 minut temu, Tomek90 napisał:

Druga dawka, rozlałbym wczesniej ale w kolejce jestem.

Na pszenicę jeszcze mam działki że nie dostała azotu bo mokro było to dostanie 550kg na raz. 

daj wilgoci bo u nas już trochę cienko z nią :/