Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Rsm się tak nisko nie leje, a im większa roślina tym belka powinna być wyżej 

A to już zależy od typu dyszy. Zawsze mierzy sie do wierzchołka roślin bo to na niej kropla się zatrzymuje

5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Pszenica i Rzepak . Ale na rzepak dwie dawki azotu a pszenica trzy dawki .

Pszenicę chcesz na jakość prowadzić? Ja odpuściłem 3 dawkę bo nic nie wniosła do plonu. Teraz wszystko na dwie

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, lonoh napisał:

Rsm się tak nisko nie leje, a im większa roślina tym belka powinna być wyżej 

na jakiej wysokości powinna być belka? mówimy o rozlewaniu na rzepak który ma dwa liście - jak pewnie wiesz taki rzepak ma może 2 może 4 cm wysokości

Opublikowano
1 godzinę temu, griga napisał:

A to już zależy od typu dyszy. Zawsze mierzy sie do wierzchołka roślin bo to na niej kropla się zatrzymuje

Pszenicę chcesz na jakość prowadzić? Ja odpuściłem 3 dawkę bo nic nie wniosła do plonu. Teraz wszystko na dwie

Ja leje na 7 otworowych i też zależy od ciśnienia im niższe tym większa kropla

Opublikowano

Z agroplastu kołpakami trzymałem belkę na 150cm, teraz z albuz esi będzie niżej ale na pewno nie zalecana przez nich wysokość. Wychodzę z założenia że im wyżej tym większa prędkość spadania i lepiej spłynie z liścia. Wiem że może być efekt "rozbryzgu" ale jak na razie tego nie miałem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, yacenty napisał:

na jakiej wysokości powinna być belka? mówimy o rozlewaniu na rzepak który ma dwa liście - jak pewnie wiesz taki rzepak ma może 2 może 4 cm wysokości

Ja na 7 otworowych leje 1 dawkę spokojnie ponad metr nad ziemią i na wysokim ciśnieniu a na 2 dawkę to z 1,5m i poparzen nie miałem, a na początkach mojej przygody z rsm lalem jak belka była nisko i na niskim ciśnieniu i oj były przypalenia ale raczej  bez wpływu na plon, tylko poprostu lepiej było przez tydzień jeździć w pole zeby się nie wk***iać

Edytowane przez lonoh
  • AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Z agroplastu kołpakami trzymałem belkę na 150cm, teraz z albuz esi będzie niżej ale na pewno nie zalecana przez nich wysokość. Wychodzę z założenia że im wyżej tym większa prędkość spadania i lepiej spłynie z liścia. Wiem że może być efekt "rozbryzgu" ale jak na razie tego nie miałem. 

Ale ta wysokość ma wpływ na ułożenie stożka a co za tym idzie równomierność. Wiem że nie ma ona znaczenia na plon ale gównie przez to podają wysokość pracy. Jak chce się lac nie patrząc na wysokość to polecam dribble bar ;)

Opublikowano

Mam Saletrosan 30 i rsm 32. Lepiej na pierwsza dawkę dać saletrosan bo jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia odpowiedniej wilgotności do rozpuszczenia nawozu a na drugą dawkę rsm ?

Opublikowano

Macie jakieś dodatki siarkowe do RSM? Przedstawiciel z jednej firmy proponował mi z siarkopolu coś tam bo kizeryt drogi ale jak przeliczyłem cene to to samo co jechać kizerytem w którym jest dodatkowo Mg. Jest niby ten RSMS ale dość że mało tej siarki to prawie sama forma amidowa.

Opublikowano
41 minut temu, Arek napisał:

Mam Saletrosan 30 i rsm 32. Lepiej na pierwsza dawkę dać saletrosan bo jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia odpowiedniej wilgotności do rozpuszczenia nawozu a na drugą dawkę rsm ?

Saletrosan pierwsza dawka bo ma siarkę. 

• AgroTeam
Opublikowano
rocco0987 napisał:

Macie jakieś dodatki siarkowe do RSM? Przedstawiciel z jednej firmy proponował mi z siarkopolu coś tam bo kizeryt drogi ale jak przeliczyłem cene to to samo co jechać kizerytem w którym jest dodatkowo Mg. Jest niby ten RSMS ale dość że mało tej siarki to prawie sama forma amidowa.

Poza prosiarka chyba nie ma nic do dodania. Ja myślę jeszcze o sypaniu siarczanu wapnia

Opublikowano

Tomek 90 efektu zebry nie zauważyłeś bo na pierwszy raz poszedł u ciebie saletrosan. Ja tylko RSM stosuję  i gnie nie gdzie widzę zebrę. 

Na buraka który prawie zakrył miedzyrzedy lałem RSM w  deszcz i tuż przed deszczem  i zero przypaleń. 

• AgroTeam
Opublikowano
Tomek90 napisał:

@tomek73 w  zbożu od całość idzie rsm i nie widzę efektu zebry a tam czy na trawie szybciej widoczne niż w rapsie. 

Efekt zebry zobaczysz tylko w poparzeniach. Później już nie ma prawa go być. I nie ważne czym lane