Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, sznajdik napisał:

Będę uff-a rozwadniać to chyba trzeba w zbliżone stężenie do rsm zrobić

No właśnie jak to pieroństwo aplikować,kupilem 700 kg na próbę i jakoś trzeba to wysypać,rozlać ,ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? 

Opublikowano
29 minut temu, fliegl napisał:

Jak wykonujesz opryski na chwasty kiedy dawkowanie środka jest 100gram ?

Tu mam wagę kuchenną, do 5 kg,  ale jak dokładnie odmierzyć 1 litr.

Już próbowałem ale zawsze nie dokładnie to wychodzi. Miałem kubek z  farb co jest bardzo dokładnie rozrysowana skala i jak by się na nalewało to inna waga. Szukałem 1 litrową menzurkę, też bez powodzenia.

Więc najlepsze rozwiązanie  arerometr zawsze i wszędzie pokaże bez żadnych problemu. 

Opublikowano
47 minut temu, tomek73 napisał:

Tu mam wagę kuchenną, do 5 kg,  ale jak dokładnie odmierzyć 1 litr.

Już próbowałem ale zawsze nie dokładnie to wychodzi. Miałem kubek z  farb co jest bardzo dokładnie rozrysowana skala i jak by się na nalewało to inna waga. Szukałem 1 litrową menzurkę, też bez powodzenia.

Więc najlepsze rozwiązanie  arerometr zawsze i wszędzie pokaże bez żadnych problemu. 

Przecież jeden litr wody to dokładnie 1 kilogram

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.12.2021 o 15:20, yacenty napisał:

82-84zł na 1000l rsm32.
Najpierw kupiłem na 6 mauzerów, teraz na całość rsmu jaki stosuję

Jak to dozujesz , wlewasz litr do mauzera i mieszasz trochę , czy bezpośrednio przed rozlewaniem do opryskiwacza ? Przy takim drogim azocie , to niech tylko ograniczy o 10%utlenianie amoniaku to już będzie na plus , tym bardziej że u mnie idzie rsm 26+s gdzie formy amidowej na którą działają te inhibitory urezy jest znacznie więcej niż w rsm 32

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 godziny temu, slonju77 napisał:

No właśnie jak to pieroństwo aplikować,kupilem 700 kg na próbę i jakoś trzeba to wysypać,rozlać ,ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? 

700 kg to jest problem ? ja mam 23 ale auta .Na szczęście w QQ  na pewno idzie rozrzutnikiem obornika z poziomym frezem i dużymi talerzami -ale w QQ idealna równomierność nie ma kosmicznego znaczenia w zbożach mogą być jaja  .Planuję rozpuszczać w wodzie ale raczej większego stężenia jak 15 % N będzie trudno uzyskać .i tak dając 120- 130 N /ha mamy 750- 850 l/ha roztworu -jest z czym jeździć  

Opublikowano

Przedsiewnie w kuku czy innych uprawach to nie problem RCW albo inny wynalazek ,chodzi mi o pszenice ozimą ,16 % lać to jak RSM?Będzie to spływać po roślinie przy takim roztworze tak jak rsm?

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

Dnia 8.12.2021 o 15:20, yacenty napisał:

82-84zł na 1000l rsm32.
Najpierw kupiłem na 6 mauzerów, teraz na całość rsmu jaki stosuję

Jak to dozujesz , wlewasz litr do mauzera i mieszasz trochę , czy bezpośrednio przed rozlewaniem do opryskiwacza ? Przy takim drogim azocie , to niech tylko ograniczy o 10%utlenianie amoniaku to już będzie na plus , tym bardziej że u mnie idzie rsm 26+s gdzie formy amidowej na którą działają te inhibitory urezy jest znacznie więcej niż w rsm 32

bezpośrednio w opryskiwaczu. na etykiecie jest napisane że mieszanka chwilę tylko działa. więc wlewam pół rsmu, inhibitor i drugie pół rsmu

Opublikowano

Stosowałem mocznik z inhibitorem już pare lat temu jak to dopiero była nowość i u mnie jakoś różnic nie widziałem żeby za to dopłacać. Rsm też nie raz rozlewałe w qq w ostre słońce na zbrylone pole i działanie było ok.

Opublikowano

Sezon sezonowi nie równy poza tym trzeba ważyć lub mapować tam gdzie robimy porównania a nie bo jakoś się komuś wydaje przy dzisiejszych cenach rsm nawet znikome działanie się zwróci -ale każdy ma prawo decydować za siebie 

Opublikowano
15 minut temu, rocco0987 napisał:

porównywałem w dwóch sezonach na części pól.

A to się porównuje na jednym polu podzielonym i tak naprawdę 200 kg plonu nie odczujesz bo trzeba osobno uwrocia kosić później podzielić poszczególne ładunki i ważyć a tak naprawdę to chodzi o zmniejszenie nawożenia a nie maksymalizację plonu .Ja od lat stosuję w QQ i pomimo raczej niskiego nawożenia zbieram przyzwoite plony  

Opublikowano

Witam. Czy ktoś rsm stosował dolistnie z chwastoxem ? I jaką dawkę dać do listnie oraz czy wtedy jak dolistnie dać rsm czy zmienić dysze w opryskiwaczu? Chce spróbować pierwszy rsm także dziękuję z góry za pomoc.

Opublikowano
Dnia 25.12.2021 o 22:33, RU68 napisał:

A to się porównuje na jednym polu podzielonym i tak naprawdę 200 kg plonu nie odczujesz bo trzeba osobno uwrocia kosić później podzielić poszczególne ładunki i ważyć a tak naprawdę to chodzi o zmniejszenie nawożenia a nie maksymalizację plonu .Ja od lat stosuję w QQ i pomimo raczej niskiego nawożenia zbieram przyzwoite plony  

Niskie, czyli jakie? Ile dajesz N w RSM?

Opublikowano
8 godzin temu, Radzio0404 napisał:

Witam. Czy ktoś rsm stosował dolistnie z chwastoxem ? I jaką dawkę dać do listnie oraz czy wtedy jak dolistnie dać rsm czy zmienić dysze w opryskiwaczu? Chce spróbować pierwszy rsm także dziękuję z góry za pomoc.

Zastanów się co robisz, chwast czy odżywiasz. Bo te zabiegi stanowczo sie różnią oczekiwaniami. 

Ja przy odżywianiu dodaje do 15 litrów RSM potem 10. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Zastanów się co robisz, chwast czy odżywiasz. Bo te zabiegi stanowczo sie różnią oczekiwaniami. 

Czyli dolistnie robiłeś i dałeś 15l rsm na ha ? A ile wody dałeś na ha ?

1 godzinę temu, tomek73 napisał:

I dawałeś też coś na skrócenie słomy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

max 140 lepsze ziemie   110-120 lekkie

nie powiedziałby ze to niskie nawożenie azotem, ja daje niecałe 130 starcza na 9-12 ton suchej zależnie od roku odmiany i działki. oczywiscie bez inhibitorów