Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bawię się w RSM w oziminach od 3-lat i u mnie efekty widać dopiero po 3-tygodniach od zastosowania, gdzie czytając wypowiedzi innych użytkowników efekty widoczne są po tygodniu.  Dużo wcześniej stosowałem Saletrę jeszcze na zmarzniętą glebę i mam wrażenie jak by działanie było dużo szybsze.

Opublikowano

i to jest wg ciebie wada RSMu? Saletra 34 ma 17% formy azotanowej a RSM 32 tylko 8% dlatego ma wolniejszy "strzał". Dla porównania saletrosan 26 ma 7% formy azotanowej a reszta to azot amonowy 19% Więc nie wiem co chcesz tym osiągnąć jeśli działanie Saletrosanu i RSM będzie bardzo podobne. RSM jest najbardziej optymalny. Saletra jest niezastąpiona tylko do wiosennego "pobudzenia" słabych roślin bądź w celu ich dokrzewienia.

Opublikowano

Jak to jest z tym rsm ?jeśli w zbiorniku mauzer mamy 1000 litrów rsm np,28 procent to waży on 1280 kg to mamy azotu 280 kg czy 358,4 ,powinno być to drugie i jak płacimy to za kg czy za litry?

Opublikowano

Cześć.

Mam pytanie odnośnie dysz. Jakie wybrać 05 czy 06 Lechlery FD. I czy można jechać 10km/h z wydatkiem 200l/min i ciśnieniem 2 bar? Ogólnie jak to jest z prędkościami/ciśnieniem?

Opublikowano

Masz tabelkę Lechler'a i tam przy zastosowaniu FD06 powinieneś otrzymać taki wydatek przy 10km/h i 2bar. Bo chyba chodziło Ci o wydatek 200l/ha nie na minutę? 

Opublikowano

przy jakim cisnieniu krople są ładniejsze 1,5 czy 4  atm? w której sytuacji występują mniejsze poparzenia? ja mysle raczej nad 04 mam małe kawałki sporo startowania w narożnikach a wtedy cisnienie spada. Najlepszym rozwiązaniem byłyby dwa komplety rozpylaczy ale to juz spory koszt,,,

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Ciśnienie jak najmniejsze żeby kropla duża > szybsza prędkość spadania > szybciej ucieka z powierzchni roślin. 

ooo właśnie! na seminarium top agrag w Poznaniu prof. z Niemcowni mówił, że kropla musi być mała do średniej i zwykłymi końcówkami jechać. 600 osób się zdziwiło co on gada. nawet przedstawiciel grupy azoty był ździwiony ale temat przemilczał. 

Opublikowano

No nie mam nic a chce wylać prawie 400l/ha a w poźniejszych dawkach 200l.

Dlatego pytanie czy gdy kade 6km/ha leje 400l przy 2 bar a poźniej jadę 10km/ha przy tych samych parametrach to wsio będzie ok?

Opublikowano

Wylewałem 350l i 150l regulowałem przy tym syamym ciśnieniu, a regulowałem dawkę prędkością także i było ok. 

To jak to jest w tych nowych teraz nie ma kryzy?? 

400l to tak myśle chyba rsm+s na raps tak? 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, i pierwsza dawka 400l a druga jakieś 150 RSM 32. Przy Lechlerach FD 06 wychodzi odpowiednio 7km/ha i 3,5bar oraz 12km/ha przy 1,5 bar. Będzie ok? czy tam są kryzy to nawet nie wiem.

13 minut temu, robi57362 napisał:

nie bedzie bo musisz jechac 12km/h . a tak swoja droga to 400 l/ha to troche dużo

Dużo bo? Nie 12 tylko 10.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Tak sobie czytam i coś mi tu nie pasi przecież rsm będzie miał inne wydatki cieczy od zależności jaki stosujemy pod każdy potrzebujemy innej tabeli lub innej kalibracji komputera, w przypadku lania końcówka do tyłu 1,5 bara może byś problem z dokładnością wydatku i równomierny rozlaniem, wystarczy pożądana Góra i może być problem. Teraz pytanie jakie kołpaki kula masz czy z wymienną kryzą czy zintegrowaną i tu jest porażka. 

14 godzin temu, sumek666 napisał:

ooo właśnie! na seminarium top agrag w Poznaniu prof. z Niemcowni mówił, że kropla musi być mała do średniej i zwykłymi końcówkami jechać. 600 osób się zdziwiło co on gada. nawet przedstawiciel grupy azoty był ździwiony ale temat przemilczał. 

A ja dobrze wiem o co hodzi rozlewając końcówkami lejącym w dół duża kropla ( duża prędkość) odbija się od ziemi rozbijając się dodatkowo pażąc roślinę 

14 godzin temu, Kula07 napisał:

A co z prędkością jazdy?

Jak ją utrzumasz pod górę nie będzie problemu