Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Stoję przed zakupem pługa do Mojej c-330. Mam zamiar kupić używane pługi grudziądzkie i zmienić im skrzydła odkładnic na półsrubowe. Mam jeden kawałek dosyc ciężkiej ziemi i zastanawiam się czy przez te odkładnie nie będzie ciapek miał za Ciężko. Czy przerabial już ktoś w ten sposób pług? Jeżeli ktoś spotkał takie które będą pasowały do UG 2  to poprosił bym o link do sklepu w którym takowe dostanę. Doradzcie mi proszę czy jest sens tak zrobić. I czy Ciapek z Tym będzie latał. Z góry dziękuję 

Opublikowano

Bananek a co myślisz o plugach trojkach do C 360 http://www.fagros.pl/index.php/maszyny-rolnicze/plugi-zagonowe/plugi-zagonowe/ad/staltech-u170p-zab-zrywalne,236

Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

to nie przez odkladnie plug idzie ciezko tylko przez kat natarcia lemiesza. ja mialem U006 i szedl ciezko, zamienilem go na wiekszy overum. ten idzie lzej wiekszym biegiem.

Zgadza się.  Tylko chodzi mi o to że odkladnica półsrubowa jest dłuższa przez co powierzchnia tarcia jest większa, jest bardziej wygięte przez co skiba jest lepiej odwracana i wydaje mi się że razem z Tym opór może być większy. 

Opublikowano
trzydziestka i tak nie ma co robic z UG2 wiec pewnie z dluzszymi odkladniami tez sobie poradzi. ciezko powiedziec. ja obstawiam, ze da rade. watpie czy znajdziesz na AF kogos, kto ma i uzywa takie plugi z powiekszona odkladnia.
znajomy w niedalekiej wiosce takie zakladal do UG3, ale ciagal to 3P. musial w odkladniach bic nowe dziury, bo nie potrafil dobrac odpowiednich.
Opublikowano
23 minuty temu, Bananek napisał:

trzydziestka i tak nie ma co robic z UG2 wiec pewnie z dluzszymi odkladniami tez sobie poradzi. ciezko powiedziec. ja obstawiam, ze da rade. watpie czy znajdziesz na AF kogos, kto ma i uzywa takie plugi z powiekszona odkladnia.

No właśnie podobno duzo ludzi tak robiło przy UG 3 i z tego co czytałem. Zaraz jak tylko pojawiały się w sklepie to zostały wykupione.

Opublikowano
w zeszłym roku założyliśmy do 2 ug te odkladnie pólsrubowe i według mnie szalu to nie robi. Scinacze sa wgl do bani przy tym. Trzeba głęboko orac aby ziemia po nich szła. Jak się ustaw zwykłą ug 2 lub 3 to też ładnie kryje
Opublikowano
Spokojnie da sobie radę C-330 z tymi obkładnicami.Wcześniej orałem C-328 z takimi i krył idealnie a nawet miał ciapek lżej niż na zwykłych.Jedyny minus u mnie to,że na glinie orałem na blokadzie bo przód był w powietrzu. Ale C-328 ma lżejszy przodek jak C-330.Będziesz śmigał aż miło jak takie kupisz. A wracając do wcześniejszego postu,że wiercił dziury w obkładnicach to dlatego,że kupił pewnie od czwórki a tam już był był inny rozstaw.Pamiętaj też o zmianie piersi bo także mają inny kąt przegięcia.
Opublikowano

https://agromasz.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_color.tpl&product_id=53958&category_id=1158&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

Tu masz odkładnie. Kupiłem je z tego sklepu, i właśnie był problem z otworami, nie było plug&play. Nie chciało mi się bawić w wiercenie czy przerabianie tego płaskownika w pługu trzymającego jedną śrubą odkładnię i odesłałem je do sklepu. Sama odkładnia ani centymetr dłuższa od oryginału, tylko bardziej zagięta. Podstawa w tym pługu to przyspawać kawałek pręta 12 pod lemiesz, aby zmniejszyć kąt.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomi1605 napisał:

Spokojnie da sobie radę C-330 z tymi obkładnicami.Wcześniej orałem C-328 z takimi i krył idealnie a nawet miał ciapek lżej niż na zwykłych.Jedyny minus u mnie to,że na glinie orałem na blokadzie bo przód był w powietrzu. Ale C-328 ma lżejszy przodek jak C-330.Będziesz śmigał aż miło jak takie kupisz. A wracając do wcześniejszego postu,że wiercił dziury w obkładnicach to dlatego,że kupił pewnie od czwórki a tam już był był inny rozstaw.Pamiętaj też o zmianie piersi bo także mają inny kąt przegięcia.

Masz jakiś adres do sklepu w którym dostanę te odkladnice i piersi ? 

Opublikowano

Potrzebuje adresu gdzie znajdę jakieś odkladnice półsrubowe do UG2 i jeżeli jest faktycznie potrzeba zmiany również piersi to też gdzie bym takowe dostał. Z tego co widziałem w grene bodajże są odkladnice do atlasa. Będzie to pasowało? 

Opublikowano

Kiedyś jeszcze w zwykłej trójce grudziądzkiej miałem założone odkładnie Viraxa, opór stawiał większy, ale i z odwracaniem nie było porównania, tylko materiał do kitu.

Opublikowano
15 minut temu, izydor6280 napisał:

Oo i cena dość atrakcyjna. Zależało mi na półsrubowych poniewaz lepiej krusza glebę. Ale teraz rozwazę również i tą opcję.