Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czekaj aż zboże będzie miało odpowiednią wilgotność do zbioru ,czyli najprościej mówiąc musi być suche. Tak jak mówisz ,najpierw wymłóć ziarno ,później zbierz słomę. Jeśli po zbiorze ściernisko będzie czyste to możesz robić uprawę pożniwną broną talerzową bo napisałeś ,że posiadasz. Chyba ,że na ściernisku będzie zielono tzn będą rosły chwasty a szczególnie perz (wygląda jak ciemno zielona trawa więc napewno poznasz ,ewentualnie wrzuć zdj ścierniska). W przypadku gdy perz będzie trzeba by opryskać ściernisko żeby go zwalczyć ,najlepszy będzie środek o nazwie Randap ale może być też inny na bazie glifosatu , zresztą powiesz w sklepie ,że chcesz środek na perz to Ci doradzą jakiś. Po oprysku musisz zaczekać aż chwasty wchłoną środek ,najlepiej odczekać 3 tygodnie od oprysku i wtedy zrobić uprawę ścierniska.
Opublikowano
Tak jak piszesz skończ żniwa. Badania gleby to podstawa, nie wiadomo jak twój wujek to pole uprawiał. Każdy z nas kiedyś był w ciemnej d... z wiedzą o rolnoctwie. Najgorszy pierwszy rok, później będzie z górki. Tylko nie licz na kokosy z uprawy ziemi bo teraz to nic nie jest pewne. Nastaw sie na to ze jednego roku zarobisz drugiego wyjdziesz na zero a trzeciego dołożysz. Jeśli za rok wyjdziesz na małym plusie to coś z tego będzie. Co do pryskania perzu itp.itd. pytaj o zamiennik randup, placilem ostatnio 20zł za taki, nazwy nie pamietam a nie ma mnie teraz w domu.
  • Like 1
Opublikowano

Ok, dzięki Panowie. 

Generalnie nie liczę na jakieś zyski czy coś w tym rodzaju. W pierwszym roku mogę nawet wyjść na zero -nie liczę już swojej robocizny. Ważne żeby czegoś nie spartolic od początku.

Tak jak piszecie, nikt odrazu nie jest alfa i omega.

Dzwoniłem dzisiaj do przedstawiciela okręgowej stacji chemiczno rolniczej i ma przyjechać pobrać próbki z wszystkich pól ale dopiero koniec lipca/początek sierpnia.

Opublikowano
Ja też nie być "alfą i omega" bo na swoim jestem od 4lat ale od małego miałem z gospodarką doczynienia. Odr masz jakiś w pobliżu? Oni też są od tego żeby pomagać. Chociaż z nimi to różnie bywa.
  • Like 1
Opublikowano

Przecież w ODR można zrobić próbki gleby za darmo.Sam pobierasz sobie ziemię z głębokości tak 10 cm ,zawozisz im i po jakimś czasie dostajesz pisemna analizę.Z analiza masz miesiąc.A tak czas ci się znacznie wydłuża.

• Thanks 1
Opublikowano

Rodzice mi zawsze mówił, że jak by coś im się stało, to mam podglądać, co inni robią w polu. Jak na wiosnę dwa czy trzy ciągniki wyjadą włókować, to też wyjedź. Ty rób tak samo. Patrz co inni robią. Pytaj też sąsiadów, ale ostrożnie. Może być taka sytuacja, że sąsiad pomyśli sobie " jak nie będzie mógł dać rady, to rzuci to w cholerę, a wtedy ja to kupię za parę groszy" może też Ci z zazdrości źle powiedzieć, czym opryskać, czy kiedy młócić. Brutalne to, ale też tak się może zdarzyć. Tak że musisz wyczuć ludzi.

Opublikowano
Już nie przesadzajcie że tak ciężko wyjść na plus. Spokojnie te 2 tys z ha zgarniesz, a jak jeszcze ziemniaki i buraki to więcej. Kwestia w jakim stanie jest sprzęt. Możesz podesłać tutaj zdjęcia jak wyglądają uprawy to dużo może wyjaśnić.
Opublikowano

2 tysiące? Czemu tak skromnie,  przecież GUS podaję 2500(z przeliczeniowego) Napewno jak ktoś dopiero zaczyna i kompletnie nic nie wie o gospodarce, to wyciągnie czystego zysku tyle z hektara.. A potem się dziwicie  sami,  że miastowi piernicza  jak to na wsi dobrze.. 

Opublikowano

lukasz0920 napisał:

Już nie przesadzajcie że tak ciężko wyjść na plus. Spokojnie te 2 tys z ha zgarniesz, a jak jeszcze ziemniaki i buraki to więcej. Kwestia w jakim stanie jest sprzęt. Możesz podesłać tutaj zdjęcia jak wyglądają uprawy to dużo może wyjaśnić.

No i Ty nie przesadzaj bo chłopak uwierzy że 2tys co roku z ha będzie zarabiał. Pogada wszystkim dyryguje więc trochę powściągliwośći co do tych zarobków z ha. Co do zdjęć to się zgodzę jakieś by się przydały.

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj wstawię zdjęcia.

Generalnie nie oczekuję zysków w pierwszych latach. Mogę nawet wyjść na zero, ważne żeby się rozwijać i nabierać doświadczenia. Głodny spać nie pójdę bo tak jak pisałem wcześniej pracuje na etacie.

Opublikowano

@karollo można pracować i ma etacie i w gospodarstwie,wielu rolników co ma tak mniej hektarów lub nie ma hodowli tylko same uprawy tak właśnie dorabia.Wazna jest tylko organizacja pracy ,by odpowiednio ja sobie rozłożyć w czasie by nie mieć jakiś tam opóźnień, zaległości :) Jeśli się tylko chce,siła i zdrowie na to pozwala można i tu i tu pracować :)

Opublikowano

Panowie zboże i słoma zebrana.

Teraz lecieć talerzówką?

Co zrobić gdy na jednej połowie Pola jest zielono, perz. Opryskaćgo i później czekać 3 tyg?

Nie będzie później za twardo na polu, wjadę talerzówką?

Muszę zasiać jakiś poplon bo tak w dopłaty jest. Myślałem nad gorczycą.

Czyli najpierw talerzówką a później siewnik z gorczycą? 

Kiedy obornik rozwieść?

Opublikowano

Jak perz to tylko porządny oprysk . Nie patrz co będzie później , bo to zależy od pogody .

Opublikowano

Karolloo napisał:

Muszę zasiać jakiś poplon bo tak w dopłaty jest. Myślałem nad gorczycą. Czyli najpierw talerzówką a później siewnik z gorczycą? 

w planie rolnosrodowiskowym masz napisane jakie poplony posiac i gdzie. nie mozna siac na pale byle czego, poza tym pewnie bedziesz chcial posiac kawalek zyta to nie wchodz tam z miedzyplonem teraz. lepiej obirnik rzucisz pod zasiew zyta. na zielone pole daj jakis zamiennik roundup'u najlepiej wszystko tym spryskaj i dodaj siarczan amonu (wtedy oprysk bedzie skuteczniejszy i szybciej zadziala) to bedziesz mial spokojna glowe.

Opublikowano

Karolloo napisał: Panowie zboże i słoma zebrana. Teraz lecieć talerzówką? Co zrobić gdy na jednej połowie Pola jest zielono, perz. Opryskaćgo i później czekać 3 tyg? Nie będzie później za twardo na polu, wjadę talerzówką? Muszę zasiać jakiś poplon bo tak w dopłaty jest. Myślałem nad gorczycą. Czyli najpierw talerzówką a później siewnik z gorczycą?  Kiedy obornik rozwieść? Narazie mam swoje problemy. tak jak wyżej jak zielono to np. Kiler czy gallup strong u mnie 20zl. ale to musisz mieć niezle zschwaszczone pole bo inaczej zwykly lancet po siewie da radę chwastom. co do gnoju(pisze po polsku) nie wiem ile go masx ale pisałeś o kartoflach i burakach to tam go zastosuj. co do tego że za późno i nie dasz rsdy stslerzowac to z pogodą nikt nie wygrał. pozdro.

Opublikowano

Ok, to obornik na buraki i ziemniaki. A co z obornikiem po zimie? Czy może cały na jedną uprawę a po ziemię cały na drugi?

Jutro wjadę talerzowa na pola a wieczorem tym odpryskiem, sprzedali mi roundup. Ponad 150 zł zapłaciłem. Trochę boję się pryskać bo nie wiem jak mi to wyjdzie. Najpierw jakaś próbę zrobić?

Opublikowano

Najpierw chcesz talerzować , a później to samo pole pryskać ?

Opublikowano

Dobrze by było zrobić kalibrację opryskiwacza ,wtedy byś wiedział ile środka na hektar wypryskasz ,ale póki co nie będę Ci o tym mieszał. Jaki to ciągnik i opryskiwacz ? postaram się doradzić jaki dobrać bieg i ciśnienie ,będzie nie do końca "książkowo" ale opryskasz. ;)