Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dziś byłem w gminie i wg tęgich głów z Puław w burakach cukrowych  suszy nie ma, za to w ziemniakach już jest. Marekfarmer jest w stanie to logicznie wytłumaczyć?

Gość marekfarmer
Opublikowano
o wytłumaczenie proś panów i pań z Puław
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kazik80 napisał:

Dziś byłem w gminie i wg tęgich głów z Puław w burakach cukrowych  suszy nie ma, za to w ziemniakach już jest. Marekfarmer jest w stanie to logicznie wytłumaczyć?

A to proste akurat bo w burakach polaryzacja skoczyła i plantatorzy są na Plus a W ziemniakach skrobia spadła

Tylko trzeba oświadczenie dołączyć ze nie zalegają z alimentami w pakistanie😆

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Bartek01 napisał:

Panowie a jest sens jechać do arimr gdy nie mam jeszcze wniosku z podpisem wojewody?

no pewnie. moze poznasz tam jakas fajna foczke. :) bo wniosku bez protokolu nie zlozysz.

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

Powiem tak,mam żarcia dla bydła full.i jeszcze okazją była aby pozbyć się dwuletnich bel sianokiszonki.i tak jest i większości w okolicy.Ale im bogatszy tym szybciej w gminie był

Toś szczęściarz. W mojej gminie belki do 200 zł dochodzą. Za badyle po 120 płacą. Żeby nie było łąki powypalane, że tylko zielsko rośnie, a krów 10x więcej niż ludzi we wsi. Drobniejsi wcześniej skarmiali zbożami na zielono, teraz gorczycą z poplonu.

Opublikowano (edytowane)

Zabrałem się za wypełnianie wniosku. Wszystko gładko szło do momentu wpisania powierzchni. Ci co pisali protokół zrobili babola i w jednej działce mam zawyżoną powierzchnię o 10ar. Nie wiem co wpisać teraz we wniosku, czy stan faktyczny taki jak jest na wniosku na dopłaty, czy to co jest w protokole ? Jestem pewien, że składając wniosek do gminy podałem poprawne wartości. Protokół mam od 30 lipca ale dopiero teraz zwróciłem na to uwagę.

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano (edytowane)

Też tak myślałem, żeby wpisać to co we wniosku na dopłaty i co zgadza się ze stanem faktycznym. Ciekawe tylko czy ARiMR nie będzie robić problemów, z powodu niezgodności powierzchni wiosek - protokół ?

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Gość marekfarmer
Opublikowano

Wszystko zależy  od osoby  do której trafi  wniosek 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie do końca  bo  zawyżona powierzchnia  nawet  o te 10  arów  to  większe straty    więc ...

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tylko z roślinnej mam prawie 50% przy 18ha więc jakby nie było to 10arów aż tak dużo nie zawyża, zobaczymy co z tego wyjdzie. Błąd powstał w ten sposób, że we wniosku o szacowanie trzeba było podać działki zgodnie z wnioskiem na dopłaty. Działka jest podzielona na 0,29 i 1,14 i według gminy wyszło z tego 1,53ha... Matematycy....

Edytowane przez andrewk
Gość marekfarmer
Opublikowano

Jeśli trafisz  na skrupulatnego  pracownika ARIMR  to się dowali   

Opublikowano

oni matematycy, Ty to dodatkowo potwierdziles podpisem. nie mozna tez miec pretensji do wojewody, bo z jego upowaznienia podpisuja to z automatu nie czytajac. ja protokol 2 razy przeliczylem zanim podpisalem pomimo, ze wypelnialem go razem z pracownikiem gminy.

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko ja też dwa razy przeliczałem z pracownikiem gminy przy składaniu wniosku i było ok. Później telefon, żeby szybko przyjechać i podpisać bo chcą wysłać do wojewody - okres żniw i nie było czasu, a nawet nie podejrzewałem, że coś będzie nie tak. No ale zobaczymy.

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

Z ciekawości jeszcze zapytam . Jak to jest ? Taki przykład - Dwa gospodarstwa . Pola i uprawy podobne , z tym że jedno posiada trochę truskawek i malin . Jednemu uznali trzydzieści kilka procent strat , a drugiemu poniżej dwudziestu . Pomijając to że to głupota , to czy to poniżej 20 może liczyć tylko na de minimis , czy może składać na poszczególne uprawy ?

Opublikowano
17 godzin temu, lszczepa1 napisał:

Składał ktoś wniosek do Kowr o umorzenie czynszu dzierżawnego?? Jak Kowr odnosi się do takich wniosków??

Dobre pytanie, tym bardziej, że jest paradoks: mniejsze plony - większy czynsz.

A wiecie jaki tłusty był 2017r? Dochód z ha przeliczeniowego 3399zł!