Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

w 2015  roku trzeba było mieć  30%  strat  i nie było  wyłączenia   produkcji zwierzęcej    i trzeba było faktury  okazać na zakup  pasz  żeby  do  strat  doliczyli.

A kto miał  29% strat  nie dostawał ani 1zł  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
16 minut temu, kierowiec napisał:

tylko że za PO-PSL w 2015 roku jeden wniosek, za 2 miesiące kasa i dali mi chociaż 120 zł do ha dla niektórych śmieszne, dla mnie pomocne bo mogłem kupić chociażby trochę paszy, za obecnej partii którą wychwalasz pod niebiosa i najchętniej byś ukląkł na kolana i aż do rana... nie dostane pewnie nic, wniosek obszerny protokoły, straty w uprawach 39,5 % , gdzie według moich obliczeń jest 60%, kukurydzy nie wliczali, po uwzględnieniu bydła, mam ogólną stratę w gospodarstwie 20,2% i co ? Gucio. propadanda mydlenie oczu zwykłym obywatelom że rolnikom pomożemy damy po 1000 zł, ach jak Ci rolnicy mają dobrze, chwała PiS !

To PiS cI STRATY SZACOWAŁ? Oj bajkopisarzu 🤪

54 minuty temu, jacek1296 napisał:

Gospodarstwo może wykorzystać, a nie "ma"( jeżeli ma, to niech wypłacą co roku każdemu 20000pln ) 60tys/3lata, w postaci dopłaty do materiału siewnego, zwolnienia a podatku rolnego i innych podobnych pierdół. Jeżeli rolnik dostanie pomoc, która zostanie zaliczona( nie wypłacona ) do de minimis, to o tyle zmniejszy mu się limit.

Ktoś ma straty 29% i de minimis wykorzystane i guzik dostanie. Inny co ma 30% i wykorzystane ( lub nie ) de minimis coś tam dostanie, bo dla niego ta pomoc nie liczy się do de minimis. Czyli krzyku o pomocy jak zwykle dużo, a beneficjentów, co dostaną jakieś sensowne pieniądze będzie bardzo mało.

Ten kto miałł duże straty dostanie i o to chodzi a nie rolnik który raz zebrał 10 ton w tym roku 7 a już krzyczy jaki to on poszkodowany

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Za pszenicę  dostaniesz  z pomocy  de minimis   jeśli nie masz jej  wykorzystanej 

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No do pszenicy dostaniesz ile jeszcze nie wiadomo

No to się dowiedziałem.... Obaj co innego piszą..

Marek de minimis zdaje mi się że to nie jest dopłata jednorazowa np. 300zł/ha tylko odsetki od kredytów, zwolnienie z podatków itp.

Mam nadzieję że staszek ma rację i dostanę normalnie ileś tam kasy do ha za tą pszenicę. Bo na razie jestem grubo na minus z nią. Przed żniwami zastanawiałem się czy to kosić w ogóle..

Opublikowano

Czy ja napisałem że mi pis straty szacował ? dali po prostu takie wytyczne aby jak najmniej rolników dostało pieniądze. Jeżeli uważacie że rolnicy powinni wziąć na klatę stratę poniżej 30% to jak macie takie mocne klaty to możecie się ofiarować i dołożyć do tych 1,5 mld ;)

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nikt nie dał żadnych wytycznych jak kto ma  szacować  straty  to są bzdury  

5 minut temu, damianzbr napisał:

No to się dowiedziałem.... Obaj co innego piszą..

Marek de minimis zdaje mi się że to nie jest dopłata jednorazowa np. 300zł/ha tylko odsetki od kredytów, zwolnienie z podatków itp.

Mam nadzieję że staszek ma rację i dostanę normalnie ileś tam kasy do ha za tą pszenicę. Bo na razie jestem grubo na minus z nią. Przed żniwami zastanawiałem się czy to kosić w ogóle..

Dostaniesz  z   Pomocy  De  minimis   (Pula na gosp 60 tyś zł/3 lata)  Jesli nie wybrałeś go  w dopłatach do  nasion  czy  zwolnieniach z podatku  rolnego   to dostaniesz  a stawka  do ha  będzie  ogłoszona już nie  bawem jeśli masz ponad 50%  ubezpieczone  to  będziesz  zadowolony  

Opublikowano
14 godzin temu, marekfarmer napisał:

Z tego co wiem  to nie będzie żadnych okazywania faktur  ani  nic  

Na protokole  masz  napisane  straty z produkcji Roślinnej    niżej  z obu  działów  produkcji  

Po napisaniu wniosku  wezmą pod uwagę   straty tylko z roślinnej  w ARIMR  i tyle  w temacie  

widoocznie mało wiesz , potwierdzam słowa @ws71

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Za pszenicę  dostaniesz  z pomocy  de minimis   jeśli nie masz jej  wykorzystanej 

Sam sobie zaprzeczasz, pisałeś że przy stracie poniżej 30 % jest de minimis a nagle zmieniasz zdanie i za 50 % też de minimis??

Opublikowano (edytowane)

No właśnie Marku. Ja gdzieś widziałem zapis że pomoc de minis to będzie dla tych którzy nie przekroczyli 30%. I będzie to na odsetki kredytów, zwolnienie z podatków/KRUS itd.

Tylko nie wiem czy był to artykuł jakiegoś dziennikarza czy zapis na stronach urzędowych. Dlatego też nie wiem na ile ten zapis był autentyczny.

Ale dobrze że ze Stachem się zgadzacie w jednym. Że jeśli w samej pszenicy mam stratę 50% to za to dostanę kasę. Dla mnie może być de minis bo mało mam wykorzystane mi to wsio rawno.

Edytowane przez damianzbr
Gość marekfarmer
Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

No właśnie Marku. Ja gdzieś widziałem zapis że pomoc de minis to będzie dla tych którzy nie przekroczyli 30%. I będzie to na odsetki kredytów, zwolnienie z podatków/KRUS itd.

Tylko nie wiem czy był to artykuł jakiegoś dziennikarza czy zapis na stronach urzędowych. Dlatego też nie wiem na ile ten zapis był autentyczny.

Ale dobrze że ze Stachem się zgadzacie w jednym. Że jeśli w samej pszenicy mam stratę 50% to za to dostanę kasę. Dla mnie może być de minis bo mało mam wykorzystane mi to wsio rawno.

Ty nie rozumiesz  co ja do ciebie pisałem najwyraźniej   Dostaniesz  pomoc  z pakietu de Minimis  bo jak pisałeś  masz ;

13 godzin temu, damianzbr napisał:

że dla mojego gospodarstwa obliczył 14 % straty.

A kasę  z De minimis   dostaną ci co mają do 29% strat w gospodarstwie  

A ile dostaniesz do tej  pszenicy  co masz 50%  dowiesz  się  już nie długo  :) 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Do 29%  jest z De minimis  

Od  30%  z Kasy   Rządowej  

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tak   dostałbyś  gdybyś  miał  10% strat w gospodarstwie i   minimum   30%  straty np  w kukurydzy  czy  życie  

Opublikowano

Panie , nie prawda . Chciałem dostać , bo w TV dawali , ciągle słyszałem , a jak poszedłem wniosek złożyć , to niemal wprost usłyszałem - Panie , daj se pan spokój , bo to lipa . No to może tera ?

Opublikowano

Ci co mają powyżej 70% strat to na pewno dostaną po te 1000zł/ha , ponieważ w skali kraju wychodzi garstka , a reszta  dostanie   grosze lub nic , po wprowadzeniu  redukcji itp.,itd.  , ale w publicznej tvpis  będzie  szło w świat że rolnicy dostali po tysiąc 

Co jeszcze  to może przyspieszą  zaliczki od października  też po 70%🤑, tak jak w tamtym roku trabili że płacą  po 70%  a w naszej gminie dali  30% + kontrol 

• Like 2
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

W Kujawsko Pomorskim jest  prawie 100 tyś ha  ze stratami powyżej  70%  także nie taka garstka  a to  tylko jedno  województwo  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Tak i teraz pewno . Dużo szumu , a efekt jak zawsze . Wiadomo - komisje , urzędnicy ... no cała masa ludzi musi mieć z tego profit , a do rolnika jak coś dotrze ... , to głównie zawiść tych z miasta , że chłopom znowu dali za nic .

Opublikowano

Takich sobie wójtów wybieracie do nich z pretensjami

17 minut temu, farmerss34 napisał:

Ci co mają powyżej 70% strat to na pewno dostaną po te 1000zł/ha , ponieważ w skali kraju wychodzi garstka , a reszta  dostanie   grosze lub nic , po wprowadzeniu  redukcji itp.,itd.  , ale w publicznej tvpis  będzie  szło w świat że rolnicy dostali po tysiąc 

Co jeszcze  to może przyspieszą  zaliczki od października  też po 70%🤑, tak jak w tamtym roku trabili że płacą  po 70%  a w naszej gminie dali  30% + kontrol 

Ty już chyba w mózgu masz po redukcji bo piszesz bez sensu

1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Czyli   jak bym miał  10 %  to też bym  dostał ?  nie chce mi się wierzyć.

Do danej uprawy będzie pomoc rozumiesz to czy nieogarniasz?