Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Ja mam HO 😁

i masz poniżej 11tys? to wybaczone 😅

Opublikowano (edytowane)

Dzięki , dzięki 😁 dobiłem do 9 i jest dobrze , Tera byczki tanie, to rozprawie z ojcem , dodamy swiniaczka , zrobiły kiełbaskę , dam zootechnikowi i będzie 11 😁🤣

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano

Na stado 25 krow mam tylko jedna czerwona MO i jedna siwa SM ale ja skasuje bo słaba do mleka 🙂 wszystkie inne mixy z MO, nrf są czarno białe 😛 dopiero w tym roku mam zacielone jałówki ktore są czerwone 2 RW, 1MO i potem takich do zacielenia tez 3 czerwone także jeszcze sporo czasu żeby marzenie się spełniło 😛

Opublikowano

Aaaa.nie zauważyłam wcześniejszego pytania @przezuwaczka o tą wredność i myślałam, że to o tych minerałach z krwi 🤦‍♀️

Ja mogę powiedzieć o NRFach, ze są też temperamentne, do tego szalone...większość krow krzyżowek u mnie z NRFem jest niedotykalska, człowieka omijają szerokim łukiem, a przy ewentualnym kontakcie potrafią uciekać tak, ze wpadają na scianę 😅Ale za to dobrze chodzą do robota, z racicami też mniejszy problem jest...ale ta tusza...😬

Opublikowano

Jeśli krzyzujemy HO z RW/MO/SM to w pierwszym pokoleniu wychodzi czarne umaszczenie, a dopiero w kolejnych może być czerwone. Zależy, które geny odziedziczy. Tyle zauważyłem na własnym stadzie. 

Opublikowano
radekz200 napisał:

Na stado 25 krow mam tylko jedna czerwona MO i jedna siwa SM ale ja skasuje bo słaba do mleka 🙂 wszystkie inne mixy z MO, nrf są czarno białe 😛 dopiero w tym roku mam zacielone jałówki ktore są czerwone 2 RW, 1MO i potem takich do zacielenia tez 3 czerwone także jeszcze sporo czasu żeby marzenie się spełniło 😛

To się ciesz 😃 miałem i simki i mo i nigdy więcej nrf trochę bystre ale te już wolę

Opublikowano

A wiecie że te RW to już dawno jest HF tylko o kolorze czerwonym, żeby coś dobrego z tego powstało to krzyżują z HF em i zostawiają czerwone sztuki albo krzyżują z RC czyli HF czarny z genem czerwonym. Jest taki byk Eclipse Red co ma 4 pokolenia do tyłu HF a czarnego a jest RW bo matki przekazują dominujący gen czerwony który jest rzadki. To po co komu ten RW skoro to i tak HF i to jeszcze dużo słabsze od HFa i zawsze droższe bo tylko za kolor się płaci?

Opublikowano

Do 10 tyś l wydajności nie ma znaczenia czy jest czarne czy czerwone. Dopiero powyżej wydajniejsze są HO. Po co RW? W największym skrócie: odporniejsze od HO. Każdy weterynarz mi to mówi. RW jest dużo droższe od HO? Skąd Ci się to wzięło?

Opublikowano
13 minut temu, Adwokat1105 napisał:

A wiecie że te RW to już dawno jest HF tylko o kolorze czerwonym, żeby coś dobrego z tego powstało to krzyżują z HF em i zostawiają czerwone sztuki albo krzyżują z RC czyli HF czarny z genem czerwonym. Jest taki byk Eclipse Red co ma 4 pokolenia do tyłu HF a czarnego a jest RW bo matki przekazują dominujący gen czerwony który jest rzadki. To po co komu ten RW skoro to i tak HF i to jeszcze dużo słabsze od HFa i zawsze droższe bo tylko za kolor się płaci?

Dawno jest? A kiedy nie był? Zawsze te rasy były połączone, i wywodzą się z tej samej linii. Holenderskiego bydła które było sprowadzone do USA. 

Opublikowano

Lubię moje HFy. Jakoś nie sprawdziły mi się mieszańce, a trochę ich było. Ich niby lepsza odporność wynikała z niższej wydajności i mniejszych wymagań. Zła pasza i żywienie szkodzi im tak, jak HFom. Nie widzę różnicy. Nawet bardziej się tuczą, bo szybko ucinają mleko, a potem też problemy.

NRFy wg znajomego, który pracował przy nich w Norwegii, to łobuzice okropne. 30% stada wiązali za nogi do rusztów przy dojeniu. W życiu czegoś takiego nie widział. Oby mieszańce w HFy z charakterem poszły.

Opublikowano

Jakby nie patrzeć RW to dalej HF tylko z bardziej prymitywnymi genami. Każdy dzisiaj może dopasować rasę pod własne potrzeby i cele. Z tym zatuczaniem to mnie zaskoczyłaś :P Nie, nie jestem fanatykiem RW... ani HO... ani żadnej innej rasy ;)

Opublikowano
36 minut temu, chuck00 napisał:

Do 10 tyś l wydajności nie ma znaczenia czy jest czarne czy czerwone. Dopiero powyżej wydajniejsze są HO. Po co RW? W największym skrócie: odporniejsze od HO. Każdy weterynarz mi to mówi. RW jest dużo droższe od HO? Skąd Ci się to wzięło?

Skąd mi się to wzięło? Pewnie z tego że jak chcesz kupić HFa z 2400-2500 tpi to jest w tych czasach już masówka a byk RW o tych samych parametrach to już wysoka półka i trzeba za niego więcej zaplacic. RW i HF jest oceniany pod tymi samymi parametrami a w Top 100 TPI się załapał chyba tylko jeden a może już wypadł. Jakby te czerwone były takie odporne to by czarne krowy puszczali tymi super bykami i tworzyli na nich super czarne byki no ale niestety jest odwrotnie. 

36 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Dawno jest? A kiedy nie był? Zawsze te rasy były połączone, i wywodzą się z tej samej linii. Holenderskiego bydła które było sprowadzone do USA. 

Biały i chińczyk też pochodzą od Adama i Ewy. Żebyś chociaż trochę przestudiował rodowody byków to byś wiedział o czym mowie.

Opublikowano

Masz rację odnośnie ilości "dobrych" buhajów HO w stosunku do RW. Jeśli chodzi o cenę to RW 2400-2500 tpi(gtpi) kosztuje 80-100zł/słomka, lepsze są droższe. To taka przepaść cenowa? Super krowy np w USA krzyżuje się HF z MO i RFN/SRB. Sano idzie w podobnym kierunku, ponieważ mimo wydajności 13tyś, 2 laktacje to trochę mało.

Opublikowano

Jak daleko wstecz? Bo od kiedy pamiętam te rodowody się przecinały, a wiele buhajów HO było nosicielami genu czerwonego.  

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Jak daleko wstecz? Bo od kiedy pamiętam te rodowody się przecinały, a wiele buhajów HO było nosicielami genu czerwonego.  

Nie lubię rzucać słów na wiatr dlatego Ci dokładnie nie powiem bo musiałbym usiąść i przejrzeć katalogi 10-15 lat do tyłu kiedy trochę słabszym obserwatorem byłem .Pewnie coś tam krzyżowali ale nie na tą skalę co teraz, pewnie najbardziej to się zaczęło jak weszła genomika to wtedy zaczęła się gonitwa za najwyższym tpi a widocznie czerwone słabo im wychodziły. Byki RC są robione po to żeby firmy miały co sprzedać dla klienta na krowy RW. W każdym katalogu to niewiele jest tych RW a jak coś jest to słabizna.

Edytowane przez Adwokat1105

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie,za jakiś czas przechodzę na bydło opasowe tj. byki na początek z 40sztuk i stopniowo zwiększać do 60 sztuk bo na tyle tylko pozwala areał  i chciałbym od was sie dowiedzieć skąd brać byczki tak w wadze 70-90kg za rozsądne ceny oraz chciałbym sie dowiedzieć czy np dla byczków 100kg jak i 400+ taka sama śruta ? Oraz jakie wy stosujecie śrute jakie proporcje ? 
    • Przez Ryszard123
      Bydło ma biegunkę (jaki jest tego powód).
    • Przez elamir
      Chciałbym zrobić okólnik dla bydła i myślałem o wersji drewnianej z uwagi na koszta. Jako słupy miałby robić podkłady kolejowe, a żerdzie zrobiłbym sosnowe z własnego lasu. Tak jak o trwałość podkładów się nie boję bo one to i pewnie mnie przeżyją tak zastanawiam się co zrobić, żeby jak najdłużej wytrzymały żerdzie. Sosna do najtrwalszych nie należy. Zaimpregnować to jakoś, czy tylko okorować? Ile lat może wytrzymać takie drewno?
    • Przez Wojtek026
      Jakie są objawy czy odrobaczać całe stado, czy bydynkami, od jak małego mozna odrobaczać i jak często powtarzać, czy byli po ponad 600kg jest inny sposób jak zastrzyk?
      no i skąd te robaki i jak się bydło zaraża także jak często te odrobaczanie stosować? czy dezynfekcja budynków wskazana?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v