Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie są objawy czy odrobaczać całe stado, czy bydynkami, od jak małego mozna odrobaczać i jak często powtarzać, czy byli po ponad 600kg jest inny sposób jak zastrzyk?

no i skąd te robaki i jak się bydło zaraża także jak często te odrobaczanie stosować? czy dezynfekcja budynków wskazana?

Opublikowano

małe robaczki w sierści, albo mały apetyt, ja zazwyczaj odrobaczam całe stad jak się coś pojawi bo to przechodzi z jednego na drugie. są zastrzyki, płyn do polewania po grzbiecie, ewentualnie takie mleczko do pyska wlać, ale najlepiej działa zastrzyk 

Opublikowano

zależy jaki środek używasz powinno się odrobaczac bydło przynajmniej raz w roku i zmieniać środek co jakiś czas. ja stosuje zastrzyk podskornie i takie mleczko do pyska plus środek na wszy na grzbiet to razem najlepiej działa. Po odrobaczeniu masz spokojniejszy bydło i lepsze przyrosty.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ice2006
      witam mam problem z bydłem 2 sztuki padły w nocy prawdopodobnie od wzdęcia czy ziemniaki mogły im zaszkodzić dodam że daje rozdrabniane w ilości 10 wiader 20 l na 30 sztuk(co drugi dzień) a padły te sztuki które w sumie najmniej zjadały tych ziemniaków bo przeważnie były odganiane.Gdy ok godz 24 byłem sprawdzać to było wszystko w porządku leżały i żuły a na drugi dzień o 7 rano leżą zdechłe czy w takim czasie mogły dostać wzdęcia i paść?.Teraz boje sie zadawać te ziemniaki i nie wiem co z nimi zrobię bo kupiłem 10 ton.Czy samo siano wystarczy krową mamką?
    • Przez farmer-f13
      Cena za byki z dnia na dzień spadła 1,50zł na kilogramie i leci w duł dalej co gorsza nikt teraz niechęć skupować za granicę bo czekają co orzeknie komisja. Moim zdaniem zawiniło tu Państwo i powinno to zrekompensować chłpu dopłatą do każdego kilograma byka który chce sprzedać na rynek. Odnas wymagają to niech dadzą coś od siebie skoro zawiniła ubojnia kontrolowana przez państwowego inspektora weterynarii. 
    • Przez kilgro123
      witam na jesien jest planowane odpisanie gospodarki mam 2ha łąki I 5 ha ktore moge przeznaczyć na uprawy które mogą służyć jako pokarm dla bydła które zamieżam kupić I tu jest problem bo nie wiem ile byków mi sie zmieści do boxa 3,5m na 3,5m moge mieć takie 4 kojce . byki zamieżam karmić sianokiszonką,śrutą, sianem . Moglibyście mi doradzić ile byków by sie zmieściło oraz co bym mógł zasiać na tych 5ha jako pokarm nie zamieżam robić kiszonki z kukurydzy ponieważ mam mało miejsca na to 😏😉
    • Przez rolkam72
      Witam .Od jakiegos czasu zaczely sie pojawiac narosle małe na skorze 2 byczkow.2 z nich urosło do srednicy 4cm wiec pojechalem do weterynarza pokazalem foto tego i dal mi jakies psikadło.Starczyło na 3 dni i nic nie pomogło a weterynarz powedzial ze nie ma nic innego dopiero jak odpadnie ktoras z nich zrobi autoszczepionke czy jakos tak. I tu pytanie.... Kupiłem brodacit dostepny w aptece na kurzajki dla ludzi( sam stosowalem lata temu i super pomogło)  czy moge to zastosowac u bydła.Pewien znajomy twierdzi że podłoże bakteryjne wirusowe czy jakos tak jest takie jak u ludzi i powinno pomóc. Chce sie upewnic bo moze ktos akurat mial podobny przypadek i stosowal cos w tym stylu.
    • Przez Domin192
      Witam ,
      Chciałbym zapytać jak poradzić sobie ze zbyt rzadkim kałem u bydła mlecznego . Dokładniej ujmując , mocznik mam na poziomie 160 przeciętny tłucz 4,2 białko 3,4.
      daje 2 kg swojej pelnoporcjowej
      Mieszalnik wyglada tak
      1)500zboz 100 kukurydzy , 300 koncentrat , bufor, drożdże i witaminy
      plus 2 kg pelnoporcjowej z De heaus 20%

-sianokiszonka ogólnie była troszkę później koszona i włókna jest dość dużo 
      -kukurydza dobrej jakośći 390 skrobi

Zywieniowiec kazał zwiększyć białko lecz to powoduje od razu rzadsza kupę , drugi natomiast więcej buforu 

prosze o rzetelne rady

• Dodaj nową pozycję...
v