Polecane posty

Dziuba    0

Witam. Chciałem pszerobic swój kultywator na agregat uprawowy co sądzicie o dorobieniu wału packera??? A moze jakas inna opcja zdjecia moze ktos ma swojego cuda 😉 pozdrawiam 

Sylwekx25    4472
Do packera musiałbyś wzmocnić ramę kultywatora bo packer jednak jest ciężki. Może weź pod uwagę rurowy lub podwójne strunowe.

Ist    33
Zrobiłem sobie właśnie do t25 z packerem i efekt jest bardzo nice. Problem jest z ciężarem, sam packer wyszedl na 1.8m 180kg. Ciągnik podnosi ale trzeba napakować ciężaru na przód bo nie da się jeździć. Założyłem ostatnio 4 oryginalne obciążniki i jakoś się trzyma ale jak szybko ruszę pod górkę to podrywa przód.

Wiadomość z agroFakt.pl

tumiwisizm    331

No niestety t25 ma ogólnie słaby rozkład masy i podnosi przód przy kazdej cięższe maszynie

Dziuba    0

Dzięki panowie za podpowiedzi 💪 tylko ktory zrobi robote jepiej podwójny strunowy czy rurowy? A może dac z przodu strunowy tył  rurowy ? 

Sylwekx25    4472
Zależy jakie masz gleby i warunki na polu. Z konfiguracjami aż tak bardzo nie szalej bo to jednak lekki mały ciągnik i może okazać się ,że narobisz się przy agregacie a władek Ci tego nie podniesie lub nie pociągnie.;)

Dziuba    0

Gleby 3 4 klasa kawałek 5 no niestety. Mysle o zakupie czegoś większego bo jednak praca i 13 ha ziemi do obrobienia to na taki ciągnik za wiele a za malo czasu 😕 swoją drogą co byscie polecili c360 jak mi radzą czy cos większego ?

daron64    3768

Jeszcze zależy ile chcesz wydać. Jak pracujesz,  to jednak coś z przodem by się przydało. Ja mam ornego  15 ha 3b i 8145 i powiem Ci,  że do orki przydałby się większy ciągnik.  Ostatnio kupiłem "agregat"  od znajomego - kultywator 3rzedowy i zamiast 3rzedu wspawany paker. Debiut miał teraz na wiosnę,  ale robota bez porównania jak kiedyś bronami ciężkimi. Muszę go tylko troszkę poprawić,  przerobić sprzeg do siewnika i mam nadzieję,  że na jesieni już pójdzie z siewnikien i bedzie ok.

60tka się męczyć? Kurcze mam i 60tke i 7011 i nie ma nawet co porównywać. Jak posplacam  za parę lat kredyty,  to biorę napewno większy ciągnik.  Szkoda życia na skakanie po tym polu małym ciągnikiem.  Takim to sobie można pokosic, czy małym opryskiwaczem pojeździć. Jak pracujesz,  to najbardziej czasochłonne będą orka,  uprawa pod siew. Tu możesz zaoszczędzić czasu.  Jak masz blisko pole, to czy nawozy,  czy opryski,  czy sam siew można sobie i wladkiem zrobić z małym sprzętem i dużo czasu na to nie stracisz na takim areale. No ale to wszystko zależy ile chcesz wydać.  Bo jak budżet 15tys, to juz i po wyborze :)

Sylwekx25    4472
Za 15 - 20 tys można kupić mtz-ta 82 w małej kabinie. A to jednak lepsza opcja niż c360 bo ma te 80 koni i przedni napęd.

Dziuba    0
6 godzin temu, daron64 napisał:

Jeszcze zależy ile chcesz wydać. Jak pracujesz,  to jednak coś z przodem by się przydało. Ja mam ornego  15 ha 3b i 8145 i powiem Ci,  że do orki przydałby się większy ciągnik.  Ostatnio kupiłem "agregat"  od znajomego - kultywator 3rzedowy i zamiast 3rzedu wspawany paker. Debiut miał teraz na wiosnę,  ale robota bez porównania jak kiedyś bronami ciężkimi. Muszę go tylko troszkę poprawić,  przerobić sprzeg do siewnika i mam nadzieję,  że na jesieni już pójdzie z siewnikien i bedzie ok.

60tka się męczyć? Kurcze mam i 60tke i 7011 i nie ma nawet co porównywać. Jak posplacam  za parę lat kredyty,  to biorę napewno większy ciągnik.  Szkoda życia na skakanie po tym polu małym ciągnikiem.  Takim to sobie można pokosic, czy małym opryskiwaczem pojeździć. Jak pracujesz,  to najbardziej czasochłonne będą orka,  uprawa pod siew. Tu możesz zaoszczędzić czasu.  Jak masz blisko pole, to czy nawozy,  czy opryski,  czy sam siew można sobie i wladkiem zrobić z małym sprzętem i dużo czasu na to nie stracisz na takim areale. No ale to wszystko zależy ile chcesz wydać.  Bo jak budżet 15tys, to juz i po wyborze :)

no wlasnie najbardziej chodzi o ten czas którego zawsze każdemu mało... Budrzet zawsze sie cos wykombinuje wiadome wolał bym coś z napędem zeby ta orka szła żebym jednym pszejazdem było widać ze ubywa jak i uprawy pod siew wiadomo ciągnik nie za miliony i taki co w naprawach itp nie bedą to zawrotne sumy. Wiadome remont silnika itp nigdy nie będzie tani ale zeby za byle srubke nie płacic stówkami 😉

tumiwisizm    331

W takim razie szukaj renówek - w mojej okolicy ostatnio jest jakiś wysyp tych ciągników i każdy sobie chwali. 

Sylwekx25    4472
Jak chcesz tanie naprawy i mało awaryjny ciągnik to radziłbym Ci mtz-ta.

Dziuba    0
2 godziny temu, daron64 napisał:

Chociaż zawęź z grubsza o jakich kwotach myślisz. 

Cos koło 30 tys może ciut wiecej 😉

daron64    3768
Napisano (edytowany)

To już coś tam można wybierać. Czy mtz, czy zetor/Ursus, czy zachodni. 

Ja byłem napalony na zachodni, ale jednak u mnie mógłby być problem z częściami i z mechanikiem i wziąłem zetora.  Wiadomo,  że to nie ta jakość co zachodni, nie ta wygoda itd,  gorszej jakości części.  Tyle,  że jak pracuje,  to dla mnie liczy się czas ewentualnej naprawy.  Nie mogę sobie pozwolić żeby czekać na części z netu i się zastanawiać czy napewno będą pasować, albo szukać mechanika,  czy dochodzić co z hydraulika się dzieje itd.  Tu części kupuje w dowolnym sklepie, jak sam czegoś nie wiem jak zrobić,  to bez problemu znajdę kogoś,  kto mi pomoże. Z zachodnim już tak łatwo by nie było.  Oczywiście być może nie byłoby przez ileś lat żadnej awarii,  ale z moim szczęściem bym na to nie liczył :) przez niecałe dwa lata w zetorku robiłem zwolnice (i kolejne ciekna juz) wymieniłem alternator,  rozrusznik (jak się okazało niepotrzebnie), założyłem sprzęgło klowe i to chyba tyle.  Teraz jeszcze luz na serwie się pojawił to trzeba będzie się tym zająć. 

Ale już kolejny ciągnik będzie raczej zachodni i napewno większy. 

Edytowano przez daron64

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez wrodarek
      Witam
      Mam problem ze skrzynią w traktorze władimirec t-25. Otóż po wbiciu biegu szosowego sprzęgło nie odbija do końca, zatrzymuje sie w połowie, po przejechaniu ok 10,15 metrów bieg wyskakuje i słychać tylko zgrzyt. Po rozłożeniu skrzyni okazało sie ze na ruchoma zębatka na wałku głównym nie zazębia sie do końca w tej od przełożenia szosowego. Co może być tego przyczyną ?
    • Przez agi
      Witam,
      możecie coś wyjaśnić z punktu widzenia  mechanika VS  warsztat etc DLACZEGO tak proste nawet konstrukcje agregatów uprawowych (stosowane do ursusa c 330 czy 360) na zasadzie aby tylko podnieść siewnik typu poznaniak z 2 metrowy co waży ponad 300 kg, NIE są budowane na tej mega prostej konstrukcji podnoszenia wbudowanej w ciągnik..

https://www.youtube.com/watch?v=z2CXvr5e8KY

przecież zasada dźwigni jest uniwersalna i dlaczego nie wykoszystać tego podnoszenia na końcu tej dźwigni aby podnieść chociaż trochę ten siewnik od ziemi na kolejnym 3 stopniowym czaczepie

pewnie łącznik musiałby być podłączony na wysokości łącznika ciągnika..

Dlaczego ludzie wolą bardziej skomplikowane rzeczy do tego, w tym rodzaju..? https://i.ytimg.com/vi/gV6-JwnGDMo/hqdefault.jpg

oczywiście przy konstrukcji "uproszczonej" podniesienie agregatu to także podniesienie siewnika, ale tak wygląda ta praca.. 

coś takiego  https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_ESjUGtDyo5WXcXP1aZUVS88qfqZncfYd.jpg

???
    • Przez binek85
      Witam!Panowie pomóżcie ..wczoraj pryskalem maliny o co się okazało że walek wom mi staje..jadąc do przodu i mając lekko z górki traktor tak jakby wskakiwal na luz i po chwili jest spowrotem na biegu. .dzisiaj jechalem z przyczepa i dodajac gazu nie bylo reakcji przyspieszenia od razu tylko tak jakby z opoznieniem i szarpniecie..A jadąc znów z górki tak jakby właśnie nie było biegu wlozonego i nagle jest bieg i szarpniecie...takie duganie..co to może być?Władimirec z jedną wajcha..

• Przez Frager188
      Witam serdecznie szukam mechanika do mojego T25, najprawdopodobniej jest do naprawy zwolnica prawego koła, wogole nie ciągnie na to koło, słychać tylko głośny szum z tego koła.
    • Przez drewcio
      Witam, zabieram się za budowę beczkowozu. Beczka oczywiście z hydroforni pojemności 4,5 tys l.  Dylemat mam jaki zrobic wlew/wylew (z zaworem). Tzn taki tradycyjny na tylniej scianie na dole czy jak w starych malych beczkach np. pn-20 rura - kolano z gory.
      Gdzies kiedys na tym forum obilo mi sie o oczy ze ta rura/kolano wychodzaca od gory na zewnatrz beczki w srodku siega dna. Pewnie ma to zwiazek z oproznianiem.
      Jak w takim typie z napelnianiem? Idzie lzej czy ciezej niz w tradycyjnym rozwiazaniu?

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj