Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Mamy  wyjść  z UE  i przywrócić  Granicę  wtedy będziemy wiedzieć  co  kiedy  i  ile wjeżdża  do Kraju.  inspekcje weterynaryjne  nie stoją na drogach  i nie pilnują  kto kiedy  wjeżdża  a   Kontroli  ITD  widać  jest za mało i wszystkich i  tak nie skontrolują.

Chcieli ludzie  UE  to  teraz   mają 

Opublikowano

Wyjść i co ? Z Białorusią i Ukrainą stworzyć imperium ? Chłopie , już większość zrozumiała że to dla Polski było by samobójstwem ... :(

Gość marekfarmer
Opublikowano
29 minut temu, zetorki12 napisał:

Wyjść i co ? Z Białorusią i Ukrainą stworzyć imperium ? Chłopie , już większość zrozumiała że to dla Polski było by samobójstwem ... :(

Z Białorusią  Rosją  Ukrainą  Niemcami Chinami  Indiami  Ameryką  itd.  ale na korzystnych dla  nas  warunkach  a nie   że  jesteśmy  śmietnikiem i  złomowiskiem Europy

Opublikowano

Zgadza się . No i tu jest zadanie dla naszych elit . Powinni zajmować się problemami i przeciwstawiać się durnie narzucanym przepisom . Tylko przed wyborami zaczynają udawać że coś robią , a później mają "ważniejsze" sprawy na głowie .

Opublikowano (edytowane)

https://www.facebook.com/UniaWarzywnoZiemniaczana/

To było złożone do tej pory. 

SIERADZ, 09-05-2018

Szanowny Pan
Mateusz Morawiecki
Premier Polski

Tragiczna sytuacja zmusiła polskich rolników do wyjścia na drogi. Zaniedbania poczynione od dekad przynoszą tragiczne w skutkach efekty. Dziś polscy rolnicy jak nigdy dotąd zaczęli razem upominać się o od dawna wyczekiwaną reakcje Państwa Polskiego. Celem zmiany obecnej sytuacji konieczne jest podjęcie natychmiastowych kroków przez najwyższych urzędników w Polsce.

Zdradzeni, oszukani oraz poniżeni przez ministrów oraz pracowników Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi domagamy się pilnego spotkania z Premierem Polski Mateuszem Morawieckim.

POSTULATY:

1. Dokładne kontrole towarów wwożonych do Polski. (GIS, PIORIN, Urząd Skarbowy)

2. Kontrole firm sprowadzające towary zza granicy do Polski.

3. Wyrównanie dopłat obszarowych w Unii Europejskiej bądź ich całkowita likwidacja
w całej Unii Europejskiej.

4. Zatrzymanie procesu likwidacji hodowli zwierząt futerkowych.

5. Realna walka z ASF.

6. Naprawa stosunków dyplomatycznych z Rosją oraz naprawa relacji handlowych z Rosją.

7. Zatrzymanie importu warzyw, zboża oraz wszelkich produktów rolnych z Ukrainy.

8. Wypłata rolnikom odszkodowań za wybicie zwierząt z przyczyny ASF.

9. Zmiana przepisów przeprowadzania kontroli produktów rolnych w Polsce.

10. Zmiana przepisów wprowadzająca ułatwienia w eksporcie oraz wywozie ziemniaków
z Polski.

11. Ograniczenie populacji dzików do minimum oraz uznanie dzików jako szkodniki.

12. Wycofanie się z pomysłu wprowadzenia zakazu uboju rytualnego.

13. Wprowadzenia bardzo dokładnego oraz ujednoliconego oznaczania kraju pochodzenia
produktów rolnych na opakowaniach.

14. Wprowadzenie bardzo wysokich, dotkliwych kar za przepakowywanie zagranicznych
produktów w polskie opakowania.15. Wprowadzenie bardzo wysokich, dotkliwych kar za wprowadzanie do obrotu zagranicznych produktów rolnych w polskich opakowaniach.

16. Eksponowania w sklepach na pierwszym miejscu polskich produktów.

17. Zmiana prawa wodnego.

18. Stanowcze NIE dla odkrywki w Złoczewie.

19. Likwidacja Izb Rolniczych.

20. Wprowadzenie paliwa rolniczego.

21. Zagwarantowanie opału dla potrzeb ogrodniczych i warzywniczych w odpowiednie
cenie.

22. Wprowadzenie ustawy umożliwiającej zatrudnienie pomocnika w gospodarstwie rolnym.

23. Przeprowadzenie kontroli w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi celem wyrzucenia z niego wielu ludzi działających na szkodę rolnictwa w Polsce.

Prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Ziemniaków i Warzyw
Unia Warzywno Ziemniaczana
Michał Kołodziejczak

Edytowane przez Szczepanitoo
Opublikowano (edytowane)

wszystkie te dyrektywy i różnego rodzaju przepisy prawne ustanawiane w UE są robione pod siebie czyli dla Niemiec, Francji i krajów Beneluksu 

drugi rok z rzędu wyrzucamy ok 30t pomidora w  pole bo część jest ciągnięta m. in. z Ukrainy 

Edytowane przez XTRO
  • Thanks 1
Opublikowano
Czemu tak najeżdżacie na Unię. Dzięki jej są jeszcze jakiekolwiek pieniądze na rolnictwo. Rząd udaje, że to pieniądze, które on daje, a tak naprawdę daje 1 złotówkę na każde 7 złoty z Unii. Druga sprawa przepisy unijne - unia oczywiście ma swoje wymogi, ale to często nasi politycy nadinterpretuja te przepisy i wymyślają potworne regulacje. Jakoś w innych krajach sobie dobrze radzą przy tych samych wymogach z Unii. Służby inspekcji sanitarne, weterynaryjnej, handlowej, itd, to tylko instytucje administracyjne/urzędnicze o znikomym potencjale do sprawnego działania. Armia urzędników czekając na rozkazy z góry lub zlecenia osób umiejących sobie coś u nich "załatwić" (pewnie generalizuję).
  • Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Postulaty  są  słuszne   protestujących

Mnie  zastanawia  jedno w Gdańsku  pompują  miliony litrów  ścieków  do rzeki  i gdzie  jest Greenpes  gdzie są ekolodzy   gdzie  oni  są  czemu się  nie przykuwają do nabrzeży  ???

Polski Rolnik ma budować  płyty gnojowe  gigantyczne  szamba  pod nimi  bo  jak wyspie  świńskie bydlęce  czy kurzęce g*wno  na polu  i  poleży  kilka  miesięcy to skazi  środowisko

A tam sobie  pompują  miliony litrów  i jest spoko 

Opublikowano

Marek, a przez którą granicę przejeżdżają Indyjskie albo pakistańskie kalafiory? Bo może te państwa są w unii i nie ma szans na wyłapanie towaru?:D

Opublikowano
4 minuty temu, marekfarmer napisał:

Postulaty  są  słuszne   protestujących

Mnie  zastanawia  jedno w Gdańsku  pompują  miliony litrów  ścieków  do rzeki  i gdzie  jest Greenpes  gdzie są ekolodzy   gdzie  oni  są  czemu się  nie przykuwają do nabrzeży  ???

Polski Rolnik ma budować  płyty gnojowe  gigantyczne  szamba  pod nimi  bo  jak wyspie  świńskie bydlęce  czy kurzęce g*wno  na polu  i  poleży  kilka  miesięcy to skazi  środowisko

A tam sobie  pompują  miliony litrów  i jest spoko 

To jest mafia, kiedy wygodnie to krzyczą a kiedy trzeba być cicho to są cicho.

4 minuty temu, Uziu92 napisał:

postulaty okej, popieram w pełni.

To jest to co zostało do tej pory złożone. Teraz to od nas zależy jak będą wyglądały kolejne postulaty. Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia, bolączki to piszcie na priv. Musimy stworzyć nową listę dotyczącą wszystkich gałęzi rolnictwa. 

Na koniec dodam, że naprawdę musimy być w tej Warszawie 23 maja. Teraz nie możemy odpuścić, bo jak odpuścimy to możemy szukać pracy i powoli sprzedawać ziemię póki ktoś jeszcze będzie chciał ją kupić.

Opublikowano
Co do samego protestu, to towary powinny być dawno oznaczone jak papierosy - skąd pochodzą i z jakiej produkcji. I to powinno być rygorystycznie kontrolowane. Walka z ASF - jaka walka, przecież nikt nie zwalcza tej epidemii. Władza tylko czeka aż może problem sam się rozwiąże (nie będzie chodowli świń). Bierność władzy pcha rolników do tragedii (tak samo było kiedyś z kredytami walutowym, Amber gołd, czy Skokami - władza umywalka ręce mimo patologii).
Opublikowano

do tych postulatów dodałbym jeszcze niech ktoś ogarnie te ceny polskich nawozów, bo jak to może być ze polski nawóz jest droższy jak importowany, gdzie odpada daleki transport, za to też ktoś powinien się wziąć.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Aktis napisał:

Co do samego protestu, to towary powinny być dawno oznaczone jak papierosy - skąd pochodzą i z jakiej produkcji. I to powinno być rygorystycznie kontrolowane. Walka z ASF - jaka walka, przecież nikt nie zwalcza tej epidemii. Władza tylko czeka aż może problem sam się rozwiąże (nie będzie chodowli świń). Bierność władzy pcha rolników do tragedii (tak samo było kiedyś z kredytami walutowym, Amber gołd, czy Skokami - władza umywalka ręce mimo patologii).

To teraz wytłumacz mi, dlaczego wszyscy wiedzą, że jest źle i nic nie robią?. Przecież jeden z drugim myśli sobie co ja mogę sam, ale jak takich znajdzie się milion czy dwa to rządzący jeśli tylko nie działają po naszej myśli to wylatują na kopach bo obywatele mają taką siłę.

Opublikowano
A i jeszcze zapytam - po co pchać się do Warszawy z ciagnikami? Lepiej zrobić typowy porządny protest pod Sejmem, na Krakowskim Przedmieściu, a jeszcze lepiej na Nowogrodzkiej.
Opublikowano

A czy ja gdzieś napisałem , że ciągnikami??!! Manifestacja pod pałacem kultury. W sercu Warszawy. Później przechodzimy pod kancelarie premiera. Nie ciągniki, gdzie napisałem, że ciągniki??! Robimy show dla ludzi, rozdajemy warzywa ukazując dysproporcje w cenach u rolnika a w  markecie.

Opublikowano
Przed chwilą, Szczepanitoo napisał:

To teraz wytłumacz mi, dlaczego wszyscy wiedzą, że jest źle i nic nie robią?. Przecież jeden z drugim myśli sobie co ja mogę sam, ale jak takich znajdzie się milion czy dwa to rządzący jeśli tylko nie działają po naszej myśli to wylatują na kopach bo obywatele mają taką siłę.

Bo nie mamy dobrego lidera , który by Nas reprezentował . Co jakiś się pojawi , to dadzą jakąś fuchę i cisza . No i zjednoczyć się nie potrafimy . Już pojawiły się teksty o tym że pożyczek nie ma jak spłacać , to protestują .

Opublikowano (edytowane)

Zetorki12 Bo to  dziadostwo, inaczej tego nazwać nie można. 

POWTARZAM, nie jedziemy ciągnikami, jedziemy czym się da na plac defilad do warszawy.  My organizujemy akurat transport autokarowy, u mnie z powiatu jadą 4 autokary plus dodatkowo ludzie indywidualnie bo im tak pasuje. Dobrym wyjściem jest pociąg bo wysiadamy na dworcu Warszawa Centralna, przechodzimy przez ulice i jesteśmy na miejscu.

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

a może by tak przypiąć informację o strajku gdzieś na głownej stronie ? zeby wiecej ludzi widziało, tu pytanie do @yacenty czy jakoś da się to zrobić.

Nie wiem jak to zrobić:D Może ktoś pomoże.

Ja organizowałem strajk w powiecie łęczyckim. Myślę, że się udało i coraz więcej ludzi się jednoczy. Jedna najważniejsza rzecz to zacząć.

Edytowane przez Szczepanitoo
Opublikowano

1.zapominacie ze wiekszosc polakow chce tanio zjesc-kupuje w biedronce i lidlu po taniosci i w du...e ma skad jest dany produkt,

2.ilu jest swiadomych konsumentow ?? ilu ludzi potrafi przeczytac i zrozumiec etykiete- nie chodzi nawe o tresc a wielkosc liter ???

3. ilu ludzi chce zaplacic wiecej za dobra jakosc i to pochodzaca z polski ????

4.codziennie w telewizji mowia ile miliardow idzie na wies, pokazuja piekne gospodarstwa i ciagniki.... kto z tych co ogladaja"rolnik szuka zony" uwierzy ze jest zle a bedzie jeszcze gorzej ???

5 klimatu i gleby nie da sie zmienic- jesli byliscie kiedykolwiek za granica to chyba wiecie ze konkurowac z zagranicznymi warzywami to  moze niewielka czesc polski a ze wczesnymi to nie ma szans.

6, zmieniaja sie nawyki kulinarne polakow,  wyjechalo kilka milionow ludzi-kto to bedzie jadl ???

Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Bo nie mamy dobrego lidera , który by Nas reprezentował . Co jakiś się pojawi , to dadzą jakąś fuchę i cisza . No i zjednoczyć się nie potrafimy . Już pojawiły się teksty o tym że pożyczek nie ma jak spłacać , to protestują .

Takiego to jeszcze  nigdy  nie było po 89 roku.

I nie da  się  zjednoczyć wszystkich razem to jest awykonalne  rolnictwo  jest  tak podzielone jak nigdy,  jeden dostanie  kasę z Arimr  na maszyny drugi nie   jednemu dadzą  Ręte strukturalną drugiemu  nie  itd.  Potem jeden drugiemu zazdrości  i nie  ma jedności.

Trzodziarza nie obchodzi  los  Mleczarza  i  na odwrót .