Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich agrofotowiczów :)

Mam pytanie :) Ostatnio mój tata wraz z sąsiadem interesuje się zrzeszeniem gospodarstw w "spółdzielnię rolniczą" jeśli takie coś istnieje. Chciałbym wiedzieć czy dwa gospodarstwa mogą połączyć się w jedno ? Oraz czy przysługują za to jakieś premie czy coś w tym rodzaju. Jeśli ktoś ma z tym styczność to bardzo proszę o informację :)

Dziękuję z góry :)

Marek

Opublikowano

Do utworzenia spółdzielni produkcji rolnej musi być min 5 podmiotów fizycznych lub min 3 podmioty prawne. Z tym że jeżeli jeden z podmiotów spółdzielni będzie chciał ją opuścić to albo będzie za niego zastępstwo znalezione albo spółdzielnia zostanie rozwiązana. 

Każdy członek spółdzielni musi zadeklarować w niej co najmniej jeden udział, chyba że statut spółdzielni przewiduje większą ich ilość; na podstawie postanowień statutu może też być zastrzeżona potrzeba wniesienia wkładu, np. rzeczowego (maszyny, grunt, zwierzęta) do spółdzielni.

Opublikowano

Witam wszystkich agrofotowiczów :)

Mam pytanie :) Ostatnio mój tata wraz z sąsiadem interesuje się zrzeszeniem gospodarstw w "spółdzielnię rolniczą" jeśli takie coś istnieje. Chciałbym wiedzieć czy dwa gospodarstwa mogą połączyć się w jedno ? Oraz czy przysługują za to jakieś premie czy coś w tym rodzaju. Jeśli ktoś ma z tym styczność to bardzo proszę o informację :)

Dziękuję z góry :)

Marek

W grę wchodzić  może też grupa producencka i na to są dotacje . http://www.agrofoto.pl/forum/topic/47381-grupa-producencka-jak-ja-zalozycitp/

Opublikowano

Spółdzielnia producencka może być złożona z grup producenckich. Grupa jest wtedy podmiotem prawnym. A jeżeli chodzi o dopłaty to da się zarówno w spółdzielni jak i w grupie z tym że w spółdzielni o wiele łatwiej o kredyty.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik1111
      Witam,ostatnio rozmawiając ze znajomym o zalesianiu strasznie zaczeła mnie ciekawić jedna rzeczy,myślę że pasuje do tego działu.
      Czy to prawda że w miejscu lasu iglastego(Prawdziwego nie jakiś choinek) mimo ogromnych nakładów pracy i kosztów już nigdy nie będzie się dało zrobić pola uprawnego?
      Oczywiśćie pomijając wybranie ziemi i nawieźienie nowej.
    • Przez AF_Mirek
      1. Jak znaleźć interesującą informację

2. Jak odpowiedzieć w istniejącym wątku

3. Jak stworzyć nowy wątek

1. Jak znaleźć interesującą informację

Forum podzielone jest na działy tematyczne: ceny, produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, gospodarstwo, ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe, maszyny, problemy techniczne, finanse.
      Każdy z tych działów podzielony jest na kategorie związane z konkretnymi typami upraw, czy typami bądź producentami maszyn. Na belce na górze każdej strony zawsze możesz sprawdzić w jakiej części forum jesteś.

W wyszukiwaniu konkretnego problemu pomaga także nasza wyszukiwarka, pod wątkiem znajdziesz odnośniki do podobnych wątków, jeśli w tym nie znalazłeś odpowiedzi na swój problem. Możesz także kliknąć w interesujące cię tagi.

2. Jak odpowiedzieć w istniejącym wątku

Jeśli chcesz odpowiedzieć w już istniejącym wątku wystarczy pod ostatnim wpisem napisać własny komentarz i nacisnąć „Odpowiedz”. Kliknięcie w pole wpisywania odpowiedzi uruchamia możliwość edycji wpisu, można na przykład pogrubić czy pochylić część tekstu, zmienić kolor czy wielkość czcionki, czy dodać emotikonkę.

Innym sposobem na tworzenie nowego wpisu, jest wykorzystanie funkcji cytowania. Jeśli chcemy odnieść się do konkretnej wypowiedzi innego użytkownika, wystarczy przy tej odpowiedzi nacisnąć „cytuj” i zostaniemy przeniesieni do pola edycji nowego wpisu z zacytowaną całą wypowiedzią, do której chcemy się odnieść.

Istnieje możliwość odniesienia się do kilku wypowiedzi równocześnie. Klikamy na „Multi cytowanie” przy interesujących nas wpisach, a następnie „Odpowiedz cytowane posty”.

3. Jak stworzyć nowy wątek

Jeśli Twój problem nie pojawił się jeszcze na forum, warto założyć nowy temat. Przede wszystkim należy zastanowić się czego ma dotyczyć nasz wątek i znaleźć odpowiedni dział na forum. Jeśli upewnimy się, że jesteśmy we właściwym dziale przyciskamy „Napisz nowy temat”.

Przechodzimy do edycji.

Pierwszym polem jest „Temat”. Jeśli chcemy by inni użytkownicy przeczytali nas wpis kluczowy jest dobry tytuł, zawierający opisywane maszyny, rodzaj uprawy czy hodowli oraz definiujący problem.

Przykłady dobrych tytułów

Claas Dominator 68s nie działają kierunkowskazy oraz lampa błyskowa

Sposoby na łączenie gniazd prosiąt

Jakie odmiany kukurydzy na V i VI klasę ziemi

Przykłady fatalnych tytułów:

Problem z knurem – jaki problem?

ciagnik– mamy kilkanaście tysięcy wątków dotyczących ciągników,

Kolejne pole to „Tagi tematu”

Bardzo ważne, jeśli chcesz by inni użytkownicy trafili do tego wątku i mogli pomóc. Dobrze wypełnione tagi pomogą także w przyszłości innym użytkownikom forum z podobnymi problemami. Właściwe tagi to nazwa uprawy, bądź hodowli, najlepiej w mianowniku liczby pojedynczej, producent i model sprzętu, słowa kluczowe opisujące problem.
      Właściwe tagi to na przykład: zetor, przyczepa, oprysk, kukurydza, hamulce, wapnowanie, chowacz,

Przykłady złych, wprowadzających bałagan tagów: bizonik, problem, kukurydzom…

Następnie wpisz treść

Postaraj się zwięźle, ale precyzyjnie opisać problem. Jeśli dotyczy chorób uprawy napisz dokładnie jaka to uprawa, jaka odmiana, jakie są objawy, kiedy się pojawiły, świetnym pomysłem jest dodanie zdjęć do galerii i dodanie linków. Jeśli chcesz rozmawiać o cenach konkretnej uprawy, sam wpis „a u nas to było po 200zł” napisz gdzie jest to u nas, przy jakiej formie dostawy, w jakim terminie. Jeśli opisujesz problem techniczny napisz w jakim konkretnie ciągniku, czego dokładnie dotyczy, jakie są objawy, czy pojawiały się wcześniej podobne problemy. Daj szansę innym, czym ciekawiej i dokładniej rozpoczniesz wątek, tym większa szansa, że inni użytkownicy forum będą się chcieli w nim udzielać.
    • Przez kepa416
      Witam serdecznie mam brone talerzowa nieznanej mi marki. Brona ciągana z osią na środku ramy. Dwa rzędy talerzy ustawione w przeciwnym kierunku. Nie mam wału dogniatajacego. Problem polega na tworzeniu dużej bruzdy w polu po ostatnim talerzu. Próbowałem zmieniać głębokość ale wtedy słabo wygląda sciernisko. Prędkość poniżej 6km/h podobnie ale to za wolno sciernisko też nieciekawe. Czy próbować zmieniać kąt ułożenia talerzy czy może założyć mniejsze talerze tak żeby nie wyrzucało gleby tak daleko
    • Przez yacenty
      System trimble, mam przygotowane pola na zasadzie stworzenia mapy z danych geodezyjnych. Mapa zaciągnięta do nawigacji.
      jest opcja wyznaczenia ścieżek przejazdowych względem wybranej granicy? czy jednak muszę objechać pole dookoła i wskazać punkty A i B?
      Wiem ze moze troszkę dziwne pytanie ale moja pierwsza praca do wykonania na nawigacji to siew nawozu, a żeby było pod górkę to zmieniłem rozsiewacz i opryskiwacz z 15 na 24m tak więc niestety nie mam ścieżek technologicznych
  • Dodaj nową pozycję...
v