Skocz do zawartości

Jak zrobić wał do kultywatora

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dobry pomysł, tylko z jakiego rozrzutnika bo sa różnych firm ;z łopatami, z pojedynczymi zębami jak w warfamie itp, zrobic sie da ale musisz miec przynajmniej takie dwa wałkki

Opublikowano

Dobry pomysł, tylko z jakiego rozrzutnika bo sa różnych firm ;z łopatami, z pojedynczymi zębami jak w warfamie itp, zrobic sie da ale musisz miec przynajmniej takie dwa wałkki

Posiadam jeden wałek z pojedynczymi zębami. Planuję zamontować wałek na piaście, tylko nie wiem czy ten pomysł wypali z pojedynczym wałkiem i czy nie trzeba będzie skrócić zębów.

Opublikowano

Chodzi Ci pewnie o stary adapter ;p

ja mam coś takiego i z tego chce zrobić coś może na wałek a może do tyłu do kultywatora:

adapteri.th.jpg

I co panowie o tym myślicie jakaś przekładnia kontowa i na wałek i cos w rodzaju glebogryzarki do rozbijania ziemi a może wałek do kultywatora/ pługa???

Opublikowano

to nie wytrzyma na przekładni, wszystkie zęby po urywasz, u mnie na warfamie z obornikiem kilka juz odleciało po przez zmeczenie matriału a co dopiero przy takiej pracy..

To było by jako wałki za kultywatorem

Opublikowano

@ milanreal1 to jest adapter znajomego muszę go odnowić a taki jest zniszczony po ciągnik z rozrzutnikiem spadł z jakieś góry i sie nieźle obydwa sprzęty zniszczyły a to co zostało z rozrzutnika ;D

Opublikowano

Ja bym zrobił tak, zęby poprzecinał na pół, i je dospawał innej miejsca tam gdzie jest luźno, do mocowania kup 2 łożyska z obudową koszt około 60 zł, i po sprawie B)

Opublikowano

Widziałem kiedyś na złomie starą ruską sieczkarnie do kukurydzy KS i tam jest taki wał może z niego by się dało zrobić. Długość tego wału to 180 cm.

Opublikowano

Nie zbyt dobry pomysł.Fortschritt miał 8mm pręt bardzo twarde, ze w rekach nie szło wygiąć go, ale był problem z doprawianiem ziemi i za mała powierzchnia styku z ziemią i blokowały się, słabo uprawiały. po wymianie na płaskownik 6x20 problemy ustąpiły.

• Like 1