Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak kogoś stać to w tym roku amistar dostał w Polsce rejestracje na alternarie w ziemniakach - presja alternariozy jest bardzo duża - w tym roku mimo pierwszego zabiegu indofilem potem 2x pythonem i teraz curzate - są objawy jak się nie poprawi pójdzie mega droga mieszanina revus z amistarem - ale nie na jadalne - te dostaną zwykły mankozeb - szkoda pieniędzy .

Opublikowano

dajesz 0,5 amistaru i 0,6 revusa - cena ok 180 zl/ha -amistar na alternarie trzyma do 2 tygodni działa sytemicznie i kontaktowo - co ciekawe sam amistar w pomidorze ma rejestracje na zarazę ziemniaka - ale wole nie ryzykować dlatego zgodnie z zaleceniami razem z revusem, działanie - mega-skuteczne - ale tez cena mega porównując do 2kg mankozebu - czy mieszaniny typu curzate albo tosca . Kosztuje ponad tonę ziemniaka po obecnych cenach - więc warto się zastanowić, cen dokładnych nie podaje bo każdy ma inne ceny zakupu

Opublikowano

kosztuje ponad tonę a zbierzesz kilka więcej. Zwłaszcza jak nie ma ceny ważna jest efektywność. U mnie standardowo. Pyton i 3x infinito. Właśnie zalewam opryskiwacz na 3 zabieg

Opublikowano

a nie boisz się alternari - infinito chroni tylko przed zarazą ...... a co do wydajności - jak mam sprzedawać w lipcu nieporośniętego idealnego ziemniaka do gorzelni to wole taniej chronić - tym bardziej że jadalny to u mnie margines w tym roku - 5 % powierzchni ziemniaka . jak dla mnie kalkulacja jest prosta 60 ton razy 80 zł kosztów nie zwraca 100 ton też :), zresztą jak będzie po 10 gr to nie będe kopał jadalnego - chyba że jak w ubiegły roku uda się upchać tirami w wykopki po 20- 25 gr, ale patrząc na sytuacje rynkową raczej w to nie wierze ....

Opublikowano (edytowane)

pyton był na pierwszą dawkę i ten działa na alterie. Alternarioza ogromnych szkód nie robi wystepuje głównie przed zarazą a magnez w oprysku też ją mocno ogranicza. Ja jadalnego( bardziej na przemysł) mam skalkulowanego na 50 groszy więc mi sie opłaca. Chociaż przy takiej cenie taniej byłoby nie sadzić i kupować ale swoje to wiem co mam.

Tego nie zrozumiałem

<<jak dla mnie kalkulacja jest prosta 60 ton razy 80 zł kosztów nie zwraca 100 ton też>>

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

alternarioza nie zawsze bierze wczesniej niz zaraza,wszystko zalezy od warunkow pogodowych

ja u siebie czesc arealu robilem ridomilem-->infinito-->tanos reszte czyli jakies 8 ha infinito-->fantic

alternarioza nie zawsze bierze wczesniej niz zaraza,wszystko zalezy od warunkow pogodowych

ja u siebie czesc arealu robilem ridomilem-->infinito-->tanos reszte czyli jakies 8 ha infinito-->fantic

Opublikowano

to do kiedy chronic ziemniaki nalezałoby ? Bo mam za soba 2 opryski ziemniaki koncza kwitnac . Kolejny termin mam 7 lipca . Mysle zeby ostatni zrobic 20 to bedzie działac do 4 sierpnia . co o tym sadzisz?

Opublikowano

Pytanie do Fachowców.Jest może jakiś srodek by zapobiedz temu parchu bulw co ma te plamki rdzawe na sobie ziemniak ( bulwa)

Chodzi mi czym teraz najlepiej pryskać by to zachamować lub wyeliminować.

Opublikowano

Zapewne spotkaliście się już z tym pytaniem nie raz, ale 40 stron do przeszukania to dużo. Czy jest jakieś ograniczenie temperaturowe na oprysk ziemniaków na stonke? Wiadomo, że w najcieplejszym okresie dnia jest najbardziej aktywna, więc jeżeli powiedzmy jest na termometrze 40 stopni to można pryskać, czy preparat może nie zadziałać, albo jakiś nie chciany efekt się pojawi? Proszę o szybką odpowiedź, jeżeli można :)