Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No ja właśnie nie zaprawiam niczym i zastanawiam się, czy jest sposób żeby zwalczyć drutowca bez zaprawiania bo tak jak wspomniałeś, zaprawy które były naprawdę bardzo dobre, np Prestige Forte 370 FS zostały wycofane. 

Opublikowano

Ja się spodziewałem że tak będzie bo na tej działce kilka lat temu była łąka. W tym roku przekształciłem kolejnych kilka hektarów łąk na grunty orne. Obstawiam że tam będzie to samo. Może faktycznie zanim zacznę tam cokolwiek siać czy sadzić, posieję groch z gryką, żeby im odciąć źródło pokarmy. Słyszałem że jeszcze dobrym pomysłem jest talerzowanie żeby je wywalić na zewnątrz bo wtedy ptaki z nimi porządek zrobią. 

Opublikowano (edytowane)

tak jak @pedro2 pisze , poplony, rzodkiew oleista inne,.. poczytaj,  niektórym pije wode poplon... moze wtedy uschną druty  albo je zasuszysz 😉

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

A nie przed żeby zmarzła? 

Ja czytałem kiedyś artykuł jakiejś mądrej głowy, że doświadczenia pokazały po uprawie gryki raz w plonie głównym jest w stanie wytępić 90%robactwa drutowce, rolnice i inne pędraki. Ale ile w tym prawdy...

Opublikowano

Ja miałem rzodkiew zasianą właśnie tam gdzie teraz mam ziemniaki i to tak dość gęsto bo dawałem 40kg na hektar i teraz w ziemniakach nie mam nawet jednej rośliny. Nic nie rośnie. Likwidowałem ją w listopadzie. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, włodek napisał:

Ja miałem rzodkiew zasianą właśnie tam gdzie teraz mam ziemniaki i to tak dość gęsto bo dawałem 40kg na hektar i teraz w ziemniakach nie mam nawet jednej rośliny. Nic nie rośnie. Likwidowałem ją w listopadzie. 

Pług czy talerzowka czy jak? A robactwa też zginęło?

Opublikowano

Rzodkiew likwidowałem talerzówką i później tego samego dnia, głęboka orka. Co do robactwa to właśnie nie wyginęło. Na tej działce na której miałem 3 lata temu ziemniaki i problem z drutowcami, teraz znowu jest to samo i to dokładnie w tym samym miejscu. Mniej więcej 1/3 pola po długości i 3 lata temu było identycznie w tym samym miejscu. W między czasie na tej działce rosło żyto, pszenica, owies i teraz po 3 latach znowu ziemniaki. Rok temu po owsie była zasiana właśnie rzodkiew w mieszance z gorczycą, facelią i kończyną aleksandryjską. 

• Thanks 1
Opublikowano

Zaprawy do zbóż też są takie za***iste, że ptactwo je wyżera na potęgę. Kiedyś to było nie do pomyślenia. Jak się takiego ziarna najadł to ptak zdychał a teraz mogą całe pole opierdo**ć i nic im nie jest bo ekologia. Nie wolno stosować takich środków do zaprawiania które by wyrządziły szkodę ptaszkom. Tylko kto później zwróci rolnikowi za materiał siewny. O tym nikt nie pomyśli. Ważne są ptaszki. 

Opublikowano

witam . sadzil ktoś ziemniaki po rzepaku co byl zastosowany nawigator i substancja chlopyralid ma jakieś doświadczenie czy działo się coś z ziemniakami czy bylo dobrze ?

Opublikowano (edytowane)

zaczalem kopac,

1. co to jest że z nowych ziemniaków czasem trafi sie że wyrasta mała łodyga/liście, chyba z tych co są płycej ? tak jakby odbija na oborniku i nawozie były

2. sadzilem obok siebie czerwone i zwykłe, i na tych zwykłych Sagitta czasem trafi się ziemniak moro-biało czerwone , a czasem lekko czerwone całe, nie chodzi tu o to że gdzieś sie pomieszaly podczas sadzenia, bo nie pomieszaly sie, tylko tak jakby z białych robią sie czerwone - mial ktoś tak  o co  chodzi , pylniki??

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, GABBER85 napisał:

1. co to jest że z nowych ziemniaków czasem trafi sie że wyrasta mała łodyga/liście, chyba z tych co są płycej ? tak jakby odbija na oborniku i nawozie były

U mnie jest to samo. Młode zaczynają już przerastać. Dlatego tak jak zawsze kopię na zimę do przechowalni, dopiero jakoś pod koniec września/początek października, tak w tym roku zacząłem kopać już teraz bo mi wszystko poprzerasta. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

desykował ktoś ziemniaki roztworem saletry? łeciny na wpół uschnięte ale obawiam się że będą wyciągać ziemniaki z kombajnu.10 kg na 100 litrów wystarczy?

Edytowane przez bonanza13
Opublikowano
7 minut temu, bonanza13 napisał:

dedykował ktoś ziemniaki roztworem saletry?

nikt nie dedykuje.

Opublikowano

Witam w planach mam budowe sortownika do ziemniakow potrzebuje informacj o rozmiarach siatki jaka potrzebuje żeby przesortować na 3 rozmiary malutkie co się nie nadają do niczego sadzeniak i na największe na sprzedaż w sklepie. Głównie chodzi o rozmiar sadzeniaka jakiej wielkości ma być żeby było najlepiej. Z góry dziekuje