Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.06.2022 o 17:30, Szczepek22 napisał:

Cena młodych u nas 3.50 w warzywniakach srednio a u was jak? Poprawka na stonke dziś będzie znów karate jak nie pomoże to będzie coragen

Na targpiascie we Wrocławiu i w Kaliszu sami biznesmeni i wolontariusze oddają towar, trzeba kończyć z pyrami bo jaki to sens przy cenie środków i nawozów kopać po złotówce?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szczepek22 napisał:

azoksy

z wymienionych bo triazole ograniczają przyrost pędów a bulwa kartoflana jest morfologicznie pędem.

właśnie dopiero teraz rozpoczyna się rzeczywisty sezon na zarazę i na początek azoksy może być ale tylko na początek bo za jakie 10-14 dni to już czymś sensowniejszym warto  bo decydujący zabieg w ziemniakach przypada tak gdzieś na połowę lipca i jeśli się ten zawali to reszty rzeczywiście prawie że mogło by i nie być

oczywiście mowa o ziemniakach na jesienny zbiór... nie wczesnych bo te ok 2 tyg wcześniej... w zasadzie presja zarazy się zaczyna to początek intensywnego wzrostu bulw czyli gdzieś tak przed końcem kwitnienia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dysydent napisał:

z wymienionych bo triazole ograniczają przyrost pędów a bulwa kartoflana jest morfologicznie pędem.

Chcesz mi powiedzieć ze taki fungicyd typowo ziemniaczany jak choćby Carial Star z Syngenty zawierający w składzie difenokonazol ogranicza przyrost masy bulw? Ciekawa teoria. 

Edytowane przez tobago
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

zgadnij która część fasoli siana zaprawionymi nasionami tebukonazolem a która dokończona niezaprawionymi gdy zaprawionych zbrakło?
AM-JKLVeJKO1h7YEy0XzYHhp73cfmjC8mR2XNZTF

na innym polu tritikonazol podobny efekt to znaczy wschody były tak samo opóźnione jak ta po lewej
Kwiat liście i strąki były normalne ale rośliny były zauważalnie niższe do końca wegetacji

im starszy pęd tym ten efekt słabszy ale triazoli w ziemniakach przynajmniej do pierwszych zabiegów ja bym raczej unikał głównie dla tego że są alternatywy
Na ostatnie zabiegi gdy już tylko przyrost bulw przez wysycanie skrobią pewnie żadnego wpływu nie ma bo skarlanie przyrostów tylko na stożkach wzrostu czyli młodych komórkach roślin

na zbożach sianych w chłodniejsze okresy ten efekt mniej znaczący bo triazole najaktywniejsze w wyższych temperaturach ale i tak lepiej dawki zapraw lepiej zaniżyć niż zawyżyć jeśli już kto zaprawami na tej grupie zaprawia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Na oko może faktycznie pokrój jest inny ale czy odbija się to w plonowaniu? 
Nie sądzę by nie robili badań w tym kierunku. Syngenta to nie firma robiąca swoje produkty gdzieś w stodole. Nawet sugerują by stosować w fazie zwierania rzędów. 
Ja kilka sezonów już używałem i dziś tak samo poszło 0,6l. Pełnia kwitnienia.
Źle, dobrze.. zobaczymy. 50t z ha mnie zadowoli, nie musi być 60. 😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

na plonowanie raczej trudno porównywalne testy przeprowadzić bo patogeny potrafią bardziej plon obniżyć tak że trudno doświadczenie złożyć akurat w tym przypadku.
Nie takie tuzy chemizacji jak Syngenta DDT zalecały, zaprawy rtęciowe i wiele innych które dopiero po wieloletnich obserwacjach zweryfikowano że nie takie to cudo jak w reklamach zachwalano.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co o tym myśleć i jak bardzo „zaszkodziłem” swoim ziemniakom dzisiejszym zabiegiem. 🤨
Ciekawi mnie jakie ma zdanie na ten temat nasz kolega @mikad 😉

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tobago napisał:

Nie wiem co o tym myśleć i jak bardzo „zaszkodziłem” swoim ziemniakom dzisiejszym zabiegiem. 🤨
Ciekawi mnie jakie ma zdanie na ten temat nasz kolega @mikad 😉

pewnie więcej pomogłeś chroniąc od grzybów które mogą zniszczyć plantację zanim połowa plonu urośnie niż utrata czy w najlepszym wypadku opóźnienie jakich pojedynczych procentów przyrostu masy bulw. Ja jedynie wskazuję na działanie triazoli również na obiekt chroniony i na niektóre zalecenia jest wprost wymieniane np skracające łodygi w rzepaku co akurat jest pożądane. Po prostu nie nadużywać i nie przedawkowywać w ziemniakach środków z triazolami a wpływ będzie pomijalnie mały nie mniej jakiś i na rośliny ziemniaka będzie z samej natury tych środków jak i specyfiki ziemniaków w korelacji do triazoli .

z drugiej strony zapewne różnią się poszczególne substancje z tej grupy intensywnością efektów ubocznych i jedynie każe mi przypuszczać że difenkonazol pewnie wybrano dla tego że jest relatywnie najmniej ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Co dać na T2 w odmianie Albaros? Na t1 poszedł cymoksanil + azoksystrobina. Infinito? Carial star? Cabrio duo? Oznak chorób póki co brak, ale wczoraj popadało więc trzeba działać. Ziemniaki zaczynają kwitnąć. Drugie pytanie, czy w fazie kwitnienia można dokarmiać ziemniaki bo różne są zdania. Z t1 poszedł m.in bor, cynk, siarka, magnez

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę ze jesli już to efekt wyhamowania wzrostu jest najbardziej widoczny na samym początku wegetacji. Doświadczalnie tego nie sprawdzałem ale moze być tak samo jak w rzepakach, triazole regulują tylko jesienią i bardzo wczesną wiosną. Rzepaku w kolano już się nie zahamuje triazolami, mają one wówczas jedynie działanie grzybobójcze. 
Podejrzewam ze i tuta, gdy roślina jest tak wyrośnięta, triazole jedynie ją trochę „połaskoczą”. Pewnie inaczej by było gdyby pryskać bulwy przed sadzeniem. 

@Fugeo Infinito i Cabrio ja zostawiam na późniejsze zabiegi jak zaraza już się rozbuja. Poza tym nie zagęszczaj zabiegów ze strobilurynami. 
U mnie kwitną, odzywek mikro nie dałem ale poszły aminokwasy i siarczan potasu. 
Dla spokoju dam drugą porcje mikro (dr green Ziemniak) po kwitnieniu choc zeszłe lata na to nie zwracałem uwagi i szło wszystko niezależnie czy kwitły czy nie. Kartofle zawsze były prima sort. 😁

Edytowane przez tobago
  • Like 1
Opublikowano

To samo mam u siebie. Czekam aż główna, Vineta przekwitnie. Prawdopodobnie obok Queen Anna będzie wówczas w pełni ale nie będę dwa razy jeździć.

Kwiaty w ziemniakach są niepożądane. ;) 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, tobago napisał:

Ja myślę ze jesli już to efekt wyhamowania wzrostu jest najbardziej widoczny na samym początku wegetacji. Doświadczalnie tego nie sprawdzałem ale moze być tak samo jak w rzepakach, triazole regulują tylko jesienią i bardzo wczesną wiosną. Rzepaku w kolano już się nie zahamuje triazolami, mają one wówczas jedynie działanie grzybobójcze. 
Podejrzewam ze i tuta, gdy roślina jest tak wyrośnięta, triazole jedynie ją trochę „połaskoczą”. Pewnie inaczej by było gdyby pryskać bulwy przed sadzeniem. 

być może że w chłody efekt skarlający a gdy ciepło nie lub mniej bo przecież nie muszą identycznie działać jak na grzyby gdy najwyższa skuteczność grzybobójcza triazoli powyżej plus 15 stopni to może na rośliny odwrotnie? nie wiem
Ta fasola wschodami trafiła na chłodny okres, na pszenicy dostrzegłem ten efekt gdy triazole szły na jeszcze male stadia pszenicy w kwietniu bo też można było rozpoznać gdzie nie dopryskałem jarówki tebukonazolem i być może to tebukonazol ma ten efekt skarlający największy

grupa środków powoli do wycofania zatem nie ma sensu wnikliwszych testów robić na takie niuanse wystarczy wiedzieć że owe niuanse są
Rolnik nie o wszystkich mechanizmach działania pestycydów jest informowany a wiele jest wręcz tajemnicą patentową a wiele okazuje się dopiero w praktyce masowego stosowania. dużo by na ten temat ale ani mi się chce już pisać ani kto będzie czytał i tylko zaznaczę nikt nigdy tebukonazolu i ogólnie większości triazoli do ziemniaków nie zalecał w wieloletniej praktyce ich używania pomimo iż to relatywnie skuteczne na grzyby środki i o długim okresie działania i do tego systemiczne. To że akurat difenkonazol się załapał? był taki herbicyd Saherb do odchwaszczania buraków gdzie trifluralina się załapała a komosowate zwalcza wszystkie tyle że przedwschodowo i jak dla mnie ta formulacja to był jakiś dowcip i wiele innych nie mniej kuriozalnych przykładów jak choćby zalecanie Sencora do soi w dawkach 300ml/ha itd, itp

o, albo zalecanie MCPA do odchwaszczania ziemniaków xD no dziś już nikt poważny tego nie zaleca ale dawniej było w oficjalnych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
35 minut temu, Fugeo napisał:

Co dać na T2 w odmianie Albaros? Na t1 poszedł cymoksanil + azoksystrobina. Infinito? Carial star? Cabrio duo? Oznak chorób póki co brak, ale wczoraj popadało więc trzeba działać. Ziemniaki zaczynają kwitnąć. Drugie pytanie, czy w fazie kwitnienia można dokarmiać ziemniaki bo różne są zdania. Z t1 poszedł m.in bor, cynk, siarka, magnez

Ja robię tak jak w tamtym roku bo byłem zadowolony i sadzeniaki ładnie się przechował. T1 R... T2 Cabrio, T3 Carial star, T 4 infinito, T5 Banjo forte. Oczywiście wszystko uzależnione od opadów bo może wyschną jak będzie dalej tak suszyło.

26 minut temu, tobago napisał:

To samo mam u siebie. Czekam aż główna, Vineta przekwitnie. Prawdopodobnie obok Queen Anna będzie wówczas w pełni ale nie będę dwa razy jeździć.

Kwiaty w ziemniakach są niepożądane. ;) 

Też mam na jednym polu Vinetę i Królową Annę🙂

Opublikowano (edytowane)

Europlant może się chować.. 

Oprócz smaku (kwestia gustu) i dobrego przechowywania to Vineta w każdym aspekcie daleko w tyle. Choruje jako pierwsza, pod krzakiem nawiązane 6-8szt, plon z tego pewnie będzie mocno średni. Jesienią czasami trzeba dłużej czekać aż bedzie gotowa do zbioru a i na wiosnę szybko porasta w przechowalni. 

Glowna zaleta to można wysokie przyczepy kiprować na glebę i nic się z nią nie dzieje. Nie pęka, nie obija się czy ciemnieje. 😁 Tego się boje w przypadku QA. 

Do Infinito nie dajesz czegoś na alernatioze? To pewnie zabieg przy końcu lipca wiec dalej spore ryzyko choroby a to „działanie uboczne” Infinito raczej niezbyt skuteczne w kierunku tego patogenu. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

zgadnij która część fasoli siana zaprawionymi nasionami tebukonazolem a która dokończona niezaprawionymi gdy zaprawionych zbrakło?

Nie znam się na fasoli ale mechanizm działania zaprawy która krąży w zaprawianym obiekcie czyli systemicznej ma zapewne taki sam wpływ na kiełkowanie jak i w ziemniakach. "Ubabranie" sadzeniaków w owej substancji mocno opóźnia wschody a w delikatnych odmianach potrafi całkowicie je zahamować, na amistarze jest nawet wzmianka o tym co by nie chlaapać prosto na bulwy tylko dokoła, ale na takim tazerze producentowi już sie zapomniało dopisać. Ogólnie z systemicznymi trzeba uważac przy zaprawianu bo można zrobić sobie a właściwie plantacji kuku. Nawet robalowy imidachlopryd prestiżowy różnie działał na różne odmiany, od braku reakcji na kiełkowanie (Vineta) do całkowitego zahamowania (Nora).

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, tobago napisał:

Europlant może się chować.. 

Oprócz smaku (kwestia gustu) i dobrego przechowywania to Vineta w każdym aspekcie daleko w tyle. Choruje jako pierwsza, pod krzakiem nawiązane 6-8szt, plon z tego pewnie będzie mocno średni. Jesienią czasami trzeba dłużej czekać aż bedzie gotowa do zbioru a i na wiosnę szybko porasta w przechowalni. 

Glowna zaleta to można wysokie przyczepy kiprować na glebę i nic się z nią nie dzieje. Nie pęka, nie obija się czy ciemnieje. 😁 Tego się boje w przypadku QA. 

Do Infinito nie dajesz czegoś na alernatioze? To pewnie zabieg przy końcu lipca wiec dalej spore ryzyko choroby a to „działanie uboczne” Infinito raczej niezbyt skuteczne w kierunku tego patogenu. 

Infinito solo w pełnej dawce w tamtym roku koło 10. 08 ale wszystko zależy od pogody.

W ubiegłym roku między T2 a T3 było 3tyg odstępu bo grzało i suszyło i zdawało się że nic z tych ziemniaków już nie będzie. Znowu w sięrpniu ziemniaki "pływały w wodzie" bo tyle padało.

Jeśli chodzi o odmiany to QA mam pierwszy rok. W gospodarstwie nasiennym w którym biorę sadzeniaki polecił mi tą odmianę bo właśnie Vineta szybko się wyradza. 

Z tego co słyszałem to QA nie nadaje się na młode a smaku nabiera od grudnia/stycznia prawda to? 

Próbowaliśmy ją jakoś w tym okresie to jestem zaskoczony smakiem na + w porównaniu do vinety którą sadzi się już kilkanaście lat. 

Opublikowano
4 godziny temu, Daro20 napisał:

Infinito solo w pełnej dawce w tamtym roku koło 10. 08 ale wszystko zależy od pogody.

W ubiegłym roku między T2 a T3 było 3tyg odstępu bo grzało i suszyło i zdawało się że nic z tych ziemniaków już nie będzie. Znowu w sięrpniu ziemniaki "pływały w wodzie" bo tyle padało.

Jeśli chodzi o odmiany to QA mam pierwszy rok. W gospodarstwie nasiennym w którym biorę sadzeniaki polecił mi tą odmianę bo właśnie Vineta szybko się wyradza. 

Z tego co słyszałem to QA nie nadaje się na młode a smaku nabiera od grudnia/stycznia prawda to? 

Próbowaliśmy ją jakoś w tym okresie to jestem zaskoczony smakiem na + w porównaniu do vinety którą sadzi się już kilkanaście lat. 

QA to ziemniak bodajże z przeznaczeniem na sałatki. Po ugotowaniu paciarka się robi. Nie przypadł mi do gustu, frytki też błotniste wychodzą. Nigdy nie próbowałem go zima po przechowaniu.