Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U niektórych dopiero wyłażą z ziemi.

Ja wczoraj dopryskiwałem kawałek Vinety rimmelem po dursbanie z racji że mi doglebowego zabrakło. Zobaczymy co będzie. 

Opublikowano

@cinek1808ja zastosowałam zwyczajnie fusilade i sencor liquid jest czysto- w sumie jeszcze takich czystych ziemniaków nie miałam🙂😋

Racyl nie koniecznie.... u mnie pierwsze sadzone rzeczywiście kwitną, a drugie sadzone dwa tyg. po nich ledwo z ziemi wychodzą... tejże.... 

Opublikowano

no jak ktoś sadzi w maju 😂 albo jakieś sadzeniaki co już dawno powinno trafić do bydła to nic dziwnego

Opublikowano

A nawet jak i w maju to co z tego... u mnie są tacy co sadzili początkiem kwietnia w zimną ziemię, a u siebie sadziłem po 20 kwietnia jak była cieplejsza i co u mnie szybciej powschodziły i są sporo większe niż u tych co sadzili z dwa tygodnie wcześniej.

• Like 1
Opublikowano

a babka miała wąsy i była dziadkiem

partactwo panie i tyle

Opublikowano

ze wstydu bym sie spalił jakbym miał w maju sadzić ziemniaki jadalne w ostatnich latach

Opublikowano

Nie tłumacz, ktoś kto nie był nigdy poza swoją wsią nie wie że Polska jest tak duża że klimat i wegetacja roślin może się różnić o miesiąc między rejonami.

Opublikowano (edytowane)

jakiś tydzień temu może trochę więcej znajomy sadził wczesną odmianę jadalnych ziemniaków i nic w tym nadzwyczajnego bo spokojnie do jesieni wyjdą a nic też nadzwyczajnego bo pole mu dopiero teraz szpinak uwolnił
nie wiem jaką akurat odmianę ale co roku tak robi i jeszcze zboże po kartoflach zimowe zdąży posiać; czasem pszenicę na plon czasem żyto na wiosenne przyoranie pod jakie warzywo.
Plon wcale nie musi być wiele niższy a tylko późniejszy i ryzyko że się gorzej będzie przechowywał. Przynajmniej ostatnie trzy ciepłe jesienie taki myk umożliwiały. Jedyne co to umiejętna walka z zarazą bo po połowie lipca to nawet zaraz po wschodach potrafi ziemniaki zaatakować.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, racyl napisał:

a babka miała wąsy i była dziadkiem

partactwo panie i tyle

Co ty ty tam gadasz za bzdury? Są różne odmiany to raz,dwa jak zimno jest co z tego że wcześniej posadzone jak one nie chcą zejść lub pomarzną lepiej poczekać niż żeby przymarzły jak były takie przymrozki w maju.Sadzi się zależnie od pory roku a nie dla zasady, w du***ie byłeś gówno widziałeś tyle powiem.

Edytowane przez Adi96
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie...bywa że i w końcu listopada oziminy sieje i jest ok. 

A odnośnie ziemniaków sadzone były 15 kwietnia... Wszystko cacy a i  tak mi zmarzły w maju na uj... Już myślałam że nic z nich nie będzie. dosadziłam dwa tyg później bo coś mnie tchnęło... Różne sytuacje ludzie mają więc  luz...  Ogonów nie mam... Nie mam czasu, ale może kiedyś... 😄

Edytowane przez tess
Opublikowano
18 minut temu, mikad napisał:

Nie tłumacz, ktoś kto nie był nigdy poza swoją wsią nie wie że Polska jest tak duża że klimat i wegetacja roślin może się różnić o miesiąc między rejonami.

rzeczywiście u nas na wschodzie to tak ziemia się szybciej ogrzewa niż u was na pomorzu 😂😂

wyjątkowo ciepła kraina 😂

12 minut temu, Adi96 napisał:

Co ty ty tam gadasz za bzdury? Są różne odmiany to raz,dwa jak zimno jest co z tego że wcześniej posadzone jak one nie chcą zejść lub pomarzną lepiej poczekać niż żeby przymarzły jak były takie przymrozki w maju.Sadzi się zależnie od pory roku a nie dla zasady, w du***ie byłeś gówno widziałeś tyle powiem.

jak ktoś ma kilkaset ha, produkuje na przemysł i w dodatku późne odmiany to jasna sprawa że się nie wyrabia i sadzi w maju.

tu na tym forum to sami drobni partacze co wschody wyplenionego, zafirusowanego ziemniaka uzależniają od pogody

ziemniaka młodego byś nie jadł do sierpnia jakby ludzie tak myśleli jak Ty

Opublikowano
50 minut temu, dysydent napisał:

jakiś tydzień temu może trochę więcej znajomy sadził wczesną odmianę jadalnych ziemniaków i nic w tym nadzwyczajnego bo spokojnie do jesieni wyjdą a nic też nadzwyczajnego bo pole mu dopiero teraz szpinak uwolnił
nie wiem jaką akurat odmianę ale co roku tak robi i jeszcze zboże po kartoflach zimowe zdąży posiać; czasem pszenicę na plon czasem żyto na wiosenne przyoranie pod jakie warzywo.
Plon wcale nie musi być wiele niższy a tylko późniejszy i ryzyko że się gorzej będzie przechowywał. Przynajmniej ostatnie trzy ciepłe jesienie taki myk umożliwiały. Jedyne co to umiejętna walka z zarazą bo po połowie lipca to nawet zaraz po wschodach potrafi ziemniaki zaatakować.

dotrzymać sadzeniaki do czerwca to nie lada wyzwanie 😂

Opublikowano
41 minut temu, racyl napisał:

rzeczywiście u nas na wschodzie to tak ziemia się szybciej ogrzewa niż u was na pomorzu 😂😂

jak ktoś ma kilkaset ha, produkuje na przemysł i w dodatku późne odmiany to jasna sprawa że się nie wyrabia i sadzi w maju.

tu na tym forum to sami drobni partacze co wschody wyplenionego, zafirusowanego ziemniaka uzależniają od pogody

ziemniaka młodego byś nie jadł do sierpnia jakby ludzie tak myśleli jak Ty

Co? Ziemniaki zazwyczaj u mnie były młode koniec sam czerwca,ale biorąc pod uwagę chłodną wiosnę będzie początek lipca.Żeby ludzie myśleli jak ty to gówno by mieli,prędzej by wymarzły niż by coś z tego było bo on musi być pierwszy w wiosce.Sam mieszkam na wschodzie wiem jak jest tutaj wszystko jest później jakbyś nie zauważył.To że się sadzi w maju to norma,ziemniaki możesz wykopać nawet i w listopadzie ,to kiedy będziesz miał młodego to zależy od odmiany.Myślisz jednotorowo i masz jedną odmianę ty musisz sadzić wcześniej bo inaczej młodego nie będziesz miał.

Opublikowano

U nas jeden sadził w 6 lipca jakieś żółte dla krów. Cały maj był suchy i czerwiec . W lipcu zaczęły padać deszcze. Jeszcze jakie ziemniaki miał. Wszystko zależy od odmiany..są odmiany wczesne co już po 40 daniach dają dobry plon 

Opublikowano
49 minut temu, racyl napisał:

Ja rozumiem że to może być trudne do zrozumienia ale może jakoś obrazkowo Ci to wytłumaczę

mapa-naslonecznienia-polski.png

9 minut temu, racyl napisał:

dotrzymać sadzeniaki do czerwca to nie lada wyzwanie 😂

Cytując klasyka: "są na tym świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły"

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Adi96 napisał:

@Roki212 Co ty my nie możemy sie do niego porównywać taki Bamber z niego że ohohoho

takich tu bambrów co nie miara 😂 i lecą te same pytania codziennie czym pryskać powschodowo

No żeby jeszcze tych środków było dużo 🤣 A tu raptem mamy środki z 3 substancjami i w kółko to samo nie douczenie

3 minuty temu, mikad napisał:

Ja rozumiem że to może być trudne do zrozumienia ale może jakoś obrazkowo Ci to wytłumaczę

mapa-naslonecznienia-polski.png

Cytując klasyka: "są na tym świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły"

jeszcze nikt na rozum nie upadł żeby przechowywać sadzeniaka ziemniaka i go chłodzić mimo tego że go może wcześniej posadzić

Opublikowano (edytowane)

Racyl myślisz że oni nie wiedzą co z czym... Ile lat żyjesz na tym świecie... Tak tylko pindolimy aby się pośmiać a Ty to poważnie bierzesz😝🤫😄😄😄narka pany do żniw😉

Edytowane przez tess
Opublikowano
10 minut temu, Roki212 napisał:

Ładnie się tu nam Pan przedstawił B|

jak to było parę dni temu co koleś pisał tu że poleciał leopardem extra i chciał wytruć żółtlicę 🤣

metrybuzyna, bentazon, rimsulfuron  i tak w koło macieju leci na tym forum

Opublikowano

No ale chyba od tego to forum jest :) samemu mi się czasem nie chce szukać ileś stron do tyłu to zapytam jeszcze raz i któryś tam raz jak ktoś ma z tym problem to niech nie odpisuje i tyle, jak by tak wszystko było jasne to by temat był zamknięty po pięciu stronach 

• Like 2