Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jakiego koloru końcówki stosujecie przy przedwschodowym odchwaszczania ziemniaków i ile wody na ha i tak samo jakie stosujecie przy zabiegach fungicydowych? Obecnie mam starego typu ceramiczne 1.5 wydatek wody jakieś 350 do 400l /ha. czy duża ilość wody może powodować poparzenia na lisciach przy odżywkach bo im więcej pryskam i dbam o ziemniaki to pojawiają się na lisciach małe brązowe kropki. Doradzicie coś.

Opublikowano
Dnia 9.04.2020 o 15:56, kamil255 napisał:

Czym opryskać odmianę Vineta od chwastów, lepiej przedwschodowo czy jak wyjdą z ziemii? 

Zabieg przedwschodowy ma sens przy dobrej wilgotności gleby, a na taka się nie zapowiada

Opublikowano (edytowane)

a kto teraz pryska doglebówką. zawsze sie daje przed wschodami. trzeba tak celować żeby była wilgotna gleba po deszczu

21 godzin temu, Laope napisał:

Jakiego koloru końcówki stosujecie przy przedwschodowym odchwaszczania ziemniaków i ile wody na ha i tak samo jakie stosujecie przy zabiegach fungicydowych? Obecnie mam starego typu ceramiczne 1.5 wydatek wody jakieś 350 do 400l /ha. czy duża ilość wody może powodować poparzenia na lisciach przy odżywkach bo im więcej pryskam i dbam o ziemniaki to pojawiają się na lisciach małe brązowe kropki. Doradzicie coś.

bo za dużo dajesz odżywki na jeden raz i to powoduje poparzenia. możliwe że za często te zabiegi odżywkami robisz .

ilośc wody nie ma znaczenia na to

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

a jak nie ma deszczu to obsypnik przed samym opryskiem
mam porównanie i dużo daje zwłaszcza dla metrybuzyny.

czasami bywa ż kartofle uciekną" i powschodzą co niektóre zanim się plantator do prykania zbierze to wtedy obsypnikiem się schowa na czas zabiegu aby nie poparzyć bo szybciej wylezą ponownie przysypane niż poparzone i muszą wtedy niemal od nowa odbijać z bulwy nowymi kiełkami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

po świętach chce wsadzić za 7_10 dni uformowac redliny i opryskać.bede pryskał bandur 2L + command 0,1.Bandur chyba trzeba tydzień lub 10 dni przed wschodami.

Opublikowano

jest jakieś rozwiązanie ale to i tak na czubkach redlin jest suche i pyliste że byle wiatr i środek leci z pyłem.

podobny efekt jak kiedyś wapno tlenkowe pyliste rozsiał mi w ciągu dnia a póżniej widać było jak spierdziela razem z wiatrem.

środka idzie zdecydowanie mniej niż wapna i trzeba zachować większej staranności i lepiej wcześniej oprysk jak jest wilgotno niż zwklekać  z opryskiem i pryskać potem pył

w tym tygodniu widziałem jak sąsiad pryskał dursbanem w ciągu dnia, ciepło było, później mieszał ziemie a środek z pyłem spierdzielał za traktorem.

jeszcze może nad ranem przy jakieś niższej temperaturze, gdzie jakaś mgła czy coś podobnego to ma sens

3 minuty temu, Laope napisał:

po świętach chce wsadzić za 7_10 dni uformowac redliny i opryskać.bede pryskał bandur 2L + command 0,1.Bandur chyba trzeba tydzień lub 10 dni przed wschodami.

aż tak te dni nie mają znaczenia, byle krzaków nie było jeden za drugim widocznych, zwłaszcza jak pryskasz comandem

wydaje mi sie że 2l bandura nie wiele zdziałasz. za granicą dawki są porejestrowane po 4l/ha. ja też będę go stosował ale 3l + pendimentaliny jakieś też 3l

Opublikowano

0,1 comanda czy 2l bandura nic nie wskóra istotnego i kasa wyrzucona w błoto

drogo to jest jak trzeba później poprawiać po wschododach. 

jakieś 370zł/ha  wychodzi moja propozycja

nawet eliminacja chwastów jednoliściennych to jest dodatkowy koszt a bandur w tej kwestii wydaje się być dobrym rozwiązaniem. tak samo chwasty dwuliścienne po wschodach po przepuszczeniu doglebowki daje jeszcze większe koszta niż 1l banduru

Opublikowano
krychu napisał:

Setik napisał:

Ja rok temu pryskalem rimsulfuronem po ostatnim obsypaniu ziemniaków. Do zbiorów było czysto, w tym roku też tak lecę :)

Rimusulfuronem na gołą ziemię?

A pisałem gdzieś że oprysk był wykonany bezpośrednio po obsypywaniu na samą glebę? Przecież rimusulfuron jest pobierany przez liście chwastów to chyba logiczne że nie. Oprysk był wykonany przed zakryciem międzyrzędzi kiedy chwasty odbiły.

Opublikowano
10 godzin temu, racyl napisał:

0,1 comanda czy 2l bandura nic nie wskóra istotnego i kasa wyrzucona w błoto

drogo to jest jak trzeba później poprawiać po wschododach. 

jakieś 370zł/ha  wychodzi moja propozycja

nawet eliminacja chwastów jednoliściennych to jest dodatkowy koszt a bandur w tej kwestii wydaje się być dobrym rozwiązaniem. tak samo chwasty dwuliścienne po wschodach po przepuszczeniu doglebowki daje jeszcze większe koszta niż 1l banduru

Obniż dawki i dodaj wspomagacz doglebowy a będzie dużo lepszy efekt. Na ziemniaki i rzepak przy doglebówkach dodaję Soiler i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

możesz nim i jego zamiennikami, nawet jak wychodzą nie robi to znaczenia dla plonu po za letkim przebarwieniem

1 minutę temu, Daro20 napisał:

Obniż dawki i dodaj wspomagacz doglebowy a będzie dużo lepszy efekt. Na ziemniaki i rzepak przy doglebówkach dodaję Soiler i jestem bardzo zadowolony.

przerabiałem te cudowne dodatki i nie ma żadnej różnicy na ciężkich glebach

te wynalazki są dobre na lekkich, łatwo przepuszczalnych glebach gdzie woda szybko wsiąka.

z resztą na takich glebach to i mniejsze dawki środków daje się z reguły

co do moich dawek to nie są one max ani jakieś zawyżone. takie minimum skuteczności danej substancji

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

możesz nim i jego zamiennikami, nawet jak wychodzą nie robi to znaczenia dla plonu po za letkim przebarwieniem

Mowisz o stompie czy odnosiles sie do postu wyzej?

Opublikowano

tak o stompie. masz sporo jego tańszych zamienników z tą samą substancją

actiwus, pendigan strong, pendifin itp ..............

pryskałem nim nawet jak zaczeły wychodzić to tam gdzie coś wyszło to pożółkło ale już nowe przyrosty na tych krzakach były normalnego koloru

Opublikowano

Nie uprawiam ziemniakow, zasadzilem troche dla siebie pare arow a ze mam troche stopmpu aqua z innej uprawy. Zawsze bylem przekonany ze mozna stompem ale zaczalemc zytac ulotke i nic nie bylo o ziemniaku, dlatego chcialem sie upewnic

Opublikowano

możesz pryskać ale lepiej żeby przed wschodami to się odbyło.

niektórzy pryskaja zaraz po zasadzenie ale to już jak kto uważa

Opublikowano

40zł na jednego liścia 😁 takiego leoparda trzeba dać minimum 2l co jego litra kosztuje około 40zł

za 100zł to nie chcę mi się wierzyć że uda sie opryskać

nie ma co pównuwać lekkiej ziemi do ciężkiej

Opublikowano

nikt nie czeka

u mnie sporo jej się trafia, np w bobie poprawiam po doglebówce jak bób ma zaledwie od 6cm do 12 cm to tu nie ma mowy żeby była po kolana

tak samo w ziemniakach nie czekam . z mniej niż 2l leoparda czy innego zamiennika z tą substancją to szkoda wychodzic w pole

te wynalazki na przyczepność, zmiękczacze  każdy przerabiał, które tanie to się jeszcze dodaje

Opublikowano

Afalon i jego zamienniki już od paru lat wycofane

comannd ogólnie jest cieki jak ktos ma poważny problem z chwastami