Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

tak tylko pytam... jak by mi dawali z BAZW środki to też bym ładował T8-T9 ale bym to w rękawiczkach dotykał, nie wspominając o jedzeniu

Taaa a cytrusy jadłeś? O imazalinie słyszałeś?

Jeśli 10 zabiegów zrobisz z głową to żadna substancja nie będzie przekroczona. W ostatnim kwartalniku Ziemniaki opisany jest holenderski sposób na zarazę gdzie wykonano 18 zabiegów 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, przemol87 napisał(a):

Taaa a cytrusy jadłeś? O imazalinie słyszałeś?

Jeśli 10 zabiegów zrobisz z głową to żadna substancja nie będzie przekroczona. W ostatnim kwartalniku Ziemniaki opisany jest holenderski sposób na zarazę gdzie wykonano 18 zabiegów 

czy duża różnica w dziesięciokrotnym przekroczeniu "norm" jednej substancji czy suma dziesięciu różnych mieszczących się w tych tzw "normach"?
na podobne pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi

no właśnie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

raz zażyłem osiem tabletek leku Acard bo akurat Polopiryny w domu nie było, po kilku godzinach dobrałem jeszcze cztery (razem dwanaście)
pomogło; gorączka i ból głowy ustąpił

jest taki zwrot - "to zależy"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Możesz wtedy wyjdzie z tej mieszaniny Carial Star bo jest w sprzedaży gotowy mandipropamid z difenokonazolem właśnie.

Co do alternariozy do wyboru właśnie difenokonazol, mefentriflukonazol, azoksystrobina, piraklostrobina  jeszcze fluazynam z tego co podają ma tam jakieś działanie choć głównie na zaraze działa, zapewne jest coś jeszcze ale akurat i siebie takie stosuję aktualnie 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
13 minut temu, Lisek66 napisał(a):

a co lepiej dodac do difenokonazolu revus czy drum ( cymoksanil)?

W ubiegłym sezonie jak była silna presja i na krzakach były widoczne objawy zarazy to dawałem to wszystko w jednym zabiegu i zatrzymało się, więc trzeba zobaczyć co się dzieje jak nie widać porażeń to możliwe że Revus choć nie znam zbyt dobrze jego mechanizmu działania niby jest zapobiegawczy i interwencyjny, natomiast cymoksanil interwency i zasusza.

Co do ilości zabiegów dzień przed tymi deszczami zrobiłem trzeci zabieg fungicydem 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lisek66 napisał(a):

a co lepiej dodac do difenokonazolu revus czy drum ( cymoksanil)?

Zależy co wymaga sytuacja. Difenokonazol działa na alternarioze, cymoksanil zasusza zaraze

Jestem po T5

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Stosujecie jakieś stymulatory w ziemniaku ? Co dobrego polecacie oczywiście oprócz wody 😃 ? Moje jakoś słabo rosną w tym roku , na górkach są małe, rzędy się nie zeszły  i plon raczej słaby będzie 

Opublikowano (edytowane)

kiedyś raz i nie u siebie zastosowałem Asahi ale nie z powodu słabego stanowiska a strat liści od zarazy i nieco stonki wprawdzie opanowanych i powstrzymanych ale nazbyt późno i umyśliłem sobie w ten sposób "podegnać" odbudowę naci.
Czy to co pomogło nie jestem w stanie obiektywnie ocenić bo nie było możliwości porównać do specjalnie pozostawionej kontrolnej powierzchni nieopryskanej tym stymulatorem (na czyimś polu aż takich eksperymentów można zostać niedopuszczonym do pełnej oceny porównania) ale chyba coś podegnało bo klasa sypkości spadła z odmianowej BC do samego B. Odmiana Belmonda z tej plantacji po ugotowaniu robiła wrażenie "rzadszej" od mojego Denara którego jeszcze wtedy się bawiłem w oddzielne plantacyjki dla siebie na wcześniejsze "do garnka".
Nie wiem czy to to Asahi czy skuteczne fungicydy i zasobne stanowisko tej Belmondy sprawiły odbudowanie naci bo porażenie/utrata liści przed tą akcją miejscami dochodziło do 30% ale udało się podratować dorośnięcie większości bulw do wielkości "jedynkowej"

Tam wtedy poszedł jeszcze dolistnie dwukrotnie siarczan magnezu i jakiś bełt z mianem odżywki ale już nie pamiętam jaki choć chyba Florovit w takiej solidnej nawet ciut wyższej ponad zalecenie z ulotki dawce

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja walczę z nimi od samego początku , nawozu dane aż za dużo w tym roku , odżywki przy każdym grzybie daje, siarczan magnezu  i słaby efekt ,wcześniej wapnowane było pole przez trzy lata i widać że się poprawiło ale te ziemniaki słabe jak na to wszystko , spróbuję z tym Asahi i zobaczymy , nać jeszcze zielona to może dorosną 

Opublikowano

Może przez to wapnowanie, ziemniaki nie lubią świeżo wapnowanego stanowiska z tego co gdzieś czytałem i po wapnowaniu zalecali sadzenie na danym stanowisku najwczesniej na drugi rok a najlepiej na trzeci. Czy to prawda to nie wiem 🤷

Opublikowano

Ale było przerwy te dwa lata po wapnowaniu , nie robiłem tego przed samym sadzeniem , ogólnie to pole jakieś takie nie do ogarnięcia bo lekko od góry jest w ziemniaku woda idzie co ulewa , już któryś rok próbuje je doprowadzić do ładu ale jakoś słabo idzie , jeszcze chyba wezmę teraz do zbadania ziemię z tych ziemniaków bo dziwne że to tak wygląda