Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pedro2 o dwie strony czego Ci chodzi? bo dorwałem etykietę i tam tylko jakieś bzdety o wyznaczaniu stref ochronnych i podobne....
znaczy musiałem te bzdety przeczytać aby skapować że Ci o dwie ostatnie strony tego tematu tu na AF chodzi? czy jeszcze jakie inne? xD

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, kaczorey napisał:

Coragen ma na etykiecie żeby stosować tylko do fazy początku kwitnienia, jakieś negatywne skutki w późniejszym czasie?  

w ub r pryskałem jedno pole już grubo po kwitnieniu gdy wszystkie inne środki   zawiodły bo zawsze spora część stonki przeżywała i niby nic szczególnego nie zauważyłem i plon był ok, przechowalnictwo ok kiełki wiosną rosły jak zwykle i z nich posadzone podobno i w tym sezonie normalnie rosną tak że ja przynajmniej nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu na ziemniaki
Bo stonka w końcu zdechła bez wyjątku ale po nieco wyższej niż zalecana na ziemniaki dawce to jak że by inaczej

Opublikowano

Ale fajnie się pryszcze, widna noc jakoś 🙈 

O 18 byłem to czubki z kwiatostanem klapnięte. O 21 ruszyłem wszystko ładnie wstało, delikatna rosa jest, powinno się wchłonąć. Na resztę nie mam wpływu, klimy im nie włączę. Chociaż jak nie popada z 15mm jutro i środa to i tak będzie bieda. Dobrze, że tydzień temu dało 23mm.

Opublikowano (edytowane)

Jak od teraz odejmować te 20h czyli zabieg wykonany wczoraj, prawdopodobnie w temperaturze grubo powyżej 25st to wątpliwa sprawa czy zabieg zadziałał. 

Lebiode (komosę) teraz to już tylko zwalczysz Anną we wrześniu. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Coragen to nie pyretroid, niektóre preparaty działają w każdej tenperaturze (neonikotynoidy) a niektóre potrzebują nawet wyższej (fosforoorganiczne, karbaminiany)

Opublikowano (edytowane)

a no właśnie na Coragenie i tej (wcześniej wymienianej) Benevii nic nie piszą w jakich temperaturach najlepiej działają
Ja Coragenem trafiałem jak do tej pory w gorące okresy i działał gdy nocami nie spadało poniżej 15-stu
Tak po prawdzie to chyba dwa razy nim... odkąd się pojawił użyłem tego środka.
Ciekaw jestem jak on w niższych temperaturach bo nie tylko do ziemniaków zalecany
ma ktoś jakieś doświadczenia?

3 godziny temu, Szczepek22 napisał:

Karate powinno zwalić stonkę po 20 godzinach od pryskania? I czymś zwalczę jeszcze lebiode? 

ło Panie
u mnie karate zwaliło po czterech może pięciu godzinach tzn do rana
po dwudziestu godzinach to już wlazła spowrotem xD

pisałem już tu wcześniej
w trzy dni później poszedł tenże Coragen i ... już ponad tydzień i już/jak na razie nie wlazła

ciekawe jak długo przed następną potrzyma?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

U mnie dzisiaj poszedł coragen na stonkę. Temperatura przed zabiegiem 24° po zabiegu tzn. teraz 22°. Zobaczymy czy podziała ale już dłużej zwlekać z zabiegiem nie można a upałów ciąg dalszy.

Edytowane przez Daro20
Opublikowano (edytowane)

Cena młodych u nas 3.50 w warzywniakach srednio a u was jak? Poprawka na stonke dziś będzie znów karate jak nie pomoże to będzie coragen

Edytowane przez Szczepek22
Opublikowano

Już mi zdążyli nakraśc ziemniaków. Teraz trzeba będzie co 3 dni pryskać żeby się 💩 ze szczęścia 

A nie nornice bardziej? Są kopce? 

Ja bym obstawiał że nornice , to możesz kupić trutkę na myszy i rozstawić na polu 

Opublikowano

Przecież benevia wychodzi tylko z 10 zł drożej niż coragen 

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

dzis T2 ... mogo byc kilka dni wczesniej , 

czy warto dawać Rido.. + azoksy na 3 zabieg  za jakis czas czy zostawic na za rok na T1 ?

czy stosujecie Axidor albo Diprospero ?

a grałeś w Super Mario Bros?   https://allegro.pl/oferta/bros-dwuskladnik-na-muchy-40g-40ml-szybko-dziala-12246580650

Ja bym zostawił na następnym rok, bo nie ma nic lepszego na T1 😀 

Axidor, dobry środek, nigdy solo nie dawaj. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GABBER85 napisał:

dzis T2 ... mogo byc kilka dni wczesniej , 

czy warto dawać Rido.. + azoksy na 3 zabieg  za jakis czas czy zostawic na za rok na T1 ?

czy stosujecie Axidor albo Diprospero ?

a grałeś w Super Mario Bros?   https://allegro.pl/oferta/bros-dwuskladnik-na-muchy-40g-40ml-szybko-dziala-12246580650

zależy jaka to odmiana no i jak u Ciebie z pogodą
U mnie tylko na profilaktykę jakiś ze starych zapasów poszedł Infinito ale bardziej dla zasady i profilaktyki głównie na alternaria bo i temperatury za wysokie na zarazę i za sucho i odmiany na jesienny zbiór tak że ostra jazda na zarazę to się zacznie dopiero od drugiej dekady lipca no chyba że pogoda zwariuje i zacznie padać przy temperaturach 18-25 to wcześniej

a ten Mario to przy okazji wszystkie muchy w okolicy tym feromonem zwoła i wykończy tak że jeszcze jakieś tam nawożenie organiczne wpadnie ;) xD
Imidachlopryd mnie w ub r zawiódł co prawda w jakimś innym środku i szczerą dawką dany no ale mszyc nie było do końca wegetacji choć stonkę trzeba było poprawiać i dopiero za trzecią próbą Coragen trafił i wymiótł na dobre bo ani imidachlopryd ani acetamipryd nie radziły i zawsze stonki część przeżywała.

Ta Benevia o tyle ciekawiej od Coagena wygląda bo na jej ulotce na kwiat a nawet na jagody pozwalają pryskać gdy na Coragenie tylko do początku kwitnienia. Nie wiem czy to istotne ale przynajmniej "praworządne" :)

Edytowane przez dysydent