Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pryskałem Sencorem na chwasty ale za sucho chyba było i działanie bardzo słabe. Teraz mi znajomy polecił 0,25l/ha Commanda i 0,5l/ha Sencora na tydzień przed wschodami po obsypaniu, w tym roku wstrzelił się w moment i ziemniaki czyściutkie do końca. Tylko nie wiem czy Vinety i Irgi nie zniszczę przedwschodowo taką mieszanką, w tym roku po przedwschodowym Sencorze Vineta urosła okej ale nie wiem jak Irga się zachowa. I nie wiem czy czegoś innego nie kupię ale na trochę ponad 20a ziemniaków wielkiego wyboru nie ma.

Opublikowano
4 godziny temu, PAN88 napisał:

Panowie czym walczycie z robakiem po wycofaniu prestige i dursbanu???

Jest środek Belem 0,8 MG. Ale trzeba miec aplikator aby zastosować. Jak działa nie wiem, stosujągo w uprawie marchwi, rejestracja w ziemniaku jest ale 24kg/ha dawka.... W uprawie ziemniaka nieco za drogi, choc Prestige dawałem dawniej oszczednościowo 2l na ha czyli 270x2= 540 zł. zazwyczaj wystarczało. Teraz nie ma i lipa. Słyszałem, ze na giełdzie w Sandomierzu kwitł kiedyś handel środkami z UA. Kolega wiele lat temu jezdził tam po Sinbar, stosował w uprawie mięty.

Opublikowano

Jakie plany nasadzeń na wiosnę? Zwiększenie, zmniejszenie bez zmian? Ja miałem już w tym roku zakończyć wogólę uprawe ziemniaka, ale jeszcze kusi zrobić to ostatni raz w 2021. Jak sadzicie będzie to mądre? Obornik rozwieziony, nawozy zakupione, materiał do sadzenia w piwnicy, wszystkie maszyny w garażu... Nawet jakieś opryski z poprzednich lat zostały :) 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, kamil255 napisał:

Po tym sezonie chyba już nie będzie takiego dużego areału ziemniaka 😅😆

Oj będzie będzie duży areal, rekiny biznesu beda próbowali odbić ten rok, towaru kazdy ma pod dostatkiem także sadzeniaka nie braknie do posadzenia

Edytowane przez lonoh
  • Thanks 1
Opublikowano

to by miało sens że będą chcieli odbić straty jakby to było spowodowane wysoką podażą i nioską ceną a tu poprostu nie ma kupca i ludzie ceną próbują wypchnąć a to nic nie daje

następna jesień będzie taka sama, znowu zamkną restauracje, szkolne stołówki i też będzie lokdawn więc już tak ludzie nauczeni tą jesienią mniej posadzą

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

to by miało sens że będą chcieli odbić straty jakby to było spowodowane wysoką podażą i nioską ceną a tu poprostu nie ma kupca i ludzie ceną próbują wypchnąć a to nic nie daje

następna jesień będzie taka sama, znowu zamkną restauracje, szkolne stołówki i też będzie lokdawn więc już tak ludzie nauczeni tą jesienią mniej posadzą

Ciekawa teoria, jedyne co moze ograniczyć ilosc towaru w przyszlym roku to susza jak w 2019 roku

Opublikowano

to co mamy w tym roku to jest gorsze nawet od wysokiej podaży czy suszy. czegoś takiego jeszcze nie było że dla takich mniejszych plantatorów zamknieto rynki zbytu w stołówkach, barach restauracjach czy na gwarmażerkę idzie mniej . nawet ziemniaki na chipsy mają problem ze zbytem

czy ciekawa moja teoria nie powiedziałbym po prostu adekwatna do tego co jeszcze nie mieliśmy. przy suszy to chociaż mniej masz towaru i sprzedasz a tu co zrobisz ? kto ci ma kupić jak nie będzie miał co zrobić

Opublikowano
39 minut temu, racyl napisał:

to co mamy w tym roku to jest gorsze nawet od wysokiej podaży czy suszy. czegoś takiego jeszcze nie było że dla takich mniejszych plantatorów zamknieto rynki zbytu w stołówkach, barach restauracjach czy na gwarmażerkę idzie mniej . nawet ziemniaki na chipsy mają problem ze zbytem

czy ciekawa moja teoria nie powiedziałbym po prostu adekwatna do tego co jeszcze nie mieliśmy. przy suszy to chociaż mniej masz towaru i sprzedasz a tu co zrobisz ? kto ci ma kupić jak nie będzie miał co zrobić

Tak właśnie mniej towaru masz przy suszy a mniej towaru to wyzsza cena a przy wyzszej cenie zawsze ssanie niesamowite jest na ziemniaka.Pandemia pandemia, ziemniaków było poprostu nasadzone do oporu bo każdy napalił sie po 2019 i przyszły deszcze w maju czerwcu i towaru od cholery jest na rynku. My tego nie przejemy nawet jakby nie bylo pandemi a przy niskiej cenie zawsze zejscia nie ma dla skoczków, ten kto sadzi ziemniaki od lat ma swoich kupców i towar sprzeda a rekiny biznesu niech wożą do lasów na wiosne

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ty dalej swoje 😄  Ma swoich kupców ? 😄 może w zamkniętych stołówkach szkolnych ? kateringu, restauracjach ? , barach ?😂

Nie widzisz że dla takich nie dużych producentów zamknęli miejsca zbytu ?

Swoich kupców to możesz mieć co po 3 czy ciut więcej worków na zimę biorą. nie ma tak że na wszystko zawsze jest kupić,

Zaraz rekiny, po prostu takie miejsca jak wymieniłem to jest zejście po kilkaset kilo w jednym punkcie

człowieku nawet po te 30gr czy mniej  spokojnie bym sprzedał jakby nie było pandemii a tak nikt nie chcę.

Ja nie biorę pod uwagę worek ziemniaków do jedzenia dla ludzi bo to się mija z celem.

stołówka w szkole to np 1t na tydzień weźmie. pryz normalnym roku to i w gazrmażerkach ludzie się bardziej kręcili to i więcej oni brali

Ile i kiedy w normalnych latach to każdy doskonale wie

43 minuty temu, galan99 napisał:

Będą restrykcje przedłużone do Wielkanocy aż liczba zaszczepionych będzie 60 % Polaków .

te obecne niech potrwają do marca i już tego ziemniaka się nie sprzeda 😂

za rok o tej porze nawet nie będzie tylu procent zaszczepionych

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam to co racyl powiedział w 100 procentach. W roku 16 ziemniaki sypały po 50t. Po stołwkach restauracjach woziłem po 12 -15t tydzień cena nie powalała ale 40-55gr było i od kwietnia dokupowałem towar. W tym roku posadziłem mniej ziemniaka i cena 50-70gr plon mniejszy 35-45t. Zejście ok 5-6t tydzień. Wszystko stoi i nic na to nie poradzimy.

Dla tych co myślą że na wczesnych odbiją sobie to tuż mówię że to będzie takie dno jakiego dawno nie było.

Edytowane przez szzone
Korekta
Opublikowano
2 godziny temu, szzone napisał:

Potwierdzam to co racyl powiedział w 100 procentach. W roku 16 ziemniaki sypały po 50t. Po stołwkach restauracjach woziłem po 12 -15t tydzień cena nie powalała ale 40-55gr było i od kwietnia dokupowałem towar. W tym roku posadziłem mniej ziemniaka i cena 50-70gr plon mniejszy 35-45t. Zejście ok 5-6t tydzień. Wszystko stoi i nic na to nie poradzimy.

Dla tych co myślą że na wczesnych odbiją sobie to tuż mówię że to będzie takie dno jakiego dawno nie było.

Z wczesnym to jest akurat loteria teraz to jest jak wrozenie z fusów ,przyjdzie maj suchy i cena jakas bedzie,chyba ze ty mowisz o wczesnych w czerwcu? Już W tym roku ogórków nasiali od cholery plantacje popadały szybko i cena była jak ta lala a za towarem to myslalem ze sie pozabijaja

Opublikowano

A kto będzie wam chciał kupować i jeść w czerwcu jak jak już będzie młody. ludzie ile można jeść starego kartofla.

ci co mają przechowalnie i ten ziemniak jest w czerwcu lipcu taki jak po wykopkach to jeszcze go by sprzedali ale tacy jak my to dla kóz, byków lub na pole

Jak teraz jest po 30-20gr to w czerwcu za 10gr

młody to inna bajka i faktycznie będzie zależało od pogody bo do czerwca to już zniosą graniczenia