Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, withanight napisał:

Jeżeli nie będzie żadnej dziury między jednym a drugim nie powinno być problemów.

No właśnie tylko czy można zrobić np. Taką śluze np wysokości metra otwiera ą tylko do wyciągnięcia obornika. Jeśli nie to W moim układzie zabudowań i działki wiąże się to z przestawieniem bydła gdzie indziej lub rezygnacja z hodowli jednego z gatunków zwierząt 

Opublikowano (edytowane)

Nie można nawet  otworu do wentylacji nie może być pełna ściana tylko

Dużo ludzi stoi przed takim dylematem ale dla co niektórych może okazać się wybawieniem B|

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał:

Z tego co mówiono na spotkaniu informacyjnym to ogrodzenia nie obowiązują poza strefami , jeżeli znajdziesz się w strefie grodzenie gospodarstwa + słomy

Jaśniej proszę czyli Inspekcja zleca kontrolę lekarzom wet którzy mają prywatną praktykę ? przecież na poziomie powiatu wszyscy się znają z prywatnymi wet co by to miało na celu.

Z tego co mi wiadomo to chodzi tylko o to by weterynarze nie chodzili po "własnym" terenie, może obawiają się że dla znajomych przymkną oko, kto to wie

Opublikowano (edytowane)

Miałam wizytę inspektora około 20 grudnia. Chciałam mu pokazać wszystko, ale odmówił i tylko przeprowadził ze mną wywiad na temat utrzymania trzody oraz ptactwa, udzielił wskazówek, otrzymałam ulotki. Sama mam wiele do zmodernizowania.

Odnośnie wprowadzonych restrykcji, pod koniec lutego obejmujących cały kraj dzwoniłam do doradczyni, która zaleciła likwidację, jako że wielu rolników szczególnie  młodych rolników rezygnuje, żeby nie mieć problemu z wywiązaniem się, na rzecz oczywiście  bydła.

Potem dzwoniłam do inspektoratu 2x, jak wygląda sytuacja czy to prawda. Wszystko się zgadza i kontrole mają zacząć się od kwietnia.  W sąsiedniej gminie słyszałam, że 3 miesiące dają na dostosowanie się.

Ja mam niewiele świnek, ale po prostu lubię te zwierzaki, też ze względu na ojca i tak zastanawiam się czy nie zaadoptować murowanego garażu i wywalić z niego ciągniki i graty  (a zrobić wiatę drewnianą dla złomu)  a dla świnek nawet mały wybieg -jednakże przeczytałam tu, że ogrodzenie musi mieć podmurówkę...hm

Bardzo łatwo zrezygnować z czegoś a świat idzie do przodu ewoluuje i my też musimy dla dobra podopiecznych.

Sama cały czas  zastanawiam się i szkoda mi świnek.......

W gospodarstwie chciałabym mieć rożne zwierzęta.

Bydło jest wszędzie wkoło i coraz więcej będzie..

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak masz wybieg to musi być podwójne i nie podmurówka a pełne

Z bydłem tak jak piszesz coraz więcej i cena na pewno spadnie w przyszłości

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Jak masz wybieg to musi być podwójne i nie podmurówka a pełne

Z bydłem tak jak piszesz coraz więcej i cena na pewno spadnie w przyszłości

Gdzieś to wyczytał , że pelny?

2 x min 1,5 m z podmurowką czyli taki jakiś fundament żeby nic nie podkopało.

Opublikowano

Jak by miało być tylko z podmurówką to nie miałoby sensu,drzwi i okna mają być zabezoieczone by mucha nie weszła a w wolnym chowie tylko podmurówka  B|

Gość kiedydoplata
Opublikowano

a jakby te swinie do sejfu zmknąc to by może ten asf nie wlazł nie ? 

Opublikowano
55 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak by miało być tylko z podmurówką to nie miałoby sensu,drzwi i okna mają być zabezoieczone by mucha nie weszła a w wolnym chowie tylko podmurówka  B|

Nie pytałem jakie jest Twoje zdanie na ten temat tylko pytałem gdzie znalazłeś/wyczytałeś/usłyszałes informację o której napisałeś ? 

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo nie ma wymogu stosowania żadnych specjalnych arkuszy , ktoś chyba szuka pomysłu na biznes, ale amatorzy się na to znajdą :D Jak będzie trzeba to sam sobie wydrukuje i owinę w prezentery i skoroszty a koszt będzie w granicach 4 zł a nie 40 :)

Opublikowano

Wiecie Co? Jak To w naszym Kraju zamiast brać się na przyczyny to leczy się skutki. nikt nie jest za nic odpowiedzialny, nikt na górze nie myśli.
Na początek nie jedna zmiana w budynku wymaga Pozwolenia na budowę lub zgłoszenia, to trwa, papierologia od miesiąca do pół roku lekko..
Powinny Za tym iść jakieś ułatwienia w procesie Budowlanym.. Co to te 3 miechy czy pół roku przy załatwieniu pozwolenia na budowę. Co jeśli Ktoś ma tego Trochę i w jednym Budynku. można By coś Zaadaptować, wybudować, ale jest tak, że biurokracje może trwać więcej niż budowa Wiaty na bydło
Druga Sprawa ja Dzika jeszcze w życiu u siebie na oczy nie widziałem.... jakieś 15 lat temu były ślady rycia na mojej łące... w sąsiedniej Wiosce

Opublikowano
36 minut temu, withanight napisał:

Nie pytałem jakie jest Twoje zdanie na ten temat tylko pytałem gdzie znalazłeś/wyczytałeś/usłyszałes informację o której napisałeś ? 

Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy bo idąc twoim tokiem myślenia to mógłbyś dać na podmóróce dwie żerdzie co 75 cm i też by było ogrodzone :P

Opublikowano

Jakich konkretów przeżywacie tą bioasekurację jak stonka wykopki przyjdzie kontrola będzie protokół zaleceń się wykona i po kłopocie a tak to jest tylko gdybanie

Opublikowano

??

http://w-modr.pl/files/File/Systemy/3 poziomy bioasekuracji.pdf

Podstawa prawna – rozporządzenie MRiRW z dnia 3 kwietnia 2015 r. w sprawie maja 2015 r. w sprawie wprowadzenia „Programu bioasekuracji mającego na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń” na lata 2015-2018 (Dz. U. poz.517)

Obszar obowiązywania – obszary wskazane w załączniku do ww. rozporządzenia

Zakres obowiązywania – wszystkie gospodarstwa, w których utrzymywane są świnie Wymagania weterynaryjne W gospodarstwie:

1) w którym świnie są utrzymywane w systemie otwartym gospodarstwo zabezpiecza się, podwójnym ogrodzeniem, o co najmniej 1, 5 m wysokości, na podmurówce lub z wkopanym krawężnikiem;

2) wdraża się programu monitorowania i zwalczania gryzoni;

3) przeprowadza się okresowe zabiegi dezynsekcji (od kwietnia do listopada każdego roku);

4) prowadzi się rejestr środków transportu do przewozu świń, które wjeżdżają na teren gospodarstwa, oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;

5) zabezpiecza się budynki, w których są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych;

6) świnie utrzymuje się w zamkniętych pomieszczeniach, z wyjątkiem świń utrzymywanych w systemie otwartym;

7) zapewnia się, aby: a) osoby mające kontakt ze świniami w gospodarstwie nie utrzymywały własnych świń poza tym gospodarstwem oraz nie zajmowały się dodatkowo obsługą świń w innych gospodarstwach, b) do budynków, w których są utrzymywane świnie, nie wchodziły osoby postronne, c) osoby przebywające w budynkach inwentarskich używały odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego;

8) sporządza się pisemny planu bioasekuracji obejmujący: a) dokumentację przestrzegania wymagań określonych w ww. rozporządzeniu, b) rejestr produktów biobójczych używanych w gospodarstwie, c) program czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i sprzętu mającego kontakt ze świniami, d) zasady używania oraz czyszczenia i dezynfekcji odzieży ochronnej i obuwia.

Opublikowano

Czyli 2 żerdzie wystarczą?;) Rozporządzenie bardzo ogólne i na pewno każdy wet będzie widził to inaczej

Sami widzicie że to rozporządzenie to bubel prawny i do kosza się nadaje

Poza tym to rozporządzenie jest nieaktualne i nie dotyczy bioasekuracji w całym karju a w strefach

Opublikowano

Dziś dzwoniłam do odbiorcy, bo mam do oddania tuczniki a cena 3,60 więc czekam może przed świętami, jak przed rokiem, cena odrobinę wzrośnie....

:216_pig: a tuczniki przerastają; chyba, że im dietę wprowadzić hmmm??

Opublikowano

Cała powyższa dyskusja jest bezprzedmiotowa jak na razie ponieważ samo rozporządzenie to zbior okólników i  co najdziwniejsze w powiatach czekają na wytyczne i interpretacje z góry , na dzień dzisiejszy są pewne dwa warianty, pierwsze kontrole mają zawitać do gospodarstw znajdujących się w pobliżu obszarów leśnych i gdzie występuje duża rotacja zwierzat,po drugie będzie meksyk w gospodarstwach gdzie są utrzymywana trzoda w różnych budynkach w obrębie gospodarstwa i jeszcze trzeci pewnik  to trzymanie trzody wspólnie z bydłem, na koniec  pytanie na spotkaniach które załatwia prowadzących w jaki sposób zabezpieczyć kanały gnojowe służące do wypychania obornika z chlewni nikt nie jest wstanie udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi poza tym że chyba będzie trzeba grodzić

Opublikowano

Na dziś co jest pewne w powiecie sępoleńskim:  do kontroli kwalifikuje się ok 550 gospodarstw,kontrola zacznie się 01.04.2018 i musi się zakończyć do maja 2019,kontrole będzie przeprowadzać inspekcja wet. ,maksymalnie są wstanie skontrolować do 3 gospodarstw dziennie