Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎03‎-‎29 o 20:39, piotrczem napisał:

A więc tak, najpierw szukasz zakładu z pozwoleniem na kupno z czerwonej i łaskawie zechce kupić(niektórzy przyjadą nawet po parę szt,

inni chcą tylko większe ilości a jak powiatowy pozwoli to na dawnych skupach można zrobić tzw. punkt zbiorczy), potem oni wysyłają do powiatowego

maila albo fax z twoimi danymi dzięki czemu możesz tam złożyć podanie o pobranie krwi do sprawdzenia na obecność ASF. Potem umawiasz się 

z wetem na pobranie próbek. Na wynik czekasz ok. 7 dni-dzwonisz do powiatu i pytasz czy już są. Jak już są i OK to bierzesz od powiatowego

pozwolenie na sprzedaż i idziesz z nim do tego co ci wypisuje świadectwo-ważne jest dobę. Od dnia pobrania masz 14 dni na

sfinalizowanie sprzedaży- w razie problemów z odbiorem powiatowy ma prawo ci pozwolenie przedłużyć o dzień lub dwa.

Jeśli chodzi o ceny to te co znam maciory 2-2,20 zł tuczniki ok. 4 zł , ceny brutto ale słyszałem też o takich co chcą kupować i po 3,50.

Ilości nie samochodowe. Im więcej zakładów skupujących tym lepiej, ludzie likwidują świnie na potęgę więc myślę że mniejsze zakładziki

boją się o brak towaru w przyszłości.

ze strefy czerwonej (okolice stoczka łukowskiego) maciory są po 2,50-2,65 w zależności od ilości a tuczniki coś po 4 zł. Tyle płaci pośrednik i odbiera bez problemu.

Opublikowano

Jak na razie trwa poszukiwanie chętnych wet. do przeprowadzania kontroli,powiatowa twierdzi że ustala harmonogram kontroli ,ale w sąsiednich powiatach też cisza,oby to nie była cisza przed burzą.

• Like 1
Opublikowano

Rozmawialem z weterynarzem to powiedział mi że w kujawsko-pomorskim jest około 1000 gospodarstw do skontrolowania a uprawnienia do przeprowadzania kontroli ma tylko 2 weterynarzy.Lekarz wojewodzki podobno napisał do ministra rolnictwa o przyznanie funduszy na szkolenia weterynarzy aby wieksza liczba miała te uprawnienia bo tak to oni do 2030 by sie z tym nie wyrobili

Opublikowano

Kolego w samym powiecie sępoleńskim jest ok 550 gospodarstw ,więc trochę mało mu wyszło i teraz próbują za wszelką cenę wrobić prywatnych wet a Ci bronią przed tym wszelkimi sposobami , u nas na 8 prywatnych wet 1 wstępnie wyraził chęć kontrolowania[najgorsze że to totalny d.kiel]

Opublikowano

U nas powiatowy osobiście każde gospodarstwo odwiedzi nigdzie nie jest termin kontroli określony więc nie ma podstaw do pośpiechu

Opublikowano
Oby to niebyła cisza przed burzą jak to kolega wcześniej pisał. Trzeba więc byc poprostu przygotowanym wymogi były przecierz przedstawione juz dawno i jeśli sie je spełnia to niema się czego obawiac.
Opublikowano
Dnia 22.04.2018 o 10:56, ws71 napisał:

Kolego w samym powiecie sępoleńskim jest ok 550 gospodarstw ,więc trochę mało mu wyszło i teraz próbują za wszelką cenę wrobić prywatnych wet a Ci bronią przed tym wszelkimi sposobami , u nas na 8 prywatnych wet 1 wstępnie wyraził chęć kontrolowania[najgorsze że to totalny d.kiel]

Masz kolego racje mój błąd miało być w powiecie aleksandrów-kujawski  i lekarz powiatowy

Opublikowano (edytowane)

Po dziesiejszej rozmowie z wetem najważniejsze to: siatki w oknach i drzwiach , maty , środek do dezynfekcji , bydło osobno. Na to zwracają szczegolna uwagę. Dodatkowo aktualny spis stanu i książka leczenia . Za rażące uchybienia niby niby najniższy z możliwych mandat 30 zł ( choć mi tu coś nie pasuje) i nakaz poprawienia. U nas na pierwszy ogień ida Ci mniejsi , jak narazie . Kontrole starają się uzgadniać telefonicznie. 

Edytowane przez withanight
Opublikowano
10 godzin temu, dwdx1906 napisał:

Jak okna i drzwi zamknięte to też muszą być siatki?

Jeśli wyjmiesz klamki to nie musisz ;)

Opublikowano

wpiście sobie życie zwykłego rolnika na yt on miał kontrolę z bioasekuracji wstawił film jak to wyglądało podobno 90 % gospodarstw zakazano chodowli serce boli co oni robią z polskim rolnikiem :-///

Opublikowano
7 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

wpiście sobie życie zwykłego rolnika na yt on miał kontrolę z bioasekuracji wstawił film jak to wyglądało podobno 90 % gospodarstw zakazano chodowli serce boli co oni robią z polskim rolnikiem :-///

Daj linka bo nie można nic znależć  dotyczących kontroli

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mlodyrolnik23 napisał:

Jak to oglądałem to przyznam szczerze noż w kieszeni się  otwiera , to jest nie do wyobrażenia , brak możliwości odwołania od decyzji ? , a gdzie zalecenia i okres pół roku na dostosowanie gospodarstwa do wymogów i te chore wymagania , kolega w bardzo prosty sposób obnażył hipokryzję i nie życiowość  tych przepisów

Edytowane przez Trojak
Opublikowano
21 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

Kto takie trole jak Ty? Zainwestuj w słownik przynajmniej B|

Opublikowano
Ja mialem kontrole i przeszla bez problemowo, żadnych mandatów, zadnych kar do niczego sie nie czepial wszystko bylo ok :) nie którzy chyba za bardzo wyolbrzymiaja problem kontroli albo to zalezy na jakich kontrolerów sie trafi, aaaa i wspomnę , że kontrola przez wcześniejszego poinformowania.
Opublikowano

Panowie, u znajomego rolnika z mojej gminy była ''kontrola'' Inspekcji Weterynaryjnej, gosp trochę nieprzystosowane do dużej produkcji trzody. Dążąc do setna sprawy rolnik na pytanie co to będzie usłyszał: że oni małymi gosp się nie przejmują bo są spisane na straty, znajomy zapytał więc jakie gospodarstwa mają zostać i usłyszał że 800szt minimum..Paranoja z poje...niem

Opublikowano

Nikt nie decyduje kto ma zostać nie wierzcie w te głupoty . Jak masz wszystko zgodne nikt Ci nie zabroni nawet 1 sztuki trzymać nawet prościej bym powiedział jest