Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Sezon łowiecki na dziki

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2018 o 15:11, Katolyk napisał:

Komu przynosiło temu przynosiło rewelacji nie ma ale żyć trzeba i temu się lamentuje.Tak samo lekarze mają po 6000 i płaczą że mało sędziowie mają po 10000 i też płaczą że mało ba mało tego ponoć za takie pieniądze da się tylko godnie żyć na prowincji xD każdy płacze taka nasza mentalność nikt jeszcze nie wynalazł grabi które grabią od siebie xD 

Tak to juz jest .ten co ma to płacze,im wiecej ma tym bardziej placze,,,,,,, ten co nie ma, na płacz sil tez nie ma.....

Edytowane przez PRZMAS19821982
  • Like 1
Opublikowano

Mam pytanie do rolników u których wybito świnie, ale u nich nie wykryto choroby (ubój sanitarny). Powiedzmy że gospodarstwo posiada, maty, oddzielnie bydło i trzoda, Chów na ściółce. Czy dostaliście jakieś rekompensaty? i jakie kwoty za szt. Ciekawi mnie to bardzo bo AFS  coraz bliżej i nie wiem czy zakończyć produkcję wcześniej czy aż dopiero kiedy mi zabronią hodowli. Mam niewielką obsadę ok 350 szt rocznie. Staram się ciągle utrzymać stan ok 100 szt na chlewni. Zainwestowałem troszkę pieniędzy  (kupić prosięta, koncentrat, zboże ) faktury w przód do zapłacenia. I gdyby mi wszystko wybili i nie zapłacili to była by lipa.  Myślę że sporo osób ma podobny dylemat. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Elrond napisał:

Przy tej ilości nie zachowasz bioasekuracji, lepiej się powoli wycofać i przestawić na bydło skoro masz już trochę. 

Czemu uważasz że nie zachowam bioasekuracji przy takiej obsadzie?  Bydło od trzody jest oddzielone, są oddzielne wejścia. Posiadam maty wjazdowe i przed wejściem do budynku. Mam zamiar wydzielić jeszcze pomieszczenie socjalne. Chlewnia co roku bielona, Prosięta kupuję od jednego producenta, Sam przywożę i wywożę (wózek odkażany ). Nikogo nie wpuszczam na tern obór tylko lokalnego weterynarza.  Brakuje mi tylko ogrodzenia gospodarstwa i kostki żeby nie było miejscami błota.  Nie rozumiem dlaczego mam rezygnować jak spełniam wymogi. Budynek nie jest nowy, super nowoczesny, (wybudowany w 80' latach) ale to jest powodem żeby rezygnować. Pomijając to wszystko interesują mnie rekompensaty na jakiej zasadzie są wypłacane kiedy i ile. Jedynie wiem że do 50 szt

Edytowane przez nemo1
  • Like 1
Opublikowano
hehe tez nie rozumiem Elrond, skoro ja mam stan lekko ponad 200 prawie non stop to tez mam rezygnowac bo nie spelnie bioasekuracji? pewnie ze spelniam, tak samo jak kolega wyzej tez mam jednego dostawce prosiat i jak ja zlikwiduje to on lezy i ja. oczywiscie jesce ma wielu innych odbiorcow ale jak tamci tez porezygnuja to co wtedy, on tuczy narazie kolo 20 % tego co mu sie urodzi a potem co? te 80% na gnoj bedzie wywalac prosiat? to jest kolo zamkniete i trzeba sie trzymac razem a nie odrazu rezygnowac, ja sie przynajmniej tak szybko nie poddam, poki sie mi i jemu oplaca to bedziemy produkowac i powiekszac powoli, a bydlo? niech tylko 1/5 rolnikow przejdzie na bydlo to za 3 lata po 5-6 zloty beda
  • Like 2
Opublikowano

Kolego nie ma jakiejś liczby która by była odzwierciedleniem ile sztuk trzeba mieć żeby spełnić bioasekurację.Do tej pory ludzie w strefach ASFu trzymaja po kilka sztuk blondynek i jest wszystko w porządku a nie daleko mnie Gęś i 700 sztuk poszło i tak samo Sobibór i poszło z tego co pamiętam 1900 tuczników i nie ma takiej liczby która da nam pewność że jeśli tyle będziesz mieć to problem z głowy.Możesz i trzymać 100000 sztuk i jeśli w pewnym momencie odrobinę dasz du... z bioasekuracją bo coś uśpi Twoją czujność   to ASF zapuka to drzwi Twojej chlewni

Opublikowano

Nie chodzi o liczby tylko sposób myślenia. Małe gospodarstwa nie rozumieją często bioasekuracji i to olewają po prostu, Jak to było w Iron Fist " Żaba pływająca w studni nigdy nie pozna morza " ;)

• Like 1
Opublikowano

Trochę racji masz ale boli fakt iż państwo zamiast pójść z ofensywą na ASF wypieło du... i całość zrzuciło na rolnika żeby to on walczył defensywnie z ASF

Opublikowano

Asf wykańcza powoli jak wschód protestował to nie było skali ogólnokrajowej nie ma solidarności między rolnikami. Naczynia połączone producenci zbóż też za rok dwa odczują asf. Rząd jak są protesty to olewa to i na przeczekanie bierze. Żeby oni tak olewali zalecenia uni jak w sprawie sądów itp to na wsi żyło by się lepiej.

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie po dzisiejszych informacjach jak rolnicy antybiotykami faszerują zwierzęta spadnie zainteresowanie mięsem drobiowym

Opublikowano
18 minut temu, Sadek napisał:

Kiedyś jak pewnej pani zza biurka wyjaśniłem ile rośnie kurczak, to była ostro zaskoczona.

Większoćć to myśli że kurczak rośnie w lodówce w Lidlu

Opublikowano

Nasza władza dąży do zniszczenia polskiej gospodarki. Asf , futerka ,drób , ubój rytualny. Cała gospodarka pójdzie się je**ć. Zachód położy rękę na wszystko i już po polskiej gospodarce. Tak jak z polskimi cukrowniami. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Elrond napisał:

Nie chodzi o liczby tylko sposób myślenia. Małe gospodarstwa nie rozumieją często bioasekuracji i to olewają po prostu, Jak to było w Iron Fist " Żaba pływająca w studni nigdy nie pozna morza " ;)

Kolego walisz farmazony przy takiej presji wirusa w środowisku jest tylko kwestią czasu kiedy ,porozmawiaj lek.wet praktykującymi i co oni mówią na ten temat,zresztą dlaczego co jakiś czas ktoreś z łotewskich ferm znajduje się wirusa,jeżeli duże fermy tak przestrzegają bioasekuracji to dlaczego po całych USA rozwleczono wirusa PED a przy nim to nasz ASF małe piwo,dokładnie zaczynasz  nawijać jak słynny expert pan P,nie doczekałem się odpowiedzi na temat słomy gdzie też waliłeś swoje mądrości

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, grzesiekrolnik napisał:

Nasza władza dąży do zniszczenia polskiej gospodarki. Asf , futerka ,drób , ubój rytualny. Cała gospodarka pójdzie się je**ć. Zachód położy rękę na wszystko i już po polskiej gospodarce. Tak jak z polskimi cukrowniami. 

Tak tak na pewno  trzeba nam władzy z Ch in zresztą ona będzie na całym świecie a właściwie już jest

1 minutę temu, PRZMAS19821982 napisał:

i jest z powolnego chowu..........

Dawniej Zagrodowy ;)

Opublikowano

Nie ma solidarności bo ludzie są trochę egoistyczni.Jak kilka lat temu ASF zaczynał działalność na Podlasiu to u nas Lubelszczyźnie wzruszało się ramionami jest to jest no cóż ale w końcu dotarło i do nas i tu raptem ZONK co się dzieje?I podobnie podejrzewam myślą teraz na zachodzie a jeszcze daleko, a może do nas nie dojdzie jakoś tam będzie

• Like 1
Opublikowano

Każdy normalny , to powinien naciskać na nasze władze żeby zaczęli MASOWY ODSTRZAŁ DZIKÓW ! Żadne płoty ani maty tu nic nie dadzą . Niszczyć trzeba chorobę , a nie tylko walczyć z objawami .

Opublikowano

No może i się przyda , ale przecież chore dziki już dawno u nas są i mnożą się w najlepsze . To w sumie na niewiele się zda jak u nas to samo co i za tą siatką co mają postawić .