Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Sezon łowiecki na dziki

Opublikowano
37 minut temu, szczypka napisał:

w hiszpani wybili wszystko i świnie i dziki 

jeśli nie pozbędą się dzików które roznoszą i rozniosą  tego wirusa wszędzie to żadna bioasekuracja nie pomoże 

Sąsiad pozbył się kun bo mu gołębie dusiły w zamian ma szczuryB| czesi wybili dziki pomór idzie dalej

Opublikowano
3 minuty temu, marekfarmer napisał:

200 szt. Ale to niema znaczenia bo Wuja miał 1000szt i zlikwidował  Gospodarstwo skąd kupowałem prosiaki miało ponad 60 macior   także  zlikwidowali   bez  rekompensat.

Jak ktoś  brał kredyty  po wybuchu ASF  i budował  to  musiał się z tym  liczyć  że to się  rozejdzie    chyba że uwierzył  że   PSL  w 3 tygodnie pokona  ASF.   To  jak mawiał  klasyk  ,, sorry  taki mamy klimat,,  

Niema już  Państwowych Zakładów Mięsnych   a kto miałby kupić  te  świnie ze stref  zarażonych ASF  ???   Lepiej  oddać  na  utylizacje te 1000szt  dostać  kasę  i rekompensaty  prze 3-5 lat  niż   Tuczyć  to  i Martwić  się kto  to ma  kupić .

Czyli co , cały kraj ma zrezygnować z hodowli ?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Całym Kraju nie bo i  poco.  Tylko tam gdzie  jest  ASF   likwidować  hodowle  i  dziki.  Patrząc na przykład  Hiszpanii   niema  innego  wyjścia, 

Opublikowano

To jednak dziki likwidować ? Tylko że w dotychczasowym tempie to jednak w całym kraju asf będzie za jakiś czas .

Gość ozzborn
Opublikowano (edytowane)

nikt nie zwraca uwagi na podstawowy problem .... tzn. wirus jest niegrozny dla ludzi ......... to po h*j wybijac swinie i wprowadzac bioasekuracje ?!?!?!?!?!? 

tu chodzi o likwidacje hodowli !!!!!!!!!

Edytowane przez ozzborn
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, zetorki12 napisał:

To jednak dziki likwidować ? Tylko że w dotychczasowym tempie to jednak w całym kraju asf będzie za jakiś czas .

Czy ja pisałem gdziekolwiek że  nie likwidować  dzików.   Tylko że likwidacja  wszystkich dzików  nie  da się zrobić  i  do tego cały  czas  będzie to wracać  ze  wschodu  od Ukrainy  Białorusi  i Rosji  bo tam nikt nic nie robi z ASF.    Do  puki  to nie dojdzie  na zachodnią granice   nic nie będzie porządnie zrobione. Jak zacznie być blisko Niemiec  Wtedy dopiero  Niemcy ( Unia  Europejska)  Zacznie  myśleć  o  budowie  porządnego płotu   a w zasadzie to dwóch na wschodniej Granicy  UE 

ozzborn

Bo  nikt nie chce kupić  chorych świń

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

ja bedzie docierać asf do niemcowni to oni zrobia płot ale na Odrze albo stanie się cud i zniknie ten wirus i raczej tak będzie jak wybiją większość w PL świń

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Gość ozzborn
Opublikowano (edytowane)

marekfarmer

bo im ktos pod grożbą kary finansowej nie każe kupowac tych swin !!!!!! tu nie chodzi o zdrowie ludzi bo wirus jest niegrozny dla ludzi .......

a wiec chodzi o likwidacje hodowli !!!!!!!

Edytowane przez ozzborn
Gość ozzborn
Opublikowano

na 1000% w niemcowni asfu nie bedzie nawet jak bedzie dookoła to u nich i w danii nie bedzie 

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 minuty temu, ozzborn napisał:

bo im ktos pod grożbą kary finansowej nie każe !!!!!! tu nie chodzi o zdrowie ludzi bo wirus jest niegrozny dla ludzi .......

a wiec chodzi o likwidacje hodowli !!!!!!!

A kto ma kupić  te chore  świnie   geniuszu  ????

Opublikowano
6 minut temu, ozzborn napisał:

nikt nie zwraca uwagi na podstawowy problem .... tzn. wirus jest niegrozny dla ludzi ......... to po h*j wybijac swinie i wprowadzac bioasekuracje ?!?!?!?!?!? 

tu chodzi o likwidacje hodowli !!!!!!!!!

Może dzików jest za mało i się nie zarażają?;)

Gość ozzborn
Opublikowano
Przed chwilą, marekfarmer napisał:

A kto ma kupić  te chore  świnie   geniuszu  ????

a kto do tej pory kupował ? ten sam niech kupuje skoro wirus dla ludzi jest nieistotny ...... jest masa wirusów o których człowiek nawet nie ma pojecia bo te wirusy na człowieka nie działają, to po co nagle asf jest taki grozny ? ilu ludzi zmarło przez asf ? 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ozzborn napisał:

a kto do tej pory kupował ? ten sam niech kupuje skoro wirus dla ludzi jest nieistotny ...... jest masa wirusów o których człowiek nawet nie ma pojecia bo te wirusy na człowieka nie działają, to po co nagle asf jest taki grozny ? ilu ludzi zmarło przez asf ? 

Ale  oni nie chcą  tego kupować  mamy Demokracje  nie może  Rząd  zmuszać  prywatne firmy  do kupowania  czegoś  czego  nikt nie chce kupić 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Co to za demokracja  jak nam  rolnikom  nic nie wolno......  O.o  same  zakazy i nakazy-   nam to  wolno  nakazać zakazać  ukarać itd.     Niby  wolny  kraj a świniaka   dla siebie nie uchowasz.

• Like 1
Gość ozzborn
Opublikowano (edytowane)

marekfarmer

no jak sie zrobi taką propagande a moze i jeszcze grozby finansowe (nie wiem) to nie kupują 

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
3 godziny temu, marulekk napisał:

PiS rządzi samodzielnie , ma swojego prezydenta(notariusza) wiec moze wszystko, wystarczy tylko albo AŻ chcieć. Zmusić (zmienic prawo) łowczych do odstrzału, prawdziwego odstrzału a nie pojedyńczych sztuk i napewno zmniejszy się % ryzyka zachorowań na asf, nie mówie że w 100% a jak im niepasuje to podziękowac za współprace i wojsko nająć, przynajmniej poćwiczą 

ale niestety tutaj w PL nic sie niezmieni, bo jedne złodzieje, oszuści odeszli to nowe nieroby  i robin hood-y przyszli

ale pis ma w d...e rolnika pozdrawiam

Opublikowano

40 minut temu, ozzborn napisał:

nie potraficie sie przyznac do tego ze PiS to była pomyłka ? czemu ? płaci wam ktos za pisanie tych bzdur ? 

Jakich bzdur? Też czekam na odpowiedź, bo póki co pięknie odszedłeś od tematu-jak świnia od koryta :)

• Haha 1
Opublikowano

To tak jak ze stocznią lepiej było po wypłacać pieniądze byle tylko stocznia ogłosiła upadłość tak samo w tym przypadku lepiej dać parę euro  [które pójdą między innymi z naszych składek wpłacanych do kasy unii ] za zaprzestanie chowu świń by niemcy dania i inni mieli potem nie ograniczone miejsce do exportu .Myślę ze przyjmując nas do UE już wtedy o takich rzeczach myśleli .

Gość ozzborn
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, krzysio22 napisał:

Jakich bzdur? Też czekam na odpowiedź, bo póki co pięknie odszedłeś od tematu-jak świnia od koryta :)

PiS w przypadku rolnictwa to wielka pomyłka, nie widzisz tego ? no ale nie tylko rolnictwo.... ta partia oddaje nasz kraj pod zarzad USA-Izrael jezeli ktos tego nie widzi to znaczy ze albo nie chce widziec i głosi propagande albo jest głupcem

chodzi o to ze PL scierają sie 3 ukryte grupy interesów

1 to ludzie działajacy dla niemców

2 to ludzie działajacy dla ruskich

3 to ludzie działajacy dla inetresu USA-Izrael

Edytowane przez ozzborn
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, ozzborn napisał:

marekfarmer

no jak sie zrobi taką propagande a moze i jeszcze grozby finansowe (nie wiem) to nie kupują 

Czyli jak PSL  robił  ,,taką propagande a moze i jeszcze grozby finansowe (nie wiem) to nie kupują ,,

w 2016  Ten śpiący  Minister  wprowadził ustawę  skupująca nadwyżki ze stref ASF i przerobieniem go na konserwy.  w Listopadzie  Gazeta  rzekomo Rolnicza  która ma w nazwie  ,,Top,,    dopytywała się dobitnie  gdzie to  jest  co się stało z tymi  konserwami  zamiast  siedzieć  cicho  i się cieszyć  że ktoś to skupił i przerobił  a że żadna ubojnia nie chce się tym chwalić  bo by straciła  kontrahentów  to  ci ludzie  z tej Gazety  ,, top,, nie pomyślą. 

W Niemieckich  Mediach  Rolniczych jest  nagonka  by nie kupować  Polskich kiełbas w Lidlu  bo mogą  być  zarażone  ASF