Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ZELKOW napisał:

U każdego są inne koszta ale i u każdego inne plony, ja w tym roku musiałem doliczyć zakup suszarni wylewkę, mój oporowy, napewno lepiej wyszło niż sprzedać na mokro ale roboty też z tym trochę jest, ciekawy bardzo będzie ten rok, a macie obraz jak tam na Ukrainie nie wymroziło im ozimin ? przy -30?

tam - 30 to ciepłe kraje zima to 45poniżej 0

Opublikowano
18 godzin temu, ZELKOW napisał:

U każdego są inne koszta ale i u każdego inne plony, ja w tym roku musiałem doliczyć zakup suszarni wylewkę, mój oporowy, napewno lepiej wyszło niż sprzedać na mokro ale roboty też z tym trochę jest, ciekawy bardzo będzie ten rok, a macie obraz jak tam na Ukrainie nie wymroziło im ozimin ? przy -30?

Jak wymrozilo to obsieja kukurydza i cena będzie jeszcze niższa 

Opublikowano

Wiem i rozumiem że tylko nieliczni są w stanie dziś wystawić chęć kontraktacji z ceną i tak samo nieliczni są w stanie podpisać kontrakt .Wszyscy liczą na wzrost a wszystkie czynniki wskazują na spadek lub stabilizacje cen .Trzeba sobie uświadomić że nawet susza nie jest w stanie podbić cen w górę bo np izba paszowa zawnioskuje o import a rząd tylko na to czeka aby mieć pretekst do importu a nawet bez zgody dziś wwożone jest zboże niby z niemieć a jest to zboże z Ukrainy które z zachodu wjeżdża do Polski .ile będzie wzrostu w najgorszej suszy 30-50 zł .Nie lepiej rozważyć siew czegoś innego ? o niższych nakładach i niższym ryzyku ? ja mam zbiór  2024 zabezpieczony a już myślę nad 2025 ale takich śmiałych nie znajduję (nie chcę zmieniać odbiorcy )

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał:

P 9610 (FAO 270) lub 8904 (FAO 250) ktoś siał na ziarno?

P8888 (FAO 280) niby pewną kiszonkarska?

P 8358 (FAO 240)lub 9944 (FAO 290)  na piachu na kiszonkę ktoś siał? 

miałem w 2022 9610, niesamowita odmiana, niesamowity potencjał tylko wiadomo swoje musi odstać by wilgotność chwyciła odpowiednią, a jednostka z Austrii wazyła dwa razy tyle niemalże co pozostałe odmiany pioneera...

Opublikowano

jak to jest wszyscy szukają cudownie plonujących odmian QQ .Tymczasem wyniki  COBORU to 95-105% wzorca i to nie we wszystkich lokalizacjach wyniki się powtarzają gdzieś jest 105% a gdzie indziej 98% mało powiedzieć jak spojrzymy na serie badań danej odmiany to wychodzą spore różnice w danej lokalizacji w latach .Może się mylę ale wychodzi na to że zawsze gdzieś można znaleźć badania że dana odmiana jest w czołówce plonowania czy rejestrowych -po rejestrowych .I jak to ocenić -a robie trochę usług i tych genialnie plonujących jakoś nie widzę   

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

P 9610 (FAO 270) lub 8904 (FAO 250) ktoś siał na ziarno?

P8888 (FAO 280) niby pewną kiszonkarska?

P 8358 (FAO 240)lub 9944 (FAO 290)  na piachu na kiszonkę ktoś siał? 

Z P8358 miałem przypał w tym roku, bo nie zapyliła się i chyba nie tylko ja. Pierwszy raz w historii gospodarstwa takie coś miałem, a opadów u mnie nie brakowało bo prawie 1000l spadło.

Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

miałem w 2022 9610, niesamowita odmiana, niesamowity potencjał tylko wiadomo swoje musi odstać by wilgotność chwyciła odpowiednią, a jednostka z Austrii wazyła dwa razy tyle niemalże co pozostałe odmiany pioneera...

Ja wolę FAO 260 w górę więc wilgotność mi nie straszna. 

10 minut temu, maniekc360 napisał:

Z P8358 miałem przypał w tym roku, bo nie zapyliła się i chyba nie tylko ja. Pierwszy raz w historii gospodarstwa takie coś miałem, a opadów u mnie nie brakowało bo prawie 1000l spadło.

I 240 FAO na piachu może się męczyć. 

6 minut temu, danielhaker napisał:

P8904 12,5t w przeliczeniu na 30% (koszona 24,7%)

P8834 13,5t dla 30% (koszona 24%)

Ta sama działka

8834 to wiem że kozak jest, wiem już ile jej zamawiam 😁

Czyli tak: 

9610 na plus

8904 nie jest zła

8358 słaba

9944 nic nie wiadomo 

Kto miał jakieś odmiany to niech pisze śmiało co poleca. 

Opublikowano (edytowane)

Poleca z was ktoś nasiona z Top Nasiona?

Zamówione na ziarno P9363 na CCM pójdzie

A na kiszonkę po regrasie P 8240 . A ogólnie głównie Saatena union sucorn i sudrix na słabe gleby i Dkc 3710. Tylko chce nowych spróbować a sprzedawca polecą odmiany z Top nasiona a ja przekonania nie mam 

Edytowane przez Piotrass
Opublikowano
39 minut temu, Piotrass napisał:

Poleca z was ktoś nasiona z Top Nasiona?

Zamówione na ziarno P9363 na CCM pójdzie

A na kiszonkę po regrasie P 8240 . A ogólnie głównie Saatena union sucorn i sudrix na słabe gleby i Dkc 3710. Tylko chce nowych spróbować a sprzedawca polecą odmiany z Top nasiona a ja przekonania nie mam 

29 minut temu, Matmen napisał:

Odmiany może i fajne ale z ceną trochę przegięcie w topnasiona

cenowi psychopaci myślą że reklamą naciągną po 100 zł na jednostce -kupuje dobre odmiany ale nie za prawie 600 zł bo ktoś ma wyłączność

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, 1kris1 napisał:

Ja pierwszy raz wziąłem Wawel 230/240 FAO. Siał ją ktoś? Ponoć jest Kiszonka-ziarno.

Znajomy miał około 10 h w tamtym roku na kichę,susza straszna jeszcze większą niż 2015 roku ,nawet nawet wyglądała, wiadomo nie wyrosła ba 3 m,ale dobry stey ,spore ulistnienie i praktycznie zero głowni 

Opublikowano
1 godzinę temu, RutraC napisał:

Posiadacie może jakieś sprawdzone odmiany kukurydzy na kiszonkę po gorzowskiej?

Ja sieje już któryś rok z długim fao np Hulka i fajnie wychodzi. Krótkie fao mizerny plon 

Ta 9363 prawie 900stowek warto to?

• Like 1