Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W średnich plonach, badaniach itd są podawane plony suchej kukurydzy, więc wydajność kukurydzy ponad 10t przy wilgotności ponad 30% nie jest niczym nadzwyczajnym. A w dobrych warunkach i 10t suchej da się wyciągnąć. W Izraelu średni plon kukurydzy to 24t, więc można jak się chce :D

Opublikowano (edytowane)

witam nie wiem gdzie dodać ten temat ale mam na myśli temat o kupnie kukurydzy do siewu. wie ktos może albo czy ma ktoś do sprzedania kukurydze z smolic albo jakąś taką workowaną?

Edytowane przez KRISTOFORn
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, chcesz kupić materiał siewny i nie wiesz gdzie?

On czeka chyba w każdej centrali nasiennej, możesz też ją kupić u przedstawicieli handlowych wielu firm nasiennych oraz firm zajmujących się zaopatrzeniem sektora rolniczego. Jak masz problem z ich odnalezieniem to podaj swój region, a ktoś za całą pewnością Ci doradzi co i gdzie

Opublikowano

Panowie jakie macie opinie o nasionach Dekalb, pierwszy raz sieję kukurydze na ziarno, zamówiłem jedną z odmian tej firmy, bo tak polecił mi doradca, twierdzi że świetnie się sprawdzają na mozaikach III-V klasy. Koszt +/- 650 zł/ha, dokładnie będę wiedział jak dostane fakturę. Nie lubię Monsanto, na ale cóż.

Opublikowano

Czy ja wiem czy materiał tak czeka w każdej centrali nasiennej. Przeważnie coś tam mają a jak chcesz coś konkretnego to już

ciężko. Wiecie kto w podkapackim lub lubelskim ma nasiona Caussade? ewentualnie jakiś sklep internetowy.

Opublikowano

farmer 777 zadzwon do wia-lan firma z tarnowa. polacza cie z doradca cos dla ciebie wybierze. dostarcza pod wskazany adres. maja tez dlugie terminy platnosci. zawsz u nich zamawiam nasiona i srodki ochrony roslin.

Opublikowano

H32 ładnie wypadła przynajmniej u mnie (III, IV i V klasa), tylko z przeznaczeniem na kiszonkę, nie na ziarno. Rośliny niskie/średnio-wysokie, bogato ulistnione, dobry rozwój początkowy, liście długo utrzymywały zieloność. Na ziarno zdecydowałbym się z Pioneera na inne odmiany, zwróciłbym uwage na odmainy typu dent, mniej Cię wyjdzie suszenie nasion. Ja głównie uprawiam kukurydzę na kiszonkę, ale posieję 2ha P8523 na ziarno (tej już raczej nie zamówisz - wykupiona, chociaż warto jeszcze zadzwonić).

LG 22.44 - typowa ziarnówka - siana w tym samym roku co H32 wyjątkowo szybko zaschła (posiana na cieplejszym stanowisku), kolby nisko osadzone (to wada, jeśli w okolicy grasują dziki), całkiem dorodne.

Opublikowano

Kiedyś posialiśmy na ziarno odmiany ze Smolic. To co zostało spaliłem w piecu. Od 10 lat Pioneer w tym roku N86, 9027, 8523 na ziarno. Jeśli chodzi o właściwości gospodarcze to polska genetyka jeszcze jest daleko w tyle. W tym roku z konieczności mieliśmy wysiane LG 3258 słabo oddaje wodę i MAS 32F mocno wylega. A na 1500 ha kiszonki także 100% Pioneer, mimo trochę wyższej seny za jednostkę są najpewniejsze, nie bez znaczenia jest też szybkość suszenia dentów.

Opublikowano

A ile chcesz kolego przeznaczyć na nasiona na hektar? Smolice bynajmniej w mojej okolicy szału nie robią. Logicznie rzecz biorąc jakby było coś taniego i dobrego to wszyscy by to chcieli mieć. Ja uważam że na nasionach nie ma co szczędzić bo od odmiany dużo zależy i różnice są bardzo duże w plonie. Niech jakaś kukurydza za 200-300 zł odda 8 ton mokrej, a kukurydza za 500 zł odda 10 ton, to już każdy może sobie obliczyć ilukrotnie mu się to zwróci.

Opublikowano

koledzy pierwszy raz bede sial kukurydze na ziarno i nie wiem jakie nasiona wybrac mysle nad pioneerem P8000 lub P8400 przedstawiciel mowil ze te odmiany sa najbardziej polularne . jestem z woj opolskiego od glucholaz bede sial na 3 klasie przedplonem pszenica ozima + peluszka na poplon jest posiana

Opublikowano

Ja mogę tylko zaproponować odmiane herkuli cs sieje już ją 3 rok i nigdy się nie zawiodłem w przeciwieństwie do KWS ronaldnio dość dobry plon jest też lg 3258 ale herkuli wyszedł u mnie najlepiej przy nawożeniu 30 t pomiotu kurzego na ha i 200 kg fosforanu i 200 kg soli plon ponad 12 t suchej

Opublikowano

Jaka kukurydza jest lepsza na ziarno? Typu FLINT czy DENT?

Warto też byb było zwrócić uwagę na przeznaczenie kukurydzy. Dla przeżuwaczy lepszy flint ze względu na wolniejszy rozkład skrobi szklistej w żwaczu, a dla monogastrycznych dent ze względu na lepszą strawność skrobi mączystej.

Opublikowano

Witam, a co powiecie na odmiane SUBITO na ziarno zasiać ? Rozmawiałem z rolnikiem który siał juz 2 lata ją i bardzo chwali plon ziarna. Może ktoś miał i kosił na ziarno? Z góry dzieki ;) I ile na Ha wychodzi koszt ok ?