Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Może Twój kombajnista ma w d... robotę u Ciebie ,bo ten mój szanuje każde ziarno .Tak się składa ,że w mojej okolicy kosi 1500 ha i każdy go chwali za dokładność .

Tak sobie to tłumacz, może nie miałeś styczności jeszcze z opadającymi kolbami i nie wiesz o co chodzi.

Ja nie mam żadnego kombajnisty bo sam nim jestem i taka jest prawda,, czym wyższa kukurydza tym więcej strat w kolbach i ciężej dla kombajnu.

Opublikowano

dużo od odmiany zależy. U mnie dkc 3642 do 4,5 metra dociąga a kolb na polu prawie nie ma. U kolegi jakieś polskie odmiany to w zeszłym roku przyczepę z 20 ha nazbierali. Ten sam kombajnista i kombajn

Opublikowano

4,5 metra?????widzialeś kiedyś 4,5 m????AAAAA moja ma 5.4 m.
​Piszecie i myslicie ze ludzie to pelikany.....
​Z tymi odmianami to ok,-fabell czy lg 320 260 gubiły umnie więcej od innych odmian..

Opublikowano

4,5 metra?????widzialeś kiedyś 4,5 m????AAAAA moja ma 5.4 m.

​Piszecie i myslicie ze ludzie to pelikany.....

​Z tymi odmianami to ok,-fabell czy lg 320 260 gubiły umnie więcej od innych odmian..

a widziałem. Widoczność z kombajnu 3 metry do przodu( duży NH modelu nie znam). 10-15 cm resztek na polu. Talerzówka na wysokich talerzach się zapychała.

To jest odmiana na biogaz ale ja na ziarno zbieram. W tym roku już ma 3,5 metra. Do 4 dobije

Opublikowano

Tylko po co Ci taka odmiana? Wyciągnie dużo więcej nawozu na zbudowanie zielonej masy niż taka 2,5 m. Co prawda tego nie stracisz, bo zyskujesz masę organiczną, ale utrudnia Ci to wszystkie prace i nie wiadomo czy plon ziarna też nie zmniejszony.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tym roku po resztkach qq lepiej rośnie niż na oborniku.a miała na całym polu 4-4,3m

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Widać masz taki teren, u mnie na całym polu to ciężko takie spotkać, ale mam działki gdzie przy rowie tak do 10m kukurydza osiąga ponad 4m

Opublikowano (edytowane)

W tym roku rośnie duża bo często pada.Na jednej działce mam hubala .Wczoraj byłem to jest wyższa od rosomaka ,ma już 3.5m tak na oko.Ja mam 183cm i po wyciągnięciu ręki jest jeszcze dobry metr..Najlepsze jest to że ziemia słaba na końcu działki piach ,zawsze tam była niższa a wtym roku na całym polu równa.

Edytowane przez krzysztofz14
Gość PolskiRolnikt
Opublikowano (edytowane)

A które odmiany wam najlepiej rosną na zimniejszych glebach?

Edytowane przez PolskiRolnikt
Opublikowano

W tym roku na słabszej ziemi tzn 5,6 klasa posiałem pół na pół Produzent fao 230 i Ułan 270 jak narazie Produzent jest lepszy i wyższy choć powoli dostrzegam że Ułan jest więcej ulistniony. Na jesieni sprawdzę kolbę i będę miał porównanie której odmiany na drugi rok nie brać 

Opublikowano

Na zimne gleby to np xxilo z ragt się sprawdza,tak tak jeden pisze że ma 4,5m ,później że ma 3,5 M wysokości a się okaże pewnie że wcale nie ma kukurydzy w tym roku....albo ma Max 2.5m

Opublikowano

Tak jest,jak wilgoci sporo to na piachach lepsze kukurydze

Opublikowano

U mnie rosomak przy lesie na najgorszym żwirze rośnie lepiej niż na drugim końcu pola gdzie jest 4 klasa :) tyle ze wody jest pod dostatkiem, nie pamiętam zeby kiedykolwiek tyle deszczu spadlo od maja i to tak regularnie :o ledwo zaczyna przesychać i juz pada :)

Opublikowano

To ślad wy jesteście ze tak wam pada bo w u mnie w łódzkim to tak mi kukurudza padała ze juz liście były zwiniete ale na szczęście trochę pada. Ja zazwyczaj mam ok 3 metrów kukurydzę. Zdarza się że ma 3.5 m ale to sporadycznie.
A propo tych "wielkich kukurydz" liczy się też duża kolba a nie tylko lodyga

Opublikowano

Liczy sie masa ziarna a nie kolba :) chcecie kolby dużej to sobie siejcie odmiany z farm sat,nacieszycie oko

Opublikowano

W przyszłym roku będę właśnie siał jakąś kuku na ziarno bo masy aż tak bardzo mi nie potrzeba. Na najlepszym kawałku ma teraz jakieś 3 - 3,2m. Na reszcie średnio 2,5 m i taka była by już ok ale jeszcze podrośnie bo ledwo co wiecha zaczęła wychodzić a na niektórych jeszcze nie.

Opublikowano

Wysokość kukurydzy w oderwaniu od gęstości siewu nie przedstawia żadnej wartości plonotwórczej. Moja Talentro ma teraz średnio 3,3 m,  przy gęstości siewy 105 tys/ha. Zastanawiam się ile może z takiej uprawy być ton zielonej masy.
Biorąc na logikę, to wystarczy ściąć jedną kukurydzę , ( żeby nie niszczyć więcej ),  zważyć, pomnożyć przez 10000, bo jest przecież 10 roślin na metrze i wyjdzie  plon zielonej masy z hektara .