Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to się zawsze dziwię, że Polacy narzekają na to co Polskie jak jest w sprzedaży a potem oburzają się że nie ma Polskich produktów jak już firmy upadają bo nie kupowali ich produktów. 😂 co to za mentalność to ja nie wiem. Jak Smolic kiedyś zabraknie to zobaczymy ceny nasion wyższe niż w Niemczech, zresztą Pioneer już to zrobił rok temu na próbę i nikt nie zauważył 🫣

• Like 5
Opublikowano

Historie są różne kiedyś kumpel miał poletko znanej firmy a w koło obsiane kresowiakiem to gość od poletka obiecał że na kolejny rok da 50 procent rabatu jak pozwoli wbić tabliczkę że to ich odmiana. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.12.2024 o 08:14, krystian1982 napisał(a):

Ja to się zawsze dziwię jak te Polskie odmiany tak wysoko wychodzą w Coboru 

Ale co Cię tak dziwi? To było już na blogmezczyzny.pl/

Edytowane przez dandos
Opublikowano
4 godziny temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Ja to się zawsze dziwię, że Polacy narzekają na to co Polskie jak jest w sprzedaży a potem oburzają się że nie ma Polskich produktów jak już firmy upadają bo nie kupowali ich produktów. 😂 co to za mentalność to ja nie wiem. Jak Smolic kiedyś zabraknie to zobaczymy ceny nasion wyższe niż w Niemczech, zresztą Pioneer już to zrobił rok temu na próbę i nikt nie zauważył 🫣

Jak jakość polskich zrówna się z zachodem, to wtedy kupię. Obecnie polskie odmiany ziarnowe są lata świetlne w tyle. Z maszynami jest podobnie.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Staram się wspierać co Polskie, ale nie zawsze jest to słuszne. Np ubezpieczenia "WPZU". Zawsze ubezpieczałem w niej za kilka tysięcy zł rocznie, do póki nie wykręcili mi numer. Wiedząc że mam samochód ubezpieczony w innej firmie przysłali mi drugie ubezpieczenie, oczywiści miesiąc po rozmowie telefonicznej, tak aby umowa nabrała mocy. Mógłbym iśc do UOK, ale szkoda mi było czasu, a bałem się wpisania na listę dłużników i zapłaciłem im. Uchciwili się na ponad 200zł, a stracili klienta na kilka tysięcy... Z nimi prawie zawsze trzeba było się kłócić, bo zaniżali odszkodowania. Ostatnio kuzynowi wycenili szkodę całkowitą samochodu za 80tys na 18tys.

Edytowane przez maniekc360
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, jacek1296 napisał(a):

Jak jakość polskich zrówna się z zachodem, to wtedy kupię. Obecnie polskie odmiany ziarnowe są lata świetlne w tyle. Z maszynami jest podobnie.

Czekałem na taki komentarz. Bardzo dziękuję, że to napisałeś bo to jest właśnie wzorcowy przykład mentalności Polaka. Jak będzie takie jak zachodnie to kupię ale do tego czasu mają za darmo wyhodować odmiany bo przecież oni zarabiają ze sprzedaży więc jak nikt nie kupi to upadają. Konkurencja czyli wielkie koncerny pracują na rynkach światowych i wypracowują wszędzie dywidendy. Te wypracowane dywidendy potem opłacają emerytury w krajach właściciela. A my poczekamy aż nasz firmy upadną a potem będziemy kupowali tylko zagraniczne i wszystkie wysokie marże będą poza Polską. Dlaczego w Polsce nie ma klimatu do rozwoju nowych technologii? Bo nie nie jesteśmy patriotami gospodarczymi. Dlaczego łatwo na nas zrobić biznes? Bo wydaje nam się, że kapitał nie ma narodowości. Czy koncerny będą miały skrupuły doić rolników jak będą miały monopol? Nie będą miały bo mają robić zyski. 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Czekałem na taki komentarz. Bardzo dziękuję, że to napisałeś bo to jest właśnie wzorcowy przykład mentalności Polaka. Jak będzie takie jak zachodnie to kupię ale do tego czasu mają za darmo wyhodować odmiany bo przecież oni zarabiają ze sprzedaży więc jak nikt nie kupi to upadają. Konkurencja czyli wielkie koncerny pracują na rynkach światowych i wypracowują wszędzie dywidendy. Te wypracowane dywidendy potem opłacają emerytury w krajach właściciela. A my poczekamy aż nasz firmy upadną a potem będziemy kupowali tylko zagraniczne i wszystkie wysokie marże będą poza Polską. Dlaczego w Polsce nie ma klimatu do rozwoju nowych technologii? Bo nie nie jesteśmy patriotami gospodarczymi. Dlaczego łatwo na nas zrobić biznes? Bo wydaje nam się, że kapitał nie ma narodowości. Czy koncerny będą miały skrupuły doić rolników jak będą miały monopol? Nie będą miały bo mają robić zyski. 

Powiedz że pracujesz dla Smolic nie mówiąc że pracujesz dla Smolic 

jak coś jest dobre(polskie mleko) to kupuje polskie a jak jest mam mieć 4 tony więcej ziarna to kupuje zachodnie niestety nikt mi do garnka nie dołoży 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

Powiedz że pracujesz dla Smolic nie mówiąc że pracujesz dla Smolic 

jak coś jest dobre(polskie mleko) to kupuje polskie a jak jest mam mieć 4 tony więcej ziarna to kupuje zachodnie niestety nikt mi do garnka nie dołoży 

To nie tyczyło się Smolic tylko perspektywy polskiej hodowli czy to Danko czy Zamarte czy inne firmy z branży maszynowej czy nawet oprogramowanie w IT i nie jestem handlowcem jeśli o to mnie posądzasz.. uważam po prostu, że nie rozumiemy jak przepływa kapitał i wymagamy, że coś ma być takie jak na zachodzie w kraju, który jeszcze niedawno był za żelazną kurtyną i nie miał czasu się dostosować.

• Like 1
Opublikowano

Ten naród tak ma że woli obce nawet jak jest gorsze i droższe a jak jest napis germany ( to nic że niżej jest made in China) to już w ogóle zachwyt. Ja wybieram w 95 % polskie rzeczy. Zwykła folia do sianokiszonki, jest kilka polskich firm a większość i tak bierze germany/Austria.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Czy polski hodowca nasion wyrówna mi stratę tych 4t w plonie?

Opublikowano

Polacy to taki durny naród który jak ma to musi ro***erdolić a jak nie ma to oskarża wszystkich w koło .Takie światowe cwaniaczki -lekko i szybko się wzbogacić kosztem innych a jako rolnicy ciulają nas wszędzie i zawsze czy sprzedajesz czy kupujesz jesteś mniej lub bardziej okradany a to na wadze a to na parametrach to na gwarancji jakości itd 

• Haha 1
Opublikowano

Ja na 5 6 klasach sieje polskie odmiany na lepszych zachodnie. Nie widzę sensu siać drogich odmian na takiej klasie na lepszych i owszem wtedy potencjał ich jest wykorzystany a w warunkach suszy nie wiem czy różnica będzie. Kiedyś miałem z KWS na ziarno na takiej klasie ze słabymi opadami. Efekt taki że kolb nie było prawie wgl i plon 2 t/ha. Na polskiej odmiany kolby były małe ale były.

Opublikowano
22 godziny temu, Matmen napisał(a):

Historie są różne kiedyś kumpel miał poletko znanej firmy a w koło obsiane kresowiakiem to gość od poletka obiecał że na kolejny rok da 50 procent rabatu jak pozwoli wbić tabliczkę że to ich odmiana. 

W tym roku wziołem pole w  dzierżawe klasa 3 może 2 nawet, na maxa zapuszczone rzepak wcale nie powschodził. Przed siewem dałem po 13 ton/ha wapna 50% z  Wojcieszowa i posiałem. Kukurydza słaba,  powschodziła ładnie  ale fioletowa, ale nagle ruszyła i ok.   Ale weszły mi dziki i przesiałem 18 rządków od miedzy. Ta przesiana dużo ładniejsza, przy koszeniu z 60 cm wyższa i jaśniejsza.  Podejrzewam że wapno zaczeło diałać. 

Plon wyszedł 11,2 ton przy 21 %

• Like 1