Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak zasiać na kliniastym polu żeby potem cyrków nie było? Uwrocia z klina na 18  rzędów czy 12 styknie? Przystawka wpoprzek zbiera dobrze? Na klinie i tak będą duże zakłady wpoprzek na uwrociu

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Panowie jak zasiać na kliniastym polu żeby potem cyrków nie było? Uwrocia z klina na 18  rzędów czy 12 styknie? Przystawka wpoprzek zbiera dobrze? Na klinie i tak będą duże zakłady wpoprzek na uwrociu

Jaki psikacz posiadasz?

Opublikowano

W tym roku miałem legiona ze smolic na kiszonke i wydaje mi się spoko na nowej dzierżawie 6-5 klasa 3,5 metra średnio miały rośliny ulistnienie też spoko ogólnie na plus w tym roku chce spróbować kuranta albo bogorie jakieś opinie o tych dwóch odmianach?

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Ja sieje dookoła na szerokość opryskiwacza potem wiem kiedy rozłączać sekcje

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, tomo12 napisał:

Już drugi rok sieję odmianę Piast. Drugi rok z rzędu jest także zasiana na polu z odmianą HULK. W wielkości kolb niczym od siebie nie odbiegają. Hulk jest mocniej ulistiony, natomiast Piast nieco wyższy. 

Co roku mieszam na areale odmiany zachodnie oraz polski i ja jakoś tej różnicy jakościowej na polu za bardzo nie dostrzegam. A z tytułu tego, ze 90% areału jest przeznaczana na kiszonkę to do wydajności na ziarno nie mogę się odnieść. Na pewno nigdy nie było takich różnic jak tutaj na filmie wyżej. 

Na innym filmiku też jest porównanie.

A na zdjęciu poniżej już Piast sam w całej okazałości 2020 💪

IMG_20200908_180619.jpg

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
33 minuty temu, michalcium napisał:

Ja sieje dookoła na szerokość opryskiwacza potem wiem kiedy rozłączać sekcje

2 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Kemperem to i po rozsiewaczu do nawozów skosisz, siej tak żeby było dobrze ci pryskać w zależności jaką masz szerokość opryskiwacza, każde pole jest inne

Pany ja pytam o ziarnówkę pod rzędówke żeby potem nie było lipy, że połowę stłucze bo nie weźmie. Na kiche kemper idzie w każdą stronę. 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

24 a najlepiej 30

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

24 a najlepiej 30

Gorzej jak ten klin ma z 0.5 ha, wtedy to same uwrocia będą. Osobiście u siebie przy opryskiwaczu 15m robię na 18 rzędów. Kombajn który u mnie kosi też się spokojnie na takim uwrociu wyrabia. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Pany ja pytam o ziarnówkę pod rzędówke żeby potem nie było lipy, że połowę stłucze bo nie weźmie. Na kiche kemper idzie w każdą stronę. 

U mnie pod claasa dominatora 88 wystarczy 5x4 rzędy czyli 20 rzędów, ale pola średnio po 70 arów. 

• Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Napisałem tylko jak wygląda sytuacja w mojej okolicy,... jak to się szybko przekonałem do droższych odmian... Mam takich paru znajomych co sieją polskie odmiany i wiem jak wyglądają ich kukurydze, i mam też takich co mają po 100 ha kukurydzy oczywiści zagranicznej. Paru ludzi w okolicy sieje też nasiona F2 na kiszonkę i co z tego że takie ziarno jest tanie jak nie ma ani masy ani kolby. Chętnie bym kupił jakieś odmiany ze Smolic, żeby wesprzeć polskie firmy ale na razie mają słabą genetykę i się po prostu nie liczą. Przykładowo wysiewając odmianę za 700zł/ha zamiast dać 400zł/ha teoretycznie straciłem 300złx30 ha =9000zł, a praktycznie zebrałem np  o 1-2t/ha więcej(co jest widoczne w szczególnie suchym roku suchym roku) i dostałem w skupie za mokrą kukurydzę 650-1500 zł więcej, co przy kilkudziesięciu hektarach w tym roku dało by z 30 ha z 10-30 tys różnicy.

@zetorr6441

Miałem tą  odmianę igp i d*py nie urywa . Na dobrej ziemi tak jak na filmie wygląda duże kolby zielona i wysoka. Na tej samej działce ziemia słaba i ten codizouk wyglądał jak ten Piast żółty słaba kolba i niska  więc nie ma rewelacji . Pole obok i kws 300 zł jednostka 100 %. Codizouk ma jeszcze jeden minus słaby wigor na start . Inne odmiany które miałem w tym samym roku dużo lepsze . 

Mnie nie przekonali bo zasialem pierwszy i ostatni raz . W 2021 miałem hulka i na ten rok też będzie połowa pól posiana A pół monsterem z tej samej firmy . Zobaczymy co pokażą jak nie to znów inne 

Opublikowano
6 minut temu, jaco512 napisał:

Masz już ofertę na Monstera, jak z ceną? Tylko w Agroloku czy jest w innych sklepach?

Chyba tylko agrolok ma wyłączność na monstera . Tak już zamówiłem ma być dostarczona w marcu bo ma być zaprawiana od ptactwa . Cena grubo ponad 500 zł ale dokładnie nie pamiętam bo jeszcze płace za zaprawę.  Przedstawiciel mówił że 50 zł więcej za jednostkę jak w poprzednim roku. Jak chcesz kupić to się pośpiesz bo może być problem z dostępnością. Ja w tamtym roku chciałem kupić ale było za późno i zamiast tego chcieli mi sprzedać nawozy pod kukurydzę 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Zgadzam się co do codizuka, że szału nie ma.

Zależy do czego porównywać, i pod jakim kątem. takiego Piasta bije na głowę na każdej ziemi.

Aczkolwiek kentos jest lepszą odmianą.

Opublikowano

Co polecacie na kiszonke z zagranicznych odmian na gleby 4-6klasa na pow 50 ha? z 4 -5 odmian planuje w tym roku pioneer 8244 zawiodl. 9074 tez, dkc 3474 tez bez szalu. 

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Zależy do czego porównywać, i pod jakim kątem. takiego Piasta bije na głowę na każdej ziemi.

Aczkolwiek kentos jest lepszą odmianą.

Co polecasz na słabe gleby i mozaiki