Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 16:07, Troker1979 napisał:

Maximaize to mieszanka Nomand, Feronia, Amfora fao 250/260

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Syngenty na mój region i twierdzi, że skład Maximaize jest tajemnicą 😛

Opublikowano

w Belgii/Holandii maximaize to nomad energetic i fanatic. jak jest w polsce? ja bym obstawiał że to to samo. fakt że cena trochę wysoka i w tym roku w badaniach coboru wypadła nic lepiej niż odmiany pojedyńczo. najlepiej z syngenty właśnie amfora wypadła.

Opublikowano
13 godzin temu, przemo93pl napisał:

Ja postawiłem w tym roku na kws kentos na kiszonkie a Keltikus Ronaldinio i Figaro na ziarno miał ktoś te odmiany ?

Kentos 💪

Figaro miałem chyba kilka lat wstecz i też ok

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, maciej napisał:

Co myślicie o Es Inventive?

miałem w roku 2019 a w 2020 juz na całym swoim areale, w tym roku była na 1/3, bardzo dobra odmiana ale coś mi w niej brakuje a w zasadzie trochę plonu, wilgotność bardzo fajna w trakcie zbioru, super wychodzi w badaniach COBORU ogólnie można polecić

rok 2019 susza to poniżej 10t średnio przy 25% wilg ale niepewne pola miałem, w ub r średnio 12,6t przy 32% a w tym roku ciężko powiedzieć ale pod 14t przy 30%

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Wszyscy tutaj rozmawiają głównie o "zachodnich" odmianach kukurydzy. Polskie odmiany aż tak odstają jakościowo? Sam szukam czegoś z polskich odmian na kiszonkę, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym segmencie i mógłby doradzić co nieco. W tym roku Vistula głównie na V klasie około 11t/ha przy 25%.

Opublikowano (edytowane)

U mnie polskie odmiany się nie sprawdzały, może w jakimś suchym roku zasieję jeszcze raz Rosomaka, dla porównania. Polskie odmiany to sieją Ci co się im wydaje że zaoszczędzą na nasionach i kupują pół polskiej odmiany, a pół z kolb zerwanych z pola do tego w podsiewacz 150kg saletrzaku i twierdzą że się nie opłąca kupować drogiego nawozu ani nasion

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano
2 godziny temu, tomo12 napisał:

Wszyscy tutaj rozmawiają głównie o "zachodnich" odmianach kukurydzy. Polskie odmiany aż tak odstają jakościowo? Sam szukam czegoś z polskich odmian na kiszonkę, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym segmencie i mógłby doradzić co nieco. W tym roku Vistula głównie na V klasie około 11t/ha przy 25%.

Wrzucałem tu niedawno filmik z porównania polskiego Piasta do codyziouk tam masz czarno na białym jak to mówią...

Opublikowano
15 godzin temu, danielhaker napisał:

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Syngenty na mój region i twierdzi, że skład Maximaize jest tajemnicą 😛

13 godzin temu, wicia433 napisał:

w Belgii/Holandii maximaize to nomad energetic i fanatic. jak jest w polsce? ja bym obstawiał że to to samo. fakt że cena trochę wysoka i w tym roku w badaniach coboru wypadła nic lepiej niż odmiany pojedyńczo. najlepiej z syngenty właśnie amfora wypadła.

Tak mi napisał przedstawiciel. Czy to fakt czy jego widzi mi  się to nie wiem. Pierwszy raz będę miał do czynienia z odmianami syngenta więc i przedstawiciela nie znam. Fanatic nie ma w katalogu na 2022 więc może jest coś na rzeczy. Nowa odmiana jako mieszanka nowych odmian.

Cena 420 netto z tego promocja 10 % zwrotu na konto. Jednostka 50 tys z tym że na koricie i force a głównie na zaprawie na ptaki i drutowce mi zależało i sensownej odmianie oczywiście.

Opublikowano
3 godziny temu, Eliot napisał:

Nie mów za wszystkich i nie mierz wszystkich swoją miarą.

Napisałem tylko jak wygląda sytuacja w mojej okolicy,... jak to się szybko przekonałem do droższych odmian... Mam takich paru znajomych co sieją polskie odmiany i wiem jak wyglądają ich kukurydze, i mam też takich co mają po 100 ha kukurydzy oczywiści zagranicznej. Paru ludzi w okolicy sieje też nasiona F2 na kiszonkę i co z tego że takie ziarno jest tanie jak nie ma ani masy ani kolby. Chętnie bym kupił jakieś odmiany ze Smolic, żeby wesprzeć polskie firmy ale na razie mają słabą genetykę i się po prostu nie liczą. Przykładowo wysiewając odmianę za 700zł/ha zamiast dać 400zł/ha teoretycznie straciłem 300złx30 ha =9000zł, a praktycznie zebrałem np  o 1-2t/ha więcej(co jest widoczne w szczególnie suchym roku suchym roku) i dostałem w skupie za mokrą kukurydzę 650-1500 zł więcej, co przy kilkudziesięciu hektarach w tym roku dało by z 30 ha z 10-30 tys różnicy.

@zetorr6441

Opublikowano
8 godzin temu, tomo12 napisał:

Jeśli chcesz coś z krajowych  to spróbuj  kurant 

Opublikowano
2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

Napisałem tylko jak wygląda sytuacja w mojej okolicy,... jak to się szybko przekonałem do droższych odmian... Mam takich paru znajomych co sieją polskie odmiany i wiem jak wyglądają ich kukurydze, i mam też takich co mają po 100 ha kukurydzy oczywiści zagranicznej. Paru ludzi w okolicy sieje też nasiona F2 na kiszonkę i co z tego że takie ziarno jest tanie jak nie ma ani masy ani kolby. Chętnie bym kupił jakieś odmiany ze Smolic, żeby wesprzeć polskie firmy ale na razie mają słabą genetykę i się po prostu nie liczą. Przykładowo wysiewając odmianę za 700zł/ha zamiast dać 400zł/ha teoretycznie straciłem 300złx30 ha =9000zł, a praktycznie zebrałem np  o 1-2t/ha więcej(co jest widoczne w szczególnie suchym roku suchym roku) i dostałem w skupie za mokrą kukurydzę 650-1500 zł więcej, co przy kilkudziesięciu hektarach w tym roku dało by z 30 ha z 10-30 tys różnicy.

@zetorr6441

Już drugi rok sieję odmianę Piast. Drugi rok z rzędu jest także zasiana na polu z odmianą HULK. W wielkości kolb niczym od siebie nie odbiegają. Hulk jest mocniej ulistiony, natomiast Piast nieco wyższy. 

Co roku mieszam na areale odmiany zachodnie oraz polski i ja jakoś tej różnicy jakościowej na polu za bardzo nie dostrzegam. A z tytułu tego, ze 90% areału jest przeznaczana na kiszonkę to do wydajności na ziarno nie mogę się odnieść. Na pewno nigdy nie było takich różnic jak tutaj na filmie wyżej. 

• Like 1