Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy siał ktoś z was na kiszone lg31233 ja miałem w tym roku wydajność rewelacyjna kolba średnia ale nie robiłem badań na jakość bo bydło posianych z boku kilka innych może ktoś też ją siał i robił badania i mógłby się podzielić informacją, z 6 odmian kolbę zdecydowanie najlepszą miał sudriks ok0.5kg godny polecenia

Opublikowano
8 godzin temu, wicia433 napisał:

ja zamówiłem 370 netto, jak przeglądałem to taka standardowa cena. Jeżeli ktoś ma drożej to naciąga troche..

395 to cena wyjściowa z tego co rozmawiałem. Jak płacisz gotówka to wychodzi taniej, dodatkowo kupując 10  to 11 dostajemy w gratisów. I tym sposobem wyszlo mi 344 netto.

Z Pioneera również polecam 9363 i 9241w tym roku wyżej o 2, 3 tony w stosunku do rgt conexxion . Więcej ragta nie sieje bo szkoda to siać na ziarno. 

Odnośnie plonowania odmian o FAO 250, 270 to różnie bywa i nie zawsze ta późniejszą lepeij plonuje. Zależy od przebiegu warunków w czasie wegetacji. 

Tak poza tym dkc3939 najstabilniej u mnie plonuje i wodę też fajnie oddaje. 

Opublikowano

panowie jakie odmiany poleciacie mi na stanowisko 4b i kawałek6 klasy w nie najlepszej kulturze, najlepiej sredniowczesne odmiany lub zbliżone.

zapomniałem dopisac że qq na kiszonkę

Opublikowano

jak pole słabo zadbane to weź sobie coś ze Smolic lub troche drożej to saatbau, chyba że już była kukurydza i dobrze sobie radziła. z saatbau mogę polecić dublino, mega wigor, dużo masy o dobrej jakości,smolice to kurant, prezent chyba najlepiej.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wiesz wogóle o czym piszesz? Co do ceny jest negocjowany kontrakt zakupu ziarna więc dlatego nie ma jeszcze ceny. Nie jest tak prosto wprowadzić świeżej firmy i odmian kukurydzy na rynek. Odmiana sprawdzona na wielu gospodarstwach w Polsce u mnie na gospodarstwie dała 15t ziarna przy wilgotności 28% więc jestem zadowolony. Kiszonkowa odmiana też bardzo dobra i za rok też zawita u mnie na polu.

Z tego co czytałem na ukrainskich stronach MAIS to mają kilka odmian wpisanych do unijnego rejestru odmian kukurydzy, także nie wprowadzasz nic nowego w UE tylko promujesz nową "markę" w Polsce. Co do kontraktu cenowego, takie rzeczy załatwia się przed sezonem sprzedaży nasion a nie na ostatnią chwilę.

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Gdzie masz to samo odmianę na ziarno i na kiszonkę? Popatrz dobrze.

Właśnie że kolega dobrze patrzył w wasz katalog, podajecie np dla DMS3111  FAO kiszonka 260 a dla ziarna 310.

Także przeglądnij jeszcze raz wasz katalog i wyjaśnij skąd to się bierze!

Flintów nic nie będzie w ofercie? Jak będzie cenowo przyzwoicie to sam może coś wypróbuje.

Edytowane przez solek01
Opublikowano

A tak na poważnie to co na kichę będzie najlepsze jako kompromis bardzo dużej masy i jakości(skrobia, strawność,smakowitość). Nie musi to być kompromis, najlepiej wszystko w jednym. Po głowie chodzą mi następujące odmiany:

Baobi cs(miałem w tym roku, mega masa, kolby średnie ale nie wiem czy to reguła czy wynik kilkutygodniowej suszy jak kolba się kształtowała)

kissimi sc(bliźniacza j. w.)

Figaro kws (to chyba bardziej ziarnówka ale polecają na kiszonkę, jaka masa wysokość roślin, skrobia strawność - na dziś to faworyt)

ronaldinio kws(stara odmiana ale w katalogu kws wszystko prawie max, ale czy to ma szanse z odmianami jak figaro?)

iconico kws nowa odmiana są jakieś dane z doświadczeń?

Bond, skywalker z euralisa?

brigado, danubio saatbauu

Hulk z mais, chyba że coś jezcze z tej firmy szybciej dojrzewające odmianu o fao 250 - 260?

Opublikowano

Ja mam pryzmę z Codiese , oddam do badania i zobaczymy czy będzie ok. Jeśli będzie to będę siał dalej bo masy w opór i ziarno w kiszonce też jest ok. fakt , stety bądź nie to dent :( . Ostro kuszę się na HULKA, zobaczymy co jeszcze coboru powie 

20200924_130608.jpg

Opublikowano

Odmiana jaką znam i mogę polecić bez żadnego kompromisu masa kolba wszystko lux to farmirage tylko cena wysoka ale będziesz mega zadowolony a przez ostatnie lata miałem i widziałem naprawdę dużo odmian.

Opublikowano
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

A tak na poważnie to co na kichę będzie najlepsze jako kompromis bardzo dużej masy i jakości(skrobia, strawność,smakowitość). Nie musi to być kompromis, najlepiej wszystko w jednym. Po głowie chodzą mi następujące odmiany:

Baobi cs(miałem w tym roku, mega masa, kolby średnie ale nie wiem czy to reguła czy wynik kilkutygodniowej suszy jak kolba się kształtowała)

kissimi sc(bliźniacza j. w.)

Figaro kws (to chyba bardziej ziarnówka ale polecają na kiszonkę, jaka masa wysokość roślin, skrobia strawność - na dziś to faworyt)

ronaldinio kws(stara odmiana ale w katalogu kws wszystko prawie max, ale czy to ma szanse z odmianami jak figaro?)

iconico kws nowa odmiana są jakieś dane z doświadczeń?

Bond, skywalker z euralisa?

brigado, danubio saatbauu

Hulk z mais, chyba że coś jezcze z tej firmy szybciej dojrzewające odmianu o fao 250 - 260?

Ja mega polecam ci Hulka dużo masy kolba duża lub Codizouk 270 FAO 

Opublikowano
solek01 napisał:

19 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wiesz wogóle o czym piszesz? Co do ceny jest negocjowany kontrakt zakupu ziarna więc dlatego nie ma jeszcze ceny. Nie jest tak prosto wprowadzić świeżej firmy i odmian kukurydzy na rynek. Odmiana sprawdzona na wielu gospodarstwach w Polsce u mnie na gospodarstwie dała 15t ziarna przy wilgotności 28% więc jestem zadowolony. Kiszonkowa odmiana też bardzo dobra i za rok też zawita u mnie na polu.

Z tego co czytałem na ukrainskich stronach MAIS to mają kilka odmian wpisanych do unijnego rejestru odmian kukurydzy, także nie wprowadzasz nic nowego w UE tylko promujesz nową "markę" w Polsce. Co do kontraktu cenowego, takie rzeczy załatwia się przed sezonem sprzedaży nasion a nie na ostatnią chwilę.

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Gdzie masz to samo odmianę na ziarno i na kiszonkę? Popatrz dobrze.

Właśnie że kolega dobrze patrzył w wasz katalog, podajecie np dla DMS3111  FAO kiszonka 260 a dla ziarna 310.

Także przeglądnij jeszcze raz wasz katalog i wyjaśnij skąd to się bierze!

Flintów nic nie będzie w ofercie? Jak będzie cenowo przyzwoicie to sam może coś wypróbuje.

Jak jesteś taki hop do przodu to załatw cos w Polsce i dopiero docenisz...

Opublikowano

Troker1979 z 14 odmian, które miałem w tym roku najlepiej względem masy wyszedł kws kentos. Hulk Codyziouk też bardzo dobre odmiany.wysokie, grube dobrze ulistnione i z pełną kolba. 

Jak nie przeszkadza Ci późny zbior to możesz spr Pioneer 7025

Opublikowano
Dnia 3.12.2020 o 21:29, Emil39 napisał:

Jak kokuna to igp a nie Farmasat A że kolby podobne to już iny temat 

Tak kokuna pochodzi z farmsaatu z hodowli Freiheerr von Moreau. Przecież  jak wiadomo igp nie jest hodowla tylko Związkiem Zarządzającym Grupę  Hodowli i majaą wyłączność na odmiany. Tak samo jak w tym roku nigdzie już  nie mozna dostać odmiany farmoritz  z farmsaatu.  Mi też  tylko udało się  30 jednostek zamówić  koncem listopada i już jej brak

Dnia 4.12.2020 o 19:56, JarekBazydlo napisał:

@Mari82 cena będzie około 340-380zl na hektar czyli za 80tys nasion. Ale cena jest jeszcze ustalana więc nic pewnego.

Też  chciałem spróbować  kozackiej ale tam jest ziarnio typu dent także  odpada. Już  i tak mam złe doswiadczenia w tym roku z Węgierską hodowlą HungaroSeed. Miałem  dwie odmiany Dorka i Ida plon 9 ton z ha a wilgotność 42-45% także nigdy więcej 

Opublikowano
Dnia 4.12.2020 o 21:24, JarekBazydlo napisał:

Wiadomo  jak to sprzedajesz to i musisz zachwalac,proste. Ja tam tego nie chcę już  raz się  spażyłem to starczy wynalazkow nie sieję 

• Like 1
Opublikowano

Jaro, kokuna pochodzi z farmsaatu czy jest to ta sama odmiana co farmoritz? mi się wydaje że to taki farmoritz lekko genetycznie zmieniony. co do wyników coboru to pisałem do nich i dostałem kontakt do babki i mi wysłała bo oficjalnie na stronie nic nie ma.