Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, ASZv3 napisał:

Ogarnij konkretniej odczyn, bo aż szkoda że P,K itd jest przyblokowane lekko...

Talerzówka no to właśnie temat perzu... ale jak pryśniesz (kwestia czasu tj. zależy kiedy i jaka będzie wiosna) to może być OK.

Ogólnie nie raz pod zboża robiłem talerzówką tj. ściernisko przejechane raz i zostawione na x dni, później obornik i 2x talerzówka, po tym siew z wałem. Najważniejsza tutaj kwestia to przerobiony obornik, a nie taki spod krowy ;)

Odczyn ogarniam od 2 lat i jeszcze trochę to potrwa, prysnąć bym prysnął gdzieś początkiem marca a sieje i tak końcem kwietnia /początkiem maja więc powinienem to ogarnąć czasowo dość dobrze, obornik już leżakuje w  większości z głębokiej ściółki od opasów problemem może być wg mnie talerzówka bo posiadam polska ciąganą  famarolkę 3,15m

Ciekaw jestem jak z plonowaniem tak sianej kukurydzy, liczę sie z większą presją chwastów, nurtuje mnie tylko to plonowanie i to czy po talerzówce nie będzie "za płytko" dla kukurydzy.Przez kilka lat obserwuje duże gospodarstwo i sieją bezorkowo kukurydzę ale tam idzie kultywator ścierniskowy na ok 30cm i nie dają obornika.Po talerzowaniu takim prymitywnym zestawem jak mam nie będzie zbyt wielu strat składników z obornika??

Opublikowano

Ja już ze 3 lata pługa wiosną nie używam. Jesienia orka ścierniska a wiosną obornik, nawozy i talerzówka. Tylko ja mam obornik bez słomy w większości a słoma ze starej obory nieprzerobiona. Rośnie sam wiesz jak. ;) Presji chwastów jakoś dużej nie ma, są co rok te same. Na jednej działce odpuściłem oprysk na jednoliścienne, bo prawie nie było a potem jak chwastnica się rozrosła to przejść nie można było. Działkę zaorałem prawie całą po zbiorze. Nie trafiłem pługiem w środek pola i został kilkumetrowy niezaorany pas, potraktowany tylko talerzówką. Na wiosnę w tym miejscu chwastnicy był ogrom a na zaoranym nic. Tak to wyglądało. Czasem pola jesienią nieorane tylko talerzowane i wiosną znów talerzówka. Co jakiś czas jednak będę przeorywał, ale nie lubię tego robić, bo 3x30 nie powala wydajnością orki.

Opublikowano

Wiem jak rośnie , jednak u Ciebie idzie kukurydza po kukurydzy i ziemie masz lekkie a ta działka na której u mnie pójdzie jest mocna ziemia, ponadto obornik u mnie ma sporawo słomy co prawda już częściowo przerobionej  nie to co u Ciebie.........

chyba na części zrobię na talerzówke a reszta orka

Opublikowano

@soltys48

Na ziemiach gliniastych ciężkich ja bym raczej nie ryzykował uprawy bezorkowej, po gruberze kluchy straszne sie robią i później nijak nie moge tego uprawić, w ubiegłym roku po orce na wiosne rozwiozłem obornik i wymieszałem to gruberem, ziemia mozaika to tam gdzie łapało ciężkiej ziemi to d*pa wschody gorsze, no i niższa była pewnie z metr. Na lekkich ziemiach to byle czym drapnie i bedzie dobrze, a do mocniejszych cięższych ziem trzeba mieć już jakiś lepszy park maszynowy, wiec moim zdaniem orz.

Opublikowano
23 godziny temu, danielhaker napisał:

Moja Tonacja dała 11,5t/ha przy 30,5%. W tym roku próbuję z Dekalbem

JaKA klasa ziemi ?

Opublikowano
19 godzin temu, seba1985 napisał:

reklama konkretna ten Codigreen opinie na jesień od Ciebie usłyszymy jak można wiedzieć ile za jednostkę siewną i po ile pakowane?

Że ja reklamuje? :D:D:D:D   Pakowane po 80 000 faktura przyjdzie po niedzieli. Rosomak 336zł/80 000. Pioneer 480zł/80 000.

Opublikowano

To jest cena brutto za rosomaka? Rosomak to taka wiodąca odmiana na ziarno z polskich?

Opublikowano
3 godziny temu, haczyk5 napisał:

Że ja reklamuje? :D:D:D:D   Pakowane po 80 000 faktura przyjdzie po niedzieli. Rosomak 336zł/80 000. Pioneer 480zł/80 000.

nie nie :D chodzi o to że chyba sam widziałeś "rekord polski" i takie tam nasion z firmy IGP :) bardziej chciałem zwrócić uwagę na nacisk firmy na reklamę a wiadomo że to NASZE pola najlepiej weryfikują co jest dobre dla NAS

Opublikowano
Dnia 20.02.2018 o 20:38, seba1985 napisał:

nie nie :D chodzi o to że chyba sam widziałeś "rekord polski" i takie tam nasion z firmy IGP :) bardziej chciałem zwrócić uwagę na nacisk firmy na reklamę a wiadomo że to NASZE pola najlepiej weryfikują co jest dobre dla NAS

Rosomaka wybrałem ze względu na to, że w naszym regionie on się sprawdza, codigreen i pioneer będę siał pierwszy raz. Ceny  brutto.

Opublikowano

nigdy nie miałem rosomaka ale jak nie masz piachów tylko jakąś tam 4 klasę ziemi w miarę zadbaną to wydaje mi się że A98 z pioniera pod względem stosunku jakości do ceny jest jedną z kukurydz numer 1 na kiszonkę u nas

Opublikowano

Zgodzę się z seba1985 jeśli chodzi o A98 . Jeśli chodzi o rekord IGP , równie dobrze każdy z nas może ustanowić swój własny , w dowolnej dziedzinie . Na szczęście rolnictwo jest jak media markt .

Opublikowano
Dnia 18.02.2018 o 14:21, ASZv3 napisał:

Ogarnij konkretniej odczyn, bo aż szkoda że P,K itd jest przyblokowane lekko...

Talerzówka no to właśnie temat perzu... ale jak pryśniesz (kwestia czasu tj. zależy kiedy i jaka będzie wiosna) to może być OK.

Ogólnie nie raz pod zboża robiłem talerzówką tj. ściernisko przejechane raz i zostawione na x dni, później obornik i 2x talerzówka, po tym siew z wałem. Najważniejsza tutaj kwestia to przerobiony obornik, a nie taki spod krowy ;)

Dwa pytanka w tym jedno niezwiązane z tematem ale mi może głowy nie urwą: mam nadwyżki gnoju bydlęcego i zastanawiam się czy jest sens wywieźć go teraz dopóki zamarznięte na pola zaorane jesienią i gdy rozmarznie przemieszać gruberem - pod upawę mieszanki jarej (owies+jęczmień). Nie jest to rozłożony obornik ale nie jest również jakiś mocno słomiasty. 

Drugie pytanie: jest możliwość sprawdzenia siły kiełkowania gdy nie ma informacji na worku? - chodzi o odmianę Hulk. (pomijam kwestię wysiewu do doniczek)

Opublikowano

Paweł, ja chętnie przyjmę każde ilości. Daleko nie masz :D A tak na serio, to nadwyżkę wywiózłbym teraz na łąki. Wbrew pozorom, wcale nie jest za późno, bo woziłem nie raz w marcu i do maja nie było po nim znaku.

Trochę dziwne z tą siłą kiełkowania, bo zazwyczaj jest to podane. Czy przypadkiem nie ma obowiązku podawania siły kiełkowania?

Opublikowano

@danielhaker hahahahah :D Do kwietnia bym Ci go dowiózł jak bym już zaczął. Chcesz z rozrzuceniem czy na kupe? :D 

Z łąką to nie głupi pomysł tylko mi kiedyś kolega nagadał że jemu szkoda gnoju na łąki bo tam bilans próchnicy jest dodatni a po zbożu ujemny i wali wszystko na pole. 

Na fakturze też nie ma żadnej informacji.