Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

380 fao to w naszym klimacie zawsze będzie mleko, nawet jak w świętokrzyskim posiejesz na początku kwietnia... Ale do zdenerwowania zazdrosnego sąsiada jak najbardziej :D

Opublikowano

Przejdzie nawałnica jak rok temu i wszystko będzie leżeć.

Opublikowano

To jest prawda nawałnica zrobi swoje i po zamiatane jak w zeszłym roku z sorgo wybilo na 4m miejscami nawet 4.5 ale przyszła nawałnica i leżanka czterema sieczkarniami podejście były robione jakoś po mordegach jedna strona udało się ściąć.

Opublikowano

Zależy jaki to badyl rośnie, jeśli jest gruby to nie musi się wykładać

Opublikowano (edytowane)

Vitrasa sieje kilka lat od kiegdy sie pojawila na rynku kukurydza bardzo dobra wysoka I kolbe tez ma ladna w tym roku zastepuje ja Popisem zobaczymy jaki bedzie efekt ale jesnostka bedzie rosla dla porownania.

Edytowane przez hassi37
Opublikowano

Damian thomasowi chodziło chyba i Eliota ;)

Do siewu qq jeszcze sporo czasu, wykorzystaj go i popracuj nad ortografią. Pal licho interpunkcje, ale te BYKI to przegięcie. Z życzliwości :)

A ty sie naucz czytać ze zrozumieniem, bo ja wiem co pisze a ty czytasz i nie wiesz co, i o kogo chodziz.Z życzliwości.

Opublikowano

259zl a jaka gleba i obsada będzie?

gleba V i trochę VI. Obsada to zależy bo sieje dwa pola a mam jeszcze Opoke. I nie wiem jeszcze czy będę siał razem obie odmiany po 3 rządki i wtedy 90 tyś albo osobno i wtedy Kardona pójdzie na teoretycznie lepszy kawałek w ilości 95 tyś
Opublikowano (edytowane)

sial ktoś odmianę producent? bo na internecie nigdzie nie mogę jej znaleźć, a cena przystępna

Kiszonka na słabsze gleby z ładną kolbą.

No i toleruje niedobory wody. W 2016 wyciągała ponad 3 m na V klasie.

Masz w zwyklej zaprawie czy w OptiPlus ?

Danubio rośnie duże i to bardzo tylko kolba stosunkowo mała. Być może porównywalna z Ułanem. Zajrzyjcie do galerii Henius91. Wrzucał tam zdjęcie kolb. Siej jak chcesz. Ja wsiejesz od prawej Danubio a potem Ułana to na pryzmie i tak będzie wymieszane, bo sieczkarnia jeździ dookoła pola.

Thomas - ja akurat w mała kolbę Danubio nie uwierzę, trochę to tak jak by u murzyna było 13 cm :) i nie po wyjściu z wody. Danubio jak każda kuku lubi dużo papu, wiec kwestia nawożenia może była kluczowa plus zasobność w wodę. Danubio miałem u siebie na V klasie i kolby były takie.  Ułan jest dużo późniejszy niż Danubio i tam bym się doszukiwał akurat małej kolby, ponieważ odmiana jest typowo na masę zielona i biogaz.  Też porównujemy FAO 240 i 270 jak dobrze pamiętam. - Zdjęcie Danubio z pola na dole postu.

Panowie mial ktos z was Doncarlo i libretto ? Obie to Saatbau

Szczerze powiedziawszy - nie widziałem ani jednego ani drugiego na poletkach ani na polu chociaż z Saatbau mam przygodę od 6 lat.  Jeśli szukasz czegoś typowo na masę polecam Dublino, jeśli na masę i ziarno - zdecydowanie Talentro.  Wynik z kujawsko pomorskiego z IVb - 55,4 tmasy z ha.

Koledzy a kukurydze Odilo ktos siał? moze cos na jej temat powiedziec.

Odilo 230 FAO - kiszonka/ziarno.  Bardzo podobna do Arturo z Osadka. 2 najważniejsze cechy - wysoka, i raczej na mocniejsze stanowiska niż na słabe.  Bardzo dobra strawnośc i duża zawartość skrobi. Wszystko zależy od nawożenia i zasobności w wodę. Na słabe stanowisko poleciłbym Ci Nepomuka, Rudestę,  Assano i Rigoletto. Tak na szybko.

post-23939-0-81091100-1487621602_thumb.jpg

Edytowane przez klosek
Opublikowano

Właśnie też znalazłem produzent, ale cena mi się nie zgadzala.Na kartce z mleczarni pisze producent. Dopiero się zastanawiam co wziąść, ale chyba większość zasieje polskimi i na próbę wzięta jest wikana i może drima lub tego producenta wezmę

Opublikowano

Klosek dlatego zamówiłem jeden worek Danubio, żeby się przekonać.

Opublikowano (edytowane)

@Perkins Ludzie pisza jak słyszą, wiec producent czy Produzent, czy Procent wsio ryba... Ważne że wiadomo o co chodzi. Wikanę z ciekawości w jakiej cenie kupiłeś ? FAO jest to samo też 240. Z polskich spróbuj Rosomaka lub SM Hubal, ewentualnie Nepomuk jak gdzieś jest w Twojej okolicy. Widziałem po tym roku że nie tylko jest potencjał na masę zieloną i dobry stay green ale bardzo dobra kolba i całkiem ładnie zaziarniona. 

@Thomas - Danubio fajnie, zwróć tylko uwagę przy wschodach na szybkość rzędowania w stosunku od innych odmian.  Mówię tu o OptiPlus bo tak jest zaprawiana ta odmiana.  W skrócie 3 pak - Maxim XL, repelent na ptaka oraz P i Zn dla ochrony przed stresem i lepszego ukorzeniania się :).

Nepomuk na kolecji plus zdjęcie kolb.

Zdjęcie z GR Mrozowo - powiat Nakielski - Kujawsko Pomorskie. 02-09-2016. Gleba mozaika IVa/IVb. Jak ktoś chce lepsze ujęcie - pisac na priv. Podobnie z wynikami z plonem masy zielonej.

post-23939-0-40058600-1487626994_thumb.jpg

post-23939-0-58365300-1487627479_thumb.jpg

Edytowane przez klosek