Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

450 to jeszcze nie jest tak drogo normalna cena jak na zachodnią... ja na słabszą działkę 5-6 kl szykuje legiona, na drugiej 4 ha 4-5kl touran, subito i surprime. Może tak być czy coś byście zamienili? Zapas qq będzie więc zbiór w październiku, trochę się obawiam długiego fao na 4kl. legiona jeszcze nie mam, można by połowę rosomaka na tą słabszą wrzucić

Opublikowano

Rosomak ma lepszą kolbę i chyba lepszy staygreen od Legiona. Twój wybór

Opublikowano

Już i tak tych odmian jest za dużo, na początku miał być rosomak bo kolba piękna była, na 5-6kl we wrześniu 10 koszony był już mocno podeschnięty. Ale wtedy smaliło 3tyg bez kropli.
Chce legiona spróbować więc po 3 rzędy dam na pół z rosomakiem, będzie meksyk przy siewie :P

Opublikowano

subito subito i subito czy nie ma innych dobrych odmian ?? ładnie urosła a jak kolba???pewnie było żółto i była najlepsza w okolicy a kombajnista nigdy takiej nie Kosil i miała 4 M wysokości i po 3 kolby ,jak się czyta nie kture posty to nawet nie wiem czy to są żarty czy kpiny hodowcy bydła mlecznego zwracając uwagę tylko na wysokość sami sobie robià krzywdę no ale sąsiad miał sporo nizszą i to się liczy drogie dzieci???

Opublikowano

zależy jak na to patrzeć,jak ktos ma niewiele pola na qq to lepiej masy na pieprzyć i treściwej dokupić a nie latać za objętościową jak w 2015,ale kto co lubi :)

Opublikowano

Ja miałem w tamtym roku Nimbe wyrosła 2,7 m na 5 klasie, wysiew 98 tys i bardzo dużo ziarna w pryzmie. Inny wysiew nawet 120 tys odmiany po 3 m ale narąbali prawie samego zielonego ale co kto woli :P

Opublikowano

Dokładnie jedni mają krowy to bija w jak najbardziej wartościową kiszonkę, drudzy mają opas liczą na jak największą masę i lepiej uzupełnić treściwą a trzeci chce mieć wielką żeby sąsiada 3razy przerosła bo nie da na górę B) Każdy musi dopasować do swoich potrzeb i warunków lecz nie każdy potrafi...

Opublikowano (edytowane)

zależy jak na to patrzeć,jak ktos ma niewiele pola na qq to lepiej masy na pieprzyć i treściwej dokupić a nie latać za objętościową jak w 2015,ale kto co lubi :)

temu polać wódki, nie każdy ma zapas ziemi aby siać niską kukurydzę o dużej kolbie. Gdy ziemi jest niewiele w gosp. to dąży się do wyprodukowania jak największej ilości paszy we własnym gospodarstwie. Nikt nie mówi aby siać jedną odmianę, duży plon to nie znaczy kiepskiej jakości

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

No trochę chybiona decyzja. Rosomak i Bogoria ma lepszą kolbę, ale ta druga podatna na głownię podobno i cena wygórowana.

Opublikowano

Kupiłem 2 jednostki Opoki i potrzebuję jeszcze dwie I co byście jeszcze polecili do tej Opoki na kiszone dla opasów Z dostępnych w tej chwili to
Wilga
Dumka
Glejt
Delphine
Legion
Ułan
Skłaniałbym się do 3 ostatnich ale nie wiem na którą postawić? Stanowisko słabe.

Opublikowano

dla opasow kieszonka nie musi być tak wymagająca więc dobierz cos na słabe stanowisko I będzie dobrze albo zasiej legiona czy ulana rzadziej i powinno być ok.

Opublikowano

Takie gadanie... Opasa też nie oszukasz, daj dobrej kiszonki z qq jak dla dojnych a daj słabej to zobaczysz różnicę przyrostów. Prawda taka że nie ważne czy to krowy, czy opasy lub jałówki, pasza zawsze powinna być jak najlepsza, o ile warunki na to pozwalają. 

Opublikowano

krowa ktura daje 30 l mleka lub wiecej potrzebuje lepszej paszy niz opasy a wiele stad osioga dobre przyrosty z minimalnym dodatkiem kieszonki lub jej w dawce wcale nie ma,skond wiesz jakie są przyrosty między dobrą a średnia kukurydza jaką jest ruznica??codziennie wazycie czy co??takie gadanie właśnie a nie macie pojęcia jakie macie kiszonki a o przyrostach dziennych nie wspomnę I jeszcze jedno jaką jest definicja dobrej a złej kiszonki???

Opublikowano (edytowane)

Śmieszny jesteś. 

Dobra a zła kiszonka, w tym wypadku mówię o zawartości skrobi w kiszonce z qq, lub białka i energii w trawie.

Daj teraz qq gdzie masz 40% skrobi a daj takiej co masz 25%. Do tej słabej musisz dorzucić ładną ilość np. zboża żeby zachować tą samą ilość energii którą ma kiszonka gdzie jest 40 % skrobi. 

Z sianokiszonką tak samo, daj takiej która ma 19-21 % białka a daj tej co ma 12%. 

Na dobrych kiszonkach jako tako przyrostu jakiegoś większego może nie zauważysz, ale zaoszczędzisz sporo paszy treściwej, która jest najdroższa. 

Wytłumacz mi jak to według Ciebie jest że wysokowydajna krowa potrzebuje wysokiej jakości pasz, a opas już takiej nie potrzebuje? Krowa potrzebuje bo daje dużo mleka, opas też potrzebuje bo rośnie. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Różnica jest taka, że krowa musi pokryć potrzeby bytowe, dać mleko i urodzić cielę. Potrzebuje zatem znacznie więcej paszy. Kiedyś pisałem, energia z kiszonki z kukurydzy nie pochodzi z samej skrobii. Doczytaj lepiej zamiast udawać mędrkować.

Legion dobrze sobie radzi na piachy a kosztuje max 190 zł za 50 tyś.