Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Mam pytanie odnośnie szybkozłącza pod kiper. Mianowicie.. jakie najlepiej wybrać, bo jest ich sporo różnych.
Myślę o złączu push-pull np, https://sklep.mizar.com.pl/szybkozlacze-euro-gniazdo-m18x1-5-gz-push-pull-p-16035.html ale nie wiem, czy da radę podpiąć pod nie zwykłe stare złącza z autosanek ?
Liczę na szybką podpowiedź jakie kupić, by było uniwersalne i trochę posłużyło.

PS, na jaki rozmiar gwintu wchodzi złącze w 360 ?

Edytowane przez lasku124
Opublikowano

Nie ma to jak 2 odpowiedzi miglanców wszystko wiedzących nic nie wnoszące do tematu....
Nie miałem wyjścia hydraulicznego więc skąd mam znać rozmiar gwintu i rodzaj gniazda ?

Opublikowano

Gwinty to na 99% masz 22x1,5 w wszystkich ursusach takie są. Ale te co podałeś to sa   w nowszych  maszynach wiec musiał byś wszystkie zmieniać, więc moze przy starych pozostań tylko trza je mocno dokręcać.

Opublikowano

Złącze push-pull powinno być montowane w gnieździe za zewnętrzną przesuwną tuleję i mocowane segerami. Dział w ten sposób że złączkę samca z przyczepy po prostu wciskasz a środek się cofa zwalniając kulki wskakuje samiec. A wypinając po prostu ciągniesz za węża i  działa to tak samo jak wpinanie tylko w drugim kierunku. Nie założysz ich w 60-ce w miejsce starych bo na rurkach nie będą się środki ruszać. Kup normalne szybkozłącza z gwintem 22x1,5 i przykręć do rurek. Żeby wpiąć i wypiąć musisz ręką przesunąć zewnętrzną tuleję. Złącza starego typu nakręcane nie pasuję ale możesz sobie zrobić lub kupić redukcję i przez nią załączać stary typ gdyby się trafił.

• Like 1
Opublikowano

co masz na myśli wymiata?  Ja oryginalne od MTZ zastąpiłem naszymi polskimi za 15zł ,problem byl w oringach które wytrzymywały max 1 miesiąc ,wymieniłem te oringi na tzw , wzmacniane z naszej lokalnej firmy i do dzis spokój

Opublikowano

Co mam na myśli? A to że szybkozłącza waryńskiego nie tylko w ciągnikach ale także w innych maszynach w których olej płynie non stop nie przegrzewają się. W tanich złączach przegrzewają się sprężynki i od razu do śmieci

Opublikowano

Żeby sprężynki przegrzać to trzeba by im ze 300 stopni zapodać a nie może 60.  Szwagrowi w zetorze najtańsze badziewie założyłem, pompa  wydajniejsza niż w 60-ce ma do tego hds w zrywkowej podłączony. Wymienia oringi bo wycierają się od ruchów samca w samiczce i na tym koniec. A waryński no cóż... widzę reklama robi swoje.  Ja mam stoucchi i zgniły od soli a cieknąć nie ciekną.

Opublikowano

Jedynie to takie szybko złącza https://www.google.pl/search?q=szybkozłącze+wkrecane+do+ciagnika&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwix8Mjy8-PYAhWFiSwKHb9BCZkQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=rRBj9Yv5yq2OsM:

https://www.google.pl/search?q=szybkozłącze+wkrecane+do+ciagnika&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwix8Mjy8-PYAhWFiSwKHb9BCZkQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=NaC-dYlbPlE93M:

te wciskane się nie nadają do niczego, potrafią się same od siebie wypiąć i wtedy jest problem. Pół biedy jak to się stanie z owijarką czy czymś, ale jak z przyczepą ,którą kiprujemy to nie chciałbym dostać wężem albo olejem, który wystrzeli.

Opublikowano
1 godzinę temu, seweryn20 napisał:

Opowiadasz straszne głupoty. Gdyby to było powietrze to i może ale olej  przy takim wydatku jak ma 60-ka do tego w momencie wypięcia od razu zamykany w życiu. 

Głupoty to Ty opowiadasz :) w 60-siątce przy dobrej pompie jest ok 180 bar i to ciśnienie już potrafi mocno zaszkodzić przy wypięciu węża. I też nie chodzi o sam wydatek pompy tylko te wciskane jak wyskoczą przy kiprowaniu przyczepy z 4 tonami ziemi to uwierz nie chcesz tego zobaczyć i jesteś święcie przekonany, że te wciskane są najlepsze, a to gów** prawda, jakby były faktycznie takie dobre to na wszystkich dźwigach też by takie używali, a wszystkie złącza są skręcane więc to o czymś świadczy. 

Opublikowano

He he... I wyszło twoje pojęcie op hydraulice. Przy kiprowaniu w 60-ce nie wiem czy ci ciśnienie do stówki dojdzie. Żeby węża odrzuciło musi go odrzucić olej którego po wypięciu wyleci może naparstek bo szybciej zamkną się zaworki. W dźwigach, koparkach stosuje się najczęściej  suchoodcinające szybkozłącza, w hydraulice przemysłowej  najczęściej skręcane ale z innych powodów. Ogólnie akcesoria hydrauliczne dla rolnictwa to ledwo średnia półka. Jeśli wziąć by to samo w przemyśle czy  budownictwie zastosować to co jest z powodzeniem używane w rolnictwie  to wytrzymało by kilka dni może tygodni. Aw rolnictwie masa znajomych ma szybkozłącza nawet te najtańsze i nie narzekają. Problem masz jedynie ty więć może mimo prostoty tej części nie umiesz jej użytkować jak należy? 

Opublikowano
15 minut temu, asharot napisał:

Jak ktoś ma trochę pojęcia o hydraulice to wie że jak szybkozłacze się wypnie to od razu się zamyka gniazdo i wtyczka.

Ty wiesz jak ci waz sie wypnie , przy kiprowaniu jaka siła działa na to gniazdo Sobie tego nie wyobrażasz co z tym to zrobi podczas wypiecia.

29 minut temu, seweryn20 napisał:

He he... I wyszło twoje pojęcie op hydraulice. Przy kiprowaniu w 60-ce nie wiem czy ci ciśnienie do stówki dojdzie. Żeby węża odrzuciło musi go odrzucić olej którego po wypięciu wyleci może naparstek bo szybciej zamkną się zaworki. W dźwigach, koparkach stosuje się najczęściej  suchoodcinające szybkozłącza, w hydraulice przemysłowej  najczęściej skręcane ale z innych powodów. Ogólnie akcesoria hydrauliczne dla rolnictwa to ledwo średnia półka. Jeśli wziąć by to samo w przemyśle czy  budownictwie zastosować to co jest z powodzeniem używane w rolnictwie  to wytrzymało by kilka dni może tygodni. Aw rolnictwie masa znajomych ma szybkozłącza nawet te najtańsze i nie narzekają. Problem masz jedynie ty więć może mimo prostoty tej części nie umiesz jej użytkować jak należy? 

No z jakich powodów się daje skrecane złącza w przemyśle.  Mi mówisz, że przy kiprowaniu ledwo 100 bar idzie ciśnienia to ciekawe, bo jak siłownik jest w swoim maksymalnym wysunieciu to jest i maksymalne ciśnienie, a to wystarczy już. 

Opublikowano

Bo są takie wymogi, bo nie jest podatne na wypięcie przypadkiem, bo można skręcić i rozkręcić pod ciśnieniem, bo często jest koło maszyn syf a one są mniej podatne,  bo lejący się olej w czasie rozkręcania w zakładzie ma mniejsze znaczenie. 

Tłumaczę ci jeszcze raz nawet jeśli przy max ciśnieniu wypnie się złączka wiele oleju nie wyleci jak wspomniałem może naparstek i daleko węża nie wyrzuci bo co?  Wąż w hydraulice z racji swojej sztywności  i marnej wydajności w 60-ce czy nawet ciężarze  ładunku  na przyczepie daleko nie poleci. na okrągło mam z tym kontakt w robicie gdzie ciśnienia dochodzą do 280 bar, hydraulika z akumulatorami potrafi oddać w otoczenie 100 litrów w ciągu 5 sekund wiec mi tu nic tłumaczyć nie musisz.  I tym bardziej wiem jak to wygląda przy 60-ce która ma ledwo imitację jakiegokolwiek układu hydraulicznego z wydajnością trochę lepszą od pompki w akwarium. 

Przy kiprowaniu hydraulika wielkiego kolosalnie ciśnienia nie ma a jedynie gdy dojdzie siłownik do oporu a to i tak sekunda może pięć dla bardziej otępiałych i wajchę cofnie. 

Opublikowano

16:45 polecam obejrzeć :) tutaj też wyskoczyło, a jak napisałem komentarz to parę innych osób również napisało, że mieli podobną sytuację  i sam twórca pisał, że nie pierwszy raz mu się to stało.