Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i właśnie z tego powodu pytam na tym forum, problem teoretycznie niemożliwy a jednak wystąpił, myślałem że już ktoś się z tym spotkał. 

Plan mam taki, dostaję pompki i wtryski po regeneracji, montuję wszystko do kupy(zdjęte kolektory) nowe filtry, wszystko dokładnie wyczyścić i odpalić na bańce przezroczystej, obserwować co się dzieje i tyle, oby problem zniknął po regeneracji pompek. 

Tak jak pisałem prędzej jest to mieszanina 20l ropy i jakieś 4-5l oleju z silnika. Czarne jak smoła ale gęstość prawie że ropy. 

Edytowane przez witek88
Opublikowano

Silnik stary i już dawno nie produkowany. Nigdy tego nie miałem. A jest to dość popularny silnik. Do dziś jest spotykany. Zastąpiony został innym silnikiem. A ten z koleji następnym. Ale dla świętego spokoju wczoraj wysłałem zapytanie do centrali Deutza. Dziś lub jutro spodziewam się odpowiedzi. Fajnie jak byś dał mi numer silnika. To bym posprawdzał osprzęt w Serpicu. Zresztą centrala się o numer upomni.

Opublikowano

Sprawa zakończyła się na regeneracji pompek z wtryskiwaczami oraz wymianie pompki zasilające, oczywiście wymiana przewodów paliwowych, filtrów i przemycie zbiornika, silnik chodził u mnie ok 2h i nie stwierdziłam mieszania się ropy z olejem silnikowym, więc sprawę można uznać za zamkniętą. Nie mniej jednak postanowiłem napisać informację dla potomnych. 

Opublikowano

C to wersja wzmocniona ma mniejszy stopień sprężania za to mocniejsze doładowanie. Inne tłoki, wałek rozrządu, wtryski inne nastawy pompy, pompa ma inny numer, głowicą.

Opublikowano (edytowane)

Te silniki miały różną moc w zależności od nastawy pompy wtryskowej i zapłonu. To producent maszyny zgłasz zapotrzebowanie na moc i moment obrotowy. I to dostaje. I chyba KM pomiliłeś z kW. Bo najmniejszy silnik 6 cyl miał chyba 105KM jak mnie pamięć nie myli.

Edytowane przez Laval
Opublikowano

C to wersja wzmocniona ma mniejszy stopień sprężania za to mocniejsze doładowanie. Inne tłoki, wałek rozrządu, wtryski inne nastawy pompy, pompa ma inny numer, głowicą.

O kurcze sporo tego... Myślałem że tylko turbo i dawka.

Opublikowano

Te silniki miały różną moc w zależności od nastawy pompy wtryskowej i zapłonu. To producent maszyny zgłasz zapotrzebowanie na moc i moment obrotowy. I to dostaje. I chyba KM pomiliłeś z kW. Bo najmniejszy silnik 6 cyl miał chyba 105KM jak mnie pamięć nie myli.

Fahr M1000 miał 90 koni z F6L912 ale to lata 60/70

Opublikowano

Witam,

Mój ciągnik to: Deutz Fahr Agrotron 120 Mk3 2001r.

Silnik ma podwyższone obroty na biegu jałowym - powyżej 1000.

Chociaż gdy jest zimny to nie zawsze tak jest... Częściej dzieje się tak po kilku godzinach pracy w polu.

Jaka może być tego przyczyna? 

Pzdr,

Sławek

Opublikowano

Witam. czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy do tej kontroli jest 1 czy 2 czujnikipost-164351-0-29175900-1479139481.jpg
bo wiem ze 1 czujnik doszedłem po kolorze kabla jest pod siedzeniem pod kabiną a drugi prawdopodobnie przy filtrze hydrauliki wiec moje pytanie jest takie ze kontrolka przy odpalaniu świeci przy nierozgrzanym silniku jak jade to przy zmienaniu biegów czasem gaśnie na zimnym silniku a jak już przejadę z kilometr to świeci cały czas .
proszę o podpowiedź jeśłi ktoś wie o co chodzi czy to mały poziom oleju w skrzyni czy może w hydraulice ??
ciągnik to Deutz Fahr DX 4.50
pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez arty
      Jak prawidłowo używać tzw sprzęgło pięciominutowe WOM w ciągniku Deutz/Same/lamborghini?

Mam z lewej strony dźwignie z pozycjami - Wałek WOM zależny od prędkości jazdy/luz/wałek zależny od obrotów silnika.
      Aby przełączyć dźwignię z luzu na zależne od prędkości jazdy mogę to zrobić przy pracującym silniku - nic nie zgrzyta - aby przełączyć z luzu na zależne od obrotów murze zgasić silnik bo w przeciwnym razie jest zgrzyt.... (sprzegło pieciominutowe cały czas wyłączone). Aby wałek zaczął się obracać muszę jeszcze przekręcić elektryczny przełącznik....  -nie znam sie na tym ale to chyba to sprzęgło pięciominutowe.... - tym też wyłanczam WOM np na nawrotach...
      Gdzieś słyszałem ze  aby nie zużywało się jakieś tam łożysko powinno sie po skończonej pracy z WOM wyłączyć sprzegło pieciominutowe - właczyć luz na dzwigni i następnie sprzegło pieciominutowe znow przelaczyc na pozycję załączone tak jak w trakcie pracy WOM. Nie wiem czy ta instrukcja dotyczy konkretnej marki czy w ciagnikach SDF też powinno sie tak robić???
    • Przez tomek3105
      witam mam problem z ciagnikiem lamborghini premium 1060 
      mianowicie problem polega na tym że ciezko wrzucic bieg roboczy szybkie wolne każdą serię jak przerzucę na jadę do przodu to jest troszkę ciszej tak samo do tyłu na luzie na rozłączonej skrzyni jest najciszej jest to wersja bez połbiegów
      pompa hydrauliczna nowa
      nie wiem już czego się złapać
      kalibracja zrobiona 
      tarczki sprzęglowe zrobione 
      brak błędów na komputerze
      jest taki objaw e stuka po lewej stronie skrzyni przy silniku na wysokości jak kończy się kosz sprzęgłowy ale w samym koszu nie  było nic uszkodzone poszły nowe uszczelniacze  nie wiem co jest 
      już dużo kasy włożone i nie wiadomo o co chodzi 
      proszę o pomoc 
    • Przez radek8817
      Witam posiadam deutz agrotron mk3 135 swieci mo się kontrolka emc ładnie zapala wszystko niby działa ma moc tempomat dziala od czego ona może byc. Kolejna kontrolka  to zolw cały czas swieci zokw Skrzynia 6biegow 4 polbiegi ciagnik jezdzi normalnie szybko jak ja wyłączyć?. Kolejna sprawa pokazuje mi włączony Przedni wom i obroty przedniego womu ciagnik nie posiada przedniego womu nawet włącznika do niego ktoś cos moze podpowie o co tu chodzi 
    • Przez Wojtas3c
      Posiadam Same Silver 100.6 i potrzebuję zrobić hamulec ręczny. Od dołu skrzyni jest okienko z dojściem do hamulca postojowego. Spuściłem olej ze skrzyni i tylnego mostu około 60l i mam wgląd na klocki hamulcowe, które znajdują się na wale, tylko nie mam pojęcia jak je zdemontować ponieważ są już zjechane. Klocki te są przełożone poprzez okrągłe tarcze hamulcowe tzn. zasada jest taka że jeżeli zaciągam ręczny to wtedy zaciskają klocki tarcze hamulcowe na wale skrzyni. Tarcze hamulcowe są frezem osadzone na wale i moje pytanie czy one są osadzone na stałe czy na frezie powinny się przesuwać. Oczywiście wszystko pracuje w oleju.
      Poglądowy schemat https://sklep-agroland.pl/CZESCI-DO-CIAGNIKOW/Sektor-klocek-hamulca-recznego-jednostronny-0.171.5451.2

Proszę o podpowiedź w jaki sposób zdemontować klocki i czy tarcze hamulcowe są przesuwne czy stałe na wałku.

Pozdrawiam
    • Przez Daoran23
      Siema Zamierzam kupić ciągnik i podobają mi się Agrotrony 120 i proszę o wyjaśnienie Do czego służy ta niebieska Gałka z gumowym mieszkiem bo 2 obok to domyślam sieę że sekcje czyli 4 wyjścia a czy ta z mieszkiem to tez od pary czy nie bo nie które ciągniki jej nie posiadają. Jakby ktoś miał czas to niech obiaśni mi poza tym wszystkie wajchy pokrętła.  Z góry dzięki za pomoc

• Dodaj nową pozycję...
v