Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gorczycy nie ma na liście roślin , do których przyznawane są dopłaty powiązane z produkcją . 

Opublikowano

zaznaczyłem obszar którego wcześniej nie podawałem, dodałem rozbieżności zaznaczyłem uprawę + JPO i wszystko ok tylko wyskoczył błąd że przekroczyłem maksymalny obszar MKO  , więc o co chodzi?

Opublikowano

Jak będę pierwszy raz podawał działkę która nigdy nie była składana na dopłaty To mam tak zrobić jak wyżej i będzie git?

Opublikowano
6 minut temu, KlimekPL napisał:

Wpisz w wyjaśnieniu, że działka nie ma przypisanego MKO i że prosisz o dodanie i tyle.

i wysyłam z widniejącym błędem?. w zeszłym roku jakoś po dodaniu rozbieżności błąd znikał

Opublikowano

A ta działka jest na szaro, czy już była kiedyś dodawana, i chodzi ci o jej część ?.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, lem1991 napisał:

Tylko podstawowe JPO .

Zazielenianie już nie wchodzi dla gorczycy?

Jeeszcze jedna sprawa- mam działke zabudowaną i orną do okoła pod jednym nr. Bede sadził 6ary ziemniaków obok na tej samej działce 1.60ha strączowe. Bedzie dopłata na te ziemniaki 6ary??

Z info jakie dostałem działka cała nie moze być mniejsza jak 10ary gdy są dwie lub wiecej upraw. Coś zmienili teraz. Wczesniej zeby dostać doplate na uprawe nie mogla być mniejsza jak 10ary

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano

Gorczyca ma zazielenienie a może i nawet dodatkową, ale to już inna sprawa. Zrób tak na przykład A- JPO 1,66 ha, A1-PSTR-1,60 ha A1a-łubin -1,60 A2-ziemniak0,06 ha, nie wiem ile masz go w swoim wniosku.

Działka rolna do płatności JPO ma mieć minimum 0,10 ha, a pod rolne mogą mieć nawet po 0,01 ha i dopłaty dostaniesz.

Opublikowano

@robert55555 Damian pewnie pyta czy dostanie osobną dopłatę do ziemniaków , nie chodzi o JPO,  zazielenienie, czy działki podrolne . W tym przypadku  , muszą tą być ziemniaki skrobiowe , z podpisaną u notariusza umową z podmiotem skupującym , i min. powierzchnia uprawy na działce musi mieć 0,1 ha .

Opublikowano

A może mi ktoś wytłumaczyć co to "płatność do powierzchni upraw roślin pastewnych"?

Opublikowano
37 minut temu, lem1991 napisał:

@robert55555 Damian pewnie pyta czy dostanie osobną dopłatę do ziemniaków , nie chodzi o JPO,  zazielenienie, czy działki podrolne . W tym przypadku  , muszą tą być ziemniaki skrobiowe , z podpisaną u notariusza umową z podmiotem skupującym , i min. powierzchnia uprawy na działce musi mieć 0,1 ha .

Szkoda, że nie u prezydenta tą umowę trzeba podpisać. Nie gadaj głupot

Opublikowano
55 minut temu, lem1991 napisał:

Płatność do powierzchni uprawy ziemniaków skrobiowych

-     Umowa/kopia umowy potwierdzona za zgodność z oryginałem przez notariusza albo upoważnionego pracownika Agencji albo odpowiednio przez podmiot, z którym została zawarta umowa albo grupę producentów rolnych, organizację producentów albo zrzeszenie organizacji producentów.

.        Przykładowe błędy kontroli kompletności, które decydują o kwalifikowalności wniosku i można je uzupełnić tylko do dnia 10 lipca 2018 roku (niektóre błędy mogą występować wyłącznie na wersji papierowej wniosku): brak umowy do Płatność do powierzchni uprawy ziemniaków skrobiowych

Opublikowano
1 godzinę temu, lem1991 napisał:

Teraz lepiej. Z wnioskiem o dopłaty trzeba dołączyć umowę kontraktacji, wystarcza podpis osoby uprawnionej do zawarcia umowy w moim przypadku koordynator z zakładu. Jak to za mało to w agencji pani potwierdza i tyle. 

Jak ktoś posadzi sobie pół ha ziemniaka i deklaruje płatność do skrobii, a nie ma umowy no to sorry 

Właśnie miałem kontrolę z weterynarii. Spoko facet, pomieszczenia na pasze odświeżyć ściany i przy śrutowniku, mam dowieźć faktury z pasz z tego miesiąca i ostatnie karty leczenia bydła. Opryski, zaświadczenie z wodociągów... Przeszedł po oborze wszystko ok 

Opublikowano (edytowane)

6 godzin temu, pedro2 napisał:

Teraz lepiej. Z wnioskiem o dopłaty trzeba dołączyć umowę kontraktacji, wystarcza podpis osoby uprawnionej do zawarcia umowy w moim przypadku koordynator z zakładu. Jak to za mało to w agencji pani potwierdza i tyle. 

Jak ktoś posadzi sobie pół ha ziemniaka i deklaruje płatność do skrobii, a nie ma umowy no to sorry 

Właśnie miałem kontrolę z weterynarii. Spoko facet, pomieszczenia na pasze odświeżyć ściany i przy śrutowniku, mam dowieźć faktury z pasz z tego miesiąca i ostatnie karty leczenia bydła. Opryski, zaświadczenie z wodociągów... Przeszedł po oborze wszystko ok 

Czy weterynaria informowała Pana o kontrOli wcześniej 

Edytowane przez mateusz81
Opublikowano

Pany, taki trochę offtop ale uznałem że się tym podzielę. ;)

Przyjechała do mnie była właścicielka pewnego pola o powierzchni 2ha, które przez lata obrabiała wraz z mężem a potem sprzedali to jakiemuś warszawiakowi za grube pieniądze jako budowlaną. Przez 3 lata jeszcze to obrabiali w ramach ustnej umowy dzierżawy a potem ta babka sama do mnie przyszła czy nie chciałbym tego wziąć. No dobra spoko, dogadałem się z nowym właścicielem, na jesieni poszedł randap, kreda 2,5t/ha, talerzówka, orka zimowa. A teraz w przededniu siewów przyjeżdża do mnie ta kobita i pyta co mam zamiar tam siać i pali głupa, że tak z ciekawości pyta, zapaliła mi się lampka i zapytałem wprost czy chce nadal podawać to pole do wniosku o dopłaty. A ona mówi, że tak... Trochę oniemiałem ale próbowałem z nią jakoś grzecznie na ten temat pogadać a ona że nie, że jak mi nie pasuje to ona pojedzie do tego właściciela i z powrotem zabierze mi to pole i będzie jej syn to obrabiał. A właściciel to też straszna pipa, jak mu powiedziałem że oczywiście jako rolnik mam zamiar zgłaszać działkę do wniosku o płatności i pytałem ile mam mu płacić czynszu to ten spanikował, żebym nie brał żadnych dopłat bo jeszcze mu to pole ja zabiorę albo że on będzie musiał jakieś pieniądze państwu oddawać potem za to. Jakoś się z nim dogadałem, to znaczy uspokoiłem go i stanęło na tym, że nic nie będę płacił i mogę brać dopłaty ale ogólnie strasznie wystrachany jest teraz, że mu ziemię zabiorę. :D 

I teraz jestem w kropce, bo niby umowę na gębę mam z nowym właścicielem ale baba pójdzie do niego, napieprzy mu głupot i z pewnością odda jej z powrotem pole do uprawy. Trzeba dodać, że babka to taka szanowana starsza osoba u nas na wsi a ja taki wiecie, "gówniarz" i zaraz poleci wszystkim nagada, że chcę jej pieniądze zabrać i biorę pola tylko po to aby dopłaty brać. Nie mówiąc już o tym, że oczywiście narobi mi smrodu nie tylko na wsi wśród sąsiadów ale jeszcze zniechęci do mnie właściciela tej działki.

Popełniłem błąd, że nie spisałem umowy dzierżawy, a teraz nie wiem co robić. :|

Opublikowano
20 godzin temu, lem1991 napisał:

A ta działka jest na szaro, czy już była kiedyś dodawana, i chodzi ci o jej część ?.

działka podawana wcześniej ale ni cała bo były krzaki, teraz krzaków nie ma i chciałem równo z granicami ewidencyjnymi podać ale tak tam gdzie krzaki były to było na szaro, inne działki na szaro normalnie dodałem opisałem rozbieżność i ok bez błędu , a ta jedna nie chce pójść 

Opublikowano (edytowane)

@suzuki18l Zajrzałem do instrukcji (na rok 2019) .Błąd pokazuje w przypadku przekroczenia MKO . Niżej, czerwonym drukiem, wyszczególnione jest , że dzieje się tak także w przypadku zgłoszenia rozbieżności. Tak że śmiało wysyłaj , tylko nie zapomnij wpisać , że wykarczowałeś tą część działki i przywróciłeś jej użyteczność rolną .

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

informacyjna wizyta pod koniec lutego z pytaniem co z moja decyzją , w odpowiedzi wszysko ok, dostaniecie odroczenie, ale proszę się tym nie przejmować, bo na początku marca na bank decyzja będzie wydana, bo jest wszystko OK. CZekam, czekam....cisza, dzisiaj dzwonie pytam co z decyzją ? w odpowiedzi pracownik co sie zajmuje  wnioskiem sie rozchorował, wróci w maju to wtedy bedzie decyzja, nie ma ludzie ,ze by moj wniosek przekazac innej osobie. Kiero powiedział... tak się zdarza. DRAMAT