Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, db09 napisał:

tzn. źle się wyraziłem, ONW na tą ziemię dostaję już kilka lat. Nowy właściciel właściwie od razu chciałby się budować, ale o tym przeniesieniu zobowiązań muszę doczytać

Zobowiązanie masz przez 5 lat od otrzymania płatności onw , czyli praktycznie 6 lat . I nie na konkretne działki , tylko powierzchnię tzn że nie może być mniejsza w tym okresie niż w pierwszym roku . Możesz ją w każdej chwili zastąpić inną , czy nawet dodawać nowe działki . Jeśli już bierzesz dłużej niż 5 lat , to nie masz żadnych zobowiązań , bo nie ma tak że po 5 latach , znowu 5 lat .

Opublikowano
2 godziny temu, MariuszKlim napisał:

Pytanko ws. bydła na dopłaty, żeby jeszcze móc dopisać jałówkę która ma pow. 24 mies. to muszę już jako krowę i muszę mieć krów min 3? czy3 samice w stadzie?

Jeśli chcesz płatność do krów to musisz mieś co najmniej 3 samice ( nie ważne czy się cieliły czy nie) pow 24 m-c na 15 maja.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, db09 napisał:

tzn. źle się wyraziłem, ONW na tą ziemię dostaję już kilka lat. Nowy właściciel właściwie od razu chciałby się budować, ale o tym przeniesieniu zobowiązań muszę doczytać

Jeżeli składałem na onw od 2004 roku to dawno się skonczylo twoje zobowiązanie. Jak by było to na decyzji onw powinno się znajdować taka treść. Jak masz w domu wszystkie decyzje z onw to na ostatniej stronie się znajduje treść. Przepatrz te decyzje.

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

Jeśli córka jest posiadaczem ziemi rolnej , to nie ma prawa być zarejestrowaną w Urzędzie Pracy, ponieważ obowiązek KRUS powstaje w pierwszym dniu kwartału, w którym nabyła ziemię. Prawdopodobnie będzie musiała opłacić KRUS wstecz za ten okres, chyba, że pracuje i jest na ZUS. Nawet jednodniowa przerwa w ubezpieczeniu ZUS powoduje obowiązek zapłaty pełnej składki KRUS za cały kwartał, gdy ta przerwa wystąpiła.

Bedąc na ZUS można zarejestrowac numer gospodarwstwa bez przeszkód, sam tak mam.

od 2009 nie płaciei sie całej kwartalnej składki tylko faktyczny okres podlegania jest wyliczana składka na ubezpieczenie społeczne rolników  może byc zarejestrowana jeżeli ma poniżej 2 ha przeliczeniowe za jeden dzieńn podlegania ok 5 zł pozatym można byc zarejestrowanym jako poszukujący pracy  anie bezrobotna

Opublikowano

w krusie ubezpieczenie z mocy ustawy obowiązuje od dnia nabycia  gruntu pow 1 ha przeliczeniowy  chyba ze osoba posiada tytuł do ubezpieczenia z poza systemu rolniczego 

Opublikowano
marcinski napisał:

1 godzinę temu, Diwad890 napisał:

witam, mam pytanie dostalem od wójka pole wraz z łąką i chcialem ubiegac sie o doplaty do tej łaki w tym roku z tym ze nie ma mozliwosci jej zebrania nikt tego nie chce wziaść, mozna skosić i nie zbierać? albo moze jest jakis sposob zeby nie kosic tego a brac dotacje

Jak jesteś w SMG , to wpisujesz uprawa JPO i h... , co tam będziesz robił . Diwad , ty już kiedyś pytałeś w tej sprawie i co , nie składałeś na nią wniosku w zeszłym roku ? .

Edit ; Zajrzałem na twój profil , to w listopadzie pytałeś . Masz tam odpowiedź . Skoś , zostaw na pokosach i wpisz " uprawa JPO " . 

Składałeś ten wniosek na restrukturyzację ?

tak wiem ze pytalem tylko nie wiedzialem jak wejsć w to zeby przeczytac to, bo juz zapomnialem 😂 będę składał dopiero teraz w lutym bo troche było problemów z odpisaniem pola i sie przedłuzylo

Opublikowano (edytowane)

Mam taki problem, może ktoś przerabiał. Mam 8 h, w tym 7 ornego i 1 ha łąk. Nie jestem w systemie tzw. małych gospodarstw. W ubiegłym roku składał wniosek o dopłaty przez internet. W tym roku chciałem złożyć tylko oświadczenie. Bo zgodnie z jego wymaganiami mam poniżej 10 ha, będę ubiegał się o te same rodzaje dopłat, powierzchnia nie uległa  zmianie, ale wiem czy spełniam 3 punkt wymagań tj. brak zmian we wniosku. Bo w ubiegłym roku na wniosku elektronicznym wyrysowalem i oznaczyłem na dzialkach powierzchnię upraw zbóż pszenicy i przenżuta, a w tym roku bedzie na nich jęczmień jary i mieszanka. Ponadto na jednej z działek po raz pierwszy w ubiegłym roku zaznaczyłem jpo trawy na ugorze i chce żeby ta działka po 4 latach zamieniła mi się w TUZ. Powtarzam nie jestem w SMG. Czy waszym zdaniem mogę złożyć tylko oświadczenie na 2019

Edytowane przez johnybravo
Opublikowano

Głupota jeździć z oświadczeniami , jak możesz elegancko wysłać przez internet , zwłaszcza że już będziesz miał gotowy wniosek . Wprowadzisz tylko ewentualnie drobne zmiany .

Opublikowano

Nie widzę problemu w 100% elektronicznie aby strony działały stabilnie to żaden problem, problem pojawia się gdy strona przestaje działać na kilka dni. 

Rejestracje trzody robię przez irz ale raz musiałem osobiście bo irz "umarł" na kilka dni, kto wtedy ponosi odpowiedzialność za nie zgłoszenie w terminie?

Opublikowano

Kurcze o co chodzi z tymi zobowiązaniami ONW. Szczerze to pierwszy raz słyszę..

Jeśli w 2016 r przejąłem gospodarstwo po rodzicach to u mnie zobowiazanie zaczyna sie od 2016r? rodzice wczesniej zgłaszali działki do płatności ONW dłuzej niż 5 lat.

a co z działką którą wydzierżawiłem w 2017 r i tez ją zgłaszam do onw, czy dla niej też zobowiazanie onw obowiązuje???

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, johnybravo napisał:

Nie ubiegałem się o ONW i tym roku też  nie będę

W 2019 są zmiany w strefach ONW, może się okazać, że masz strefę u siebie. No chyba że nie chcesz darmowej kasy. Zobowiązania ONW były w PROW 2007-2013, od 2014 nie ma i w tym roku chyba będą się kończyły tym co podjęli je w 2013.

Edytowane przez Freeman
Opublikowano
Dnia 16.02.2019 o 12:30, marcinski napisał:

Zobowiązanie masz przez 5 lat od otrzymania płatności onw , czyli praktycznie 6 lat . I nie na konkretne działki , tylko powierzchnię tzn że nie może być mniejsza w tym okresie niż w pierwszym roku . Możesz ją w każdej chwili zastąpić inną , czy nawet dodawać nowe działki . Jeśli już bierzesz dłużej niż 5 lat , to nie masz żadnych zobowiązań , bo nie ma tak że po 5 latach , znowu 5 lat .

teraz to już kompletnie zgłupiałem.. To ONW na tych działkach jest powyżej 5 lat więc gdybym chciał sprzedać - reasumując, muszę coś za to oddać/zapłacić? Chyba skontaktuję się bezpośrednio z tą sprawą z ARIMR, ale podejrzewam, że dowiem się u nich tego samego co tu :D

Opublikowano
9 godzin temu, johnybravo napisał:

Mam taki problem, może ktoś przerabiał. Mam 8 h, w tym 7 ornego i 1 ha łąk. Nie jestem w systemie tzw. małych gospodarstw. W ubiegłym roku składał wniosek o dopłaty przez internet. W tym roku chciałem złożyć tylko oświadczenie. Bo zgodnie z jego wymaganiami mam poniżej 10 ha, będę ubiegał się o te same rodzaje dopłat, powierzchnia nie uległa  zmianie, ale wiem czy spełniam 3 punkt wymagań tj. brak zmian we wniosku. Bo w ubiegłym roku na wniosku elektronicznym wyrysowalem i oznaczyłem na dzialkach powierzchnię upraw zbóż pszenicy i przenżuta, a w tym roku bedzie na nich jęczmień jary i mieszanka. Ponadto na jednej z działek po raz pierwszy w ubiegłym roku zaznaczyłem jpo trawy na ugorze i chce żeby ta działka po 4 latach zamieniła mi się w TUZ. Powtarzam nie jestem w SMG. Czy waszym zdaniem mogę złożyć tylko oświadczenie na 2019

Na 100% możesz składać oświadczenie. Wiem nie chcesz rysować upraw,stąd pomysł z oswiadczeniem

@db09a czego nie rozumiesz? Jeżeli składałem w 2004 roku pierwszy raz o płatność onw to naj pewniej w 2005 dostałeś kasę z tej płatności. Więc od momentu przelania zawiązało zobowiązanie na 5 lat.skonczylo w 2010 roku. Nowe nie zawiązało zobowiązanie. Chyba że od kogoś przejoles. Zobowiązanie jest do powierzchni gospodarstwa a nie do konkretnych działek.

2 godziny temu, Sadek napisał:

Nie widzę problemu w 100% elektronicznie aby strony działały stabilnie to żaden problem, problem pojawia się gdy strona przestaje działać na kilka dni. 

Rejestracje trzody robię przez irz ale raz musiałem osobiście bo irz "umarł" na kilka dni, kto wtedy ponosi odpowiedzialność za nie zgłoszenie w terminie?

Rolnik że nie dotrzymal terminu zgłoszenia.