Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio KOWR rzucił 50 ha w jednej wsi na 3 przetargi, myślałem że będzie chętnych od groma i nie będę nawet się tam pchać, teraz patrzę a tu jeden łeb zakwalifikowany... To dopiero boli...

Opublikowano

Tak. :D

więc praktycznie ziemia za połowę dopłat. Normalnie jakby to była Twoja ziemia. We Francji chyba od zawsze tak było. Tam możesz być właścicielem gruntów w promieniu kilku km od siedziby. Reszta gruntów należy do Państwa i ty dzierzawisz od Państwa. 

Opublikowano

U nas  w okolicy nima ziemi państwowej.więc trzeba dać min 500,i oddać dopłaty,akcyzę.

Opublikowano

I wy kurła narzekacie, że komuś zwrócą parę złotych do bydła za paliwo. Bójta się Boga ludzie niewdzięczni.😋 brałbym choćby pot po tyłku leciał.

Dokładnie u nas też nic z kowru nie ma, gdyby nie internety to nawet nie wiedział bym, że coś takiego istnieje. 150-450dzierzawy, dopłaty właściciela, akcyza, idź upomnij się o suszowe to będzie ostatni dzień jak miałeś ta dzierżawę

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, sumek666 napisał:

Czyli, że 1000 zł dopłat + 500 zł odstępnego + 100 zł akcyzy czyli 1600 zł ha? 

Tak 😢a im bliżej mlekovity tym szał macicy wiekszy

Opublikowano

No to u mnie aż tak źle nie jest. Dopłaty plus coś ekstra. 

A i tak każdy metr kwadrat wykupują lub dzierżawią krowiarze więc biedy nie mają 

Ale nie zazdroszczę. Roboty od ..... i jeszcze trochę 

Opublikowano
55 minut temu, pedro2 napisał:

Dokładnie u nas też nic z kowru nie ma, gdyby nie internety to nawet nie wiedział bym, że coś takiego istnieje. 150-450dzierzawy, dopłaty właściciela, akcyza, idź upomnij się o suszowe to będzie ostatni dzień jak miałeś ta dzierżawę

U mnie i w okolicznych wioskach nie ma takiego głodu ziemi, produkcja zwierzęca jest symboliczna w porównaniu do dobrze prosperujących gospodarstw, niemal każdy obrabia tylko swoje ziemie i nie dobiera dzierżaw. Jedynie ja i jeszcze dwóch kolegów "walczymy" o kolejne hektary dzierżaw ale nie ma mowy, aby któryś oddał właścicielowi więcej niż połowę dopłat i to nawet za ziemię w dobrej kulturze. Łąki i ugory za free albo 100-200zł od hektara dajemy i nic więcej i oczywiście w każdym przypadku dopłaty po naszej stronie a jak właścicielowi nie pasuje to niech sobie tyra dalej albo niech mu zarasta sosnami i brzozami, bo my mamy świadomość, że nie będziemy sobie flaków wypruwać na czyichś piachach. Często przychodzą takie cwaniaczki, co chcą oddać ziemie ale dopłaty chcą zatrzymać i szczerze mówiąc zgodziłem się tylko tak wyjątkowo u jednego człowieka ale mamy jakiś tam w miarę jeszcze układ, że za strączkowe i suszowe i inne dodatki oddaje kasę więc ujdzie w tłoku.

Jak czytam wieści, że gdzieś tam za dzierżawe oddaje się dopłaty i jeszcze się dopłaca 500-1000zł to mi się włos na głowie jeży.

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, artek27 napisał:

To u Ciebie naprawde szok! A u mnie co innego a tylko dzieli nas jakies 20km.

A kolejne 20 km dalej nawet 1500!!!

Opublikowano

No właśnie o to chodzi. z drugiej strony Łomży sniadowiaki krowie zagłębie po 1500zl płacą i cała reszta właściciela. I to nie jest 2-3kl, jak czwórkę trafisz to happy przeważnie 5 i 6. 

Opublikowano

Dlatego należy zlikwidować dopłaty do gruntów ornych. Najlepiej w ogóle wprowadzić dopłaty bo to nie jest wolny rynek tylko dopłatowy. Teraz poprzez zaliczki jeszcze bardziej nas ruchaja. Ale widać, że rolnicy jeszcze mają dużo pieniędzy bo nikt się nie odzywa a ta mała k**wa ciągle rządzi zamiast to odstrzelić. 

Jeżeli już mają być dopłaty to tylko i wyłącznie do sprzedaży. Sprzedałem 10 ton zboża masz na to FV  ok my Ci dopacimy 5% czy tam ile 

Opublikowano

Jestem po kontroli rolnośrodowiskowej. Pakiet 2 Ochrona gleb i wód. 2.1 Międzyplony oraz Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie protokołu jeszcze nie mam ale wiem jakie uchybienia były możecie mi powiedzieć jakie mogę mieć ewentualne sankcje co do tego. Jestem w tym pierwszy rok. A więc:

Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie   całość zobowiązania 10 ha    całość ok

Pakiet 2 Ochrona gleb i wód. 2.1 Międzyplony  całość zobowiązania 15,05 ha   rośliny rzodkiew oleista, facelia, gorczyca

1. Na jednej działce o pow. 1,19 ha wogule nic nie wyrosło w terminie się wyrobiłem z siewem (13.09.2018r.) termin ostateczny 15.09.18 lecz słaba bonitacja gleby VI klasa, susza itd. to spowodowały więc to będę miał wykluczone

2. Na dwóch działkach o powierzchni łącznie 2,68 stwierdzono tylko jeden gatunek - rzodkiew oleista a powinny być trzy. Powierzchnia zasiania stwierdzona ok tylko ten jeden gatunek. Siane było dużo wcześniej około lipca i rzodkiew oleista, która ma teraz około 1 metra zdążyła stłumić przy niekorzystnych warunkach facelię oraz gorczycę.

3. Reszta działek o pow.11,18 ha wszystko ok

Reasumując Stwierdzona powierzchnia posiania  13,86 ha  w tym tylko na 2,68 ha jeden gatunek na reszcie ok.

powierzchnia 1,19 ha nie stwierdzone.

Jakie mogę mieć sankcje ewentualne?

I jak się mogę ewentualnie odwołać dodam, że faktury na poplony posiadam, na całej gminie stwierdzona susza oraz posiadam zdjęcia i świadków.

Pozdrawiam

Opublikowano

panowie jak to możliwe że dostałem tylko 40 % dopłaty a nie 70 % jak dostajecie zaliczkę pod jednym przelewem czy dwoma dodam że mam MR i płatność do buraka i pastewnych a dostałem tylko jakieś ochlapy