Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten tego, wszedłem w wysłany wniosek poprawić dwie uprawy - ziemniaka i uprawę mieszaną oraz dodać efa z międzyplonu i ugór (bo jednak tam nie będę siał koniczyny bo troche późno). Teraz wywala mi komunikat:
We wniosku występują błędy kontroli kompletności. Jeśli chcesz zweryfikować wprowadzone dane naciśnij ANULUJ

O co chodzi?

Opublikowano

no własnie nic poza jakimś błędem że jest aktywne działanie w pakiecie 2007-2013 ale to było i w pierwszej wersji która została wysłana 02 maja.
Teraz pokorygowałem drobne rzeczy i jest byk ale pozwala normalnie wysłać, powierzchnie na wniosku grają.

Opublikowano
10 godzin temu, grezak napisał:

Nie lepiej olać głupią wytyczną w instrukcji i jeżeli działki do 1 ha nie maja niewykosu to zaznaczamy niewykos, później go usuwamy a w uwagach można napisać koszenie 100 %. Czy o to ci chodzi? I nie strasz, że aplikacja po wysłaniu gubi dane, bo to są poważne sprawy . Nikt cię nie wezwie do uzupełnienia wariantu. Nie ma wariantu , nie ma dopłat.

Nie o to mi chodziło.
Problem jest inny przed wysłaniem masz pakiet na wniosku, natomiast po wysłaniu, w miejscu pakietu stoi napis null.
W przypadku wpisania numeru w uwagach jest ok, gdy nie ma jest wezwanie lub odmowa płatności.
Po to jest instrukcja by jej przestrzegać, jesteś pewien, że wpisanie niezgodnie z instrukcją będzie upoważniało do płatności?
Jest duży problem przy imporcie  danych do ARiMR z aplikacji, nie jest to system tak kompatybilny jak zakładano.
Cały czas będę powtarzał, że powinno to działać tak, by wszyscy mogli na tym pracować, czyli pobieramy dane swojego gospodarstwa pracujemy offline, w przypadku dodatkowych informacji pobieramy dane online, po zrobieniu wniosku wysyłamy.
Bez sensu jest komunikowanie się z serwerem do każdego punktu, ponieważ to obciąża łącze. Przy sieci, która nie ma szybkiego łącza odebranie sygnału zwrotnego to nawet kilka sekund. Jak pisałem wcześniej dane do wniosku wysyłane są w formie tekstowej, nie graficznej.

laki2.jpg

Opublikowano
37 minut temu, kur napisał:

...Cały czas będę powtarzał, że powinno to działać tak, by wszyscy mogli na tym pracować, czyli pobieramy dane swojego gospodarstwa pracujemy offline, w przypadku dodatkowych informacji pobieramy dane online, po zrobieniu wniosku wysyłamy.
Bez sensu jest komunikowanie się z serwerem do każdego punktu, ponieważ to obciąża łącze. Przy sieci, która nie ma szybkiego łącza odebranie sygnału zwrotnego to nawet kilka sekund. Jak pisałem wcześniej dane do wniosku wysyłane są w formie tekstowej, nie graficznej.

Fajnie by było jednak wg mnie aby spełnić to założenie trzeba byłoby pobierać dane między wgrywaniem poprawek a wgrywanie poprawek powinno być o ściśle ustalonych porach. Oszczędność łącza bo mniejsza ilość zapytań, lepsze zapisywanie bo idzie gotowa paczka itp.

Opublikowano
2 godziny temu, kur napisał:

Nie o to mi chodziło.
Problem jest inny przed wysłaniem masz pakiet na wniosku, natomiast po wysłaniu, w miejscu pakietu stoi napis null.
W przypadku wpisania numeru w uwagach jest ok, gdy nie ma jest wezwanie lub odmowa płatności.
Po to jest instrukcja by jej przestrzegać, jesteś pewien, że wpisanie niezgodnie z instrukcją będzie upoważniało do płatności?
Jest duży problem przy imporcie  danych do ARiMR z aplikacji, nie jest to system tak kompatybilny jak zakładano.
Cały czas będę powtarzał, że powinno to działać tak, by wszyscy mogli na tym pracować, czyli pobieramy dane swojego gospodarstwa pracujemy offline, w przypadku dodatkowych informacji pobieramy dane online, po zrobieniu wniosku wysyłamy.

laki2.jpg

No to już wiem o co ci chodzi.

jeżeli chodzi o przestrzeganie instrukcji to jeżeli jakiś debil napisał, że zaznaczać całą działkę jako niewykos na działce, która jest 100 % koszona to jak to wytłumaczysz później jeżeli aplikacja nie załapie uwagi, że działka 100% koszona a będzie zaznaczony niewykos - 100% ( czyli działka niekoszona). Jeżeli nie ma niewykosu to go nie zaznaczamy  - proste ale nie dla wszystkich.

Ten null po wysłaniu wniosku na wydruku to jest poważny problem. Ja przed wysłaniem sprawdzam, jeszcze na wydruku pdf czy nie ma null ponieważ cokolwiek dotkniesz na działce rolnej, czy poprawisz jakiś punkt np: 0,01 a to wywala w pierwszej kolejności wariant.

Nie spotkałem u mnie null po wysłaniu wniosku, chyba , że na trzecim poziomie ale to nie błąd. Jeżeli po wysłaniu wniosku jest null na drugim poziomie to każe sprawdzać warianty w BP ARiMR. Wysłany taki wniosek uważam za niepoprawny i albo wysyłam ponownie albo sprawdzenie co widzą w BP. Czy wszystkie warianty są ok.

Właśnie przy PRS, PRSK aplikacja tu daje d*py bo to jest najważniejsze. Powinna nawet być kontrola ( zadeklarowałeś działkę do PPRSk a nie podałeś wariantu) . Powinno to wywalać błąd od razu.

Papraki  to robili i tyle. Cokolwiek dotkną to sp***dolą. Wiem już dlaczego robili szkolenie przed 15 marca. Inaczej byśmy ich zjedli.

Sprzedam za 10  przychodu klientów z wnioskami na 2019 rok. Mam tego dość.

pozdr

Opublikowano (edytowane)

Oj wydaje mi się, że o to wszystko chodziło.

1). Powiedzieć rolnikom (głupim i niewykształconym, bo takie opinie słyszy się  od miastowych i od polityków), że tak chce unia i będzie trzeba wysyłać przez komputer. Oznajmić, że pozwoli to na ograniczenie biurokracji i zwiększenie szybkości uzyskania dopłat.

2). Zrobić aplikację (koniecznie tak, aby były problemy).

3). Omanić gawiedź chłopską wystąpieniem paru ważnych "towarzyszy", że tak ma być i wszystko gra oraz że eWniosek jest banalny.

4). Zapewnić jako takie działanie apki kilka dni przed faktycznym końcem składania wniosków... i celowo przedłużyć o miesiąc nie ze wzg.. bałaganu w apce, a bo UE taka dobra i pozwala. Oczywiście większość problemów i tak pozostawić.

5). Zakończyć składanie wniosków. Nagle okazało się jakoś cudownie, że i wniosków jest 10% mniej niż papierowych (czyli profit bo nie zmniejszając wysokości dopłat mogą rozdysponować mniejsze kwoty). Duża część dopłat pójdzie na obsługę urzędniczą (ale nie bezpośrednio, a przejdzie przez ODRy (a więc trzeba więcej doradców pozatrudniać bo przecież są problemy z "banalnymi" wnioskami). Poza tym 90% wniosków wysłanych ma błędy i jednak urzędników się nie zwolni, a może nawet zatrudni bo się nie wyrobimy z decyzjami ;).

Ja tu widzę celowe działanie urzędników niż jakąś korzyść. Jakby chcieli naprawdę zmniejszyć biurokrację to wybrali by aplikację stacjonarną (nie działającą cały czas przez internet), uproszczenie wszelkich zasad przyznawania dopłat oraz porządną dokumentację dostarczaną łącznie z programem. 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Odnośnie punktu 3 to twierdzę że wniosek jeżeli aplikacja działała to był banalnie prosty, tylko część rolników woli za to komuś zapłacić niż samemu się w to zagłębić. Bo wypełniając wniosek zrobiłem to w max. Godzinę zeszło się tyle bo aplikacja efa nie działała poprawnie, zlecając to komuś napewno zajmie to więcej niż godzinę + opłata.

Opublikowano

Szło łatwo lub bardzo łatwo, owszem... dla kogoś kto ma albo chęci, albo znajomych, bo duża grupa ludzi powiedzmy szczerze... nie ma obycia z komputerem, nawet podstawowego, dobijały do tego liczne błędy aplikacji. Ja zrobiłem swój wniosek w 30 minut (szybciej niż papierowy), ale większość miała z tym nielichy problem. To ze komuś wniosek szybko chodził na wolnym kompie to raczej przypadek lub trafienie na okienko bez awarii i większego obciążenia łączy ARiMR.

Opublikowano

U was też tak jest że po wysłaniu wniosku i zalogowaniu się ponownie za kilka dni w zakładce wysłane niema tego wniosku co wysłaliśmy? Czy to kolejny jakiś błąd że jego tam nie wyświetla?

A jak chce nowy wniosek to jest komunikat "Nieudalo się pobrać danych do wniosku".

Dobrze że pobrałem potwierdzenie wysłania wniosku.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Wysłałem 02.04 wniosek numer 0001, po pewnym czasie omyłkowo stwierdziłem że wniosek ma błędy i wybrałem opcję na nowy wniosek (starego nie kasowałem) jednak okazało się że ten pierwszy wniosek jest poprawny i skasowałem wniosek numer 0002.  Po tym przy wniosku nr 0001 nie pojawiła się opcja wycofaj i po wyborze  nowego wniosku ten otrzymał numer 0004, wysłałem i  wycofałem ten wniosek. Teraz nie wiem czy wniosek 0001 jest traktowany jako ten ostateczny. Data jest ważna bo chodzi mi o dodatkową dopłatę na byki które muszą być w gospodarstwie  przez  1 miesiąc po wysłaniu wniosku, a nie mam możliwości dłuższego ich przetrzymania. Przesyłam także screeny jak to wygląda.

Potwierdzenie przyjęcia wniosku po wycofaniu wniosku 0002 i 0004

tutaj screeny

wniosek 11.png

wniosek 22.png

Edytowane przez mirefus
podanie danych wrażliwych
Opublikowano

Po dzisiejszych aktualizacjach żaden wniosek nie działa.
To jest potwierdzenie dzisiejszych słów w programie Tydzień, aplikacja jest przyjazna i nie ma z nią żadnych problemów.
To po prostu jest wina wypełniających.

blad wczytywania.jpg

Opublikowano
16 godzin temu, mirefus napisał:

Witam

Wysłałem 02.04 wniosek numer 0001, po pewnym czasie omyłkowo stwierdziłem że wniosek ma błędy i wybrałem opcję na nowy wniosek (starego nie kasowałem) jednak okazało się że ten pierwszy wniosek jest poprawny i skasowałem wniosek numer 0002.  Po tym przy wniosku nr 0001 nie pojawiła się opcja wycofaj i po wyborze  nowego wniosku ten otrzymał numer 0004, wysłałem i  wycofałem ten wniosek. Teraz nie wiem czy wniosek 0001 jest traktowany jako ten ostateczny. Data jest ważna bo chodzi mi o dodatkową dopłatę na byki które muszą być w gospodarstwie  przez  1 miesiąc po wysłaniu wniosku, a nie mam możliwości dłuższego ich przetrzymania.

Ech ludzie na własne życzenie sobie robicie krzywdę i przy okazji dokładacie roboty biurom. Radziłbym przed takimi zmianami najpierw zadzwonić do biura albo na infolinię.

Zauważ, że po złożeniu zmiany nie masz opcji wycofania wniosku (a przecież musisz mieć taką możliwość), a to dlatego, że zmiana zastępuje poprzedni wniosek. Każda zmiana zastępuje to co złożyłeś do tej pory i wycofując ją wycofujesz wszystko. Powinieneś jeszcze raz złożyć wniosek.

Przynajmniej wg. mnie, bo może ktoś ma inną opinię.

2 godziny temu, hoodoowca napisał:

witam pytanie MKO podaje 4ha a działka z wypisu gruntów ma 3,50 -którą wartość brać .?

Tyle ile użytkujesz w granicach działki ewidencyjnej :). W tej sytuacji wybrałbym, mimo że agencja ma inne zdanie, jednak 3,50.

Opublikowano
Dnia 5/18/2018 o 07:01, freetaxi napisał:

Zrób zgłoszenie do ARiMR.

Udało sie na drugi dzień samo załadowało,
 mam pytanie mam dwie łaki zaoranie już kilka lat i siana kukurydza tylko było nie składane do dopłat przez program rolnośrodowiskowy.... teraz rolno sie skończyło chciałem to złożyć lecz pokreskowane jest  pole i nie da sie tego dodac jedynie wyrysowac i pisze podaj rozbierzność. jak narysuje i w rozbierzności wpisze ze zasiano kukurydze będzie okii? 

Opublikowano

Powiedzcie mi bo rysuje działkę ale we wniosku nie pod MKO podaje mi 000 ale pod gruntem kwalifikowanym podaje mi odpowiednią powierzchnie działki. Jeżeli pod MKO nie podaje powierzchni to nie dolicza mi tej powierzchni do JPO. Co to może być?

Gość łorawiok
Opublikowano

Mam problem. Właśnie dostałem powiadomienie , a właściwie sześc powiadomień o treści  "właśnie został złożony wniosek nakładający się na uprawę w twoim gospodarstwie" . Znam zasady , ale jak mogę dowiedziec się o które działki chodzi , żeby ewentualnie skorygowac, i nie narazic się na sankcje, bo nie wiem czy żle narysowałem granice , czy ktoś wpisał tę samą działkę .Proszę o pomoc .