Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Master_clas napisał:

rozumiem że to twój pierwszy wniosek?

minimalna pow. dz. rolnej do dopłat = 0,1ha = 10 arów.

Dzięki.

zawsze ktoś wypełniał mi, i nigdy nie dodawaliśmy płatność za ziemniaki a co roku je sadzimy do 20 arów, więc mnie to zaciekawiło czy można.  i parę hek. pola pod zboże ;)

Opublikowano
13 minut temu, MariuszKlim napisał:

Dzięki.

zawsze ktoś wypełniał mi, i nigdy nie dodawaliśmy płatność za ziemniaki a co roku je sadzimy do 20 arów, więc mnie to zaciekawiło czy można.  i parę hek. pola pod zboże ;)

Ta dopłata dotyczy ziemniaków skrobiowych na które trzeba mieć umowę (niech ktoś się jeszcze wypowie  kto ma takie ziemniaki ) bo nie jestem pewien.

Opublikowano

24 minuty temu, Azor07 napisał:

Ta dopłata dotyczy ziemniaków skrobiowych na które trzeba mieć umowę (niech ktoś się jeszcze wypowie  kto ma takie ziemniaki ) bo nie jestem pewien.

no to kolegi nie zrozumiałem. ^_^ tak do skrobi trzeba mieć umowę kontraktacji. sorry

Opublikowano
10 minut temu, Master_clas napisał:

no to kolegi nie zrozumiałem. ^_^ tak do skrobi trzeba mieć umowę kontraktacji. sorry

do skrobi tak, ale jeżeli jest to uprawa nie do skrobii tylko zwykłe pyry na sprzedaż lub do skarmienia to dopłata też się należy;

Ziemniaki skrobiowe oprócz dopłaty podstawowej maja również dopłatę dodatkową (do skrobii), a zwykłe maja taka samą dopłatę jak np. do zboża i pewnie Panu MariuszKlim o to chodziło.

Dopłata może być i do 1 ara, ale taka uprawa musiała by się stykać z inną, tak aby całość nie była mniejsza niż 10 arów. 

Opublikowano
31 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

do skrobi tak, ale jeżeli jest to uprawa nie do skrobii tylko zwykłe pyry na sprzedaż lub do skarmienia to dopłata też się należy;

Ziemniaki skrobiowe oprócz dopłaty podstawowej maja również dopłatę dodatkową (do skrobii), a zwykłe maja taka samą dopłatę jak np. do zboża i pewnie Panu MariuszKlim o to chodziło.

Dopłata może być i do 1 ara, ale taka uprawa musiała by się stykać z inną, tak aby całość nie była mniejsza niż 10 arów. 

Ziemniaki oczywiście sobie iresztę dla bydła, o to chodziło że jak zaznaczam o płatność dla bydła i dodaje sztuki, to czy też mi się należy jak sobie sadzę ziemniaki na polu między zbożami. bo zbóż nie zaznaczałem jakie gdzie rośnie, bo to chyba pow. 10 hektarów rolnych trzeba.

Opublikowano
21 minut temu, MariuszKlim napisał:

Ziemniaki oczywiście sobie iresztę dla bydła, o to chodziło że jak zaznaczam o płatność dla bydła i dodaje sztuki, to czy też mi się należy jak sobie sadzę ziemniaki na polu między zbożami. bo zbóż nie zaznaczałem jakie gdzie rośnie, bo to chyba pow. 10 hektarów rolnych trzeba.

Można albo pozaznaczać wszystkie uprawy i je odpowiednio opisać (np. pszenica, ziemniaki, lucerna, itp.), albo zaznaczyć wszystko łącznie i ustawić uprawa mieszana lub uprawa jpo (przynajmniej tak by wynikało z tych ich koślawych prospektów informacyjnych). Nie wiem dokładnie jak to teraz jest, ja musiałem pozaznaczać oddzielnie bo mam powyżej 10ha (czyli wymóg spełnienia dywersyfikacji już jest). No i nie powiem co i jak, jak są zwierzęta bo do tych moich zwierząt to się nigdy nie należało bo EuroKołchoz dzieli jednych na gorszych a innych na lepszych. Może dlatego te dotowane zwierzęta są tak nierentowne ;).

Opublikowano
17 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie mam zasiana pszenice jara z wsiewka lucerny. Bedzie to na ziarno a pozniej przez pare lat bd lucerka na zielonke. Jak mam to zadeklarowac? Bo.nie ma pszencia jara z wsiewka lucerny

Zawsze wpisywalem uprawę glowną czyli w twoim przypadku pszenicę , za rok wpiszesz lucernę i wszystko bedzie gralo :)

Opublikowano
14 godzin temu, adamson330 napisał:

Dzieki :)

" grunty ugorowane – na których w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 lipca w danym roku nie jest prowadzona produkcja rolna* - muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi (po upływie tego terminu rolnik będzie mógł przywrócić grunty do produkcji).;"

Tu mam dylemat, a mianowicie "muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi". To pole jest orane 3 sezon dopiero. Wcześniej był TUZ.

Jak to rozumieć? Nie kwalifikuje sie na EFA czy może 5 lat ma tam być ugór od momentu zgłoszenia do EFA?

Ponawiam pytanie

Opublikowano

i dlatego tam gdzie się dało miałem trawę na g.ornym.
Zresztą też ciekaw jestem tego zapisu bo mam takie 017-0,18 ara gdzie poszła talerzówka i nie chcę tego więcej ruszać w tym roku.

Ciekawi mnie też to: http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/w-tym-roku-arimr-sprawdzi-pozniej-dywersyfikacje-upraw,78443.html

Opublikowano

Jaki jest przelicznik "trawę na g.ornym" do EFA?

Z tymi 5 latami może chodzi o to żeby na sile nie kasować łąk i nie ugorować ich potem do EFA. Sam nie wiem jak to interpretować O.o

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, adamson330 napisał:

Ponawiam pytanie

Na moje oko to chodzi o to ze efa mozesz zrobic tylko  na gruncie ornym i tu masz warunek ze grunt orny od co najmniej 5 lat- czyli w Twoim wypadku 3 lata to za krotko 

Ugor to chyba mozesz zglosic tylko raz na tej  samej dzialce czyli tylko w jednym roku  i ma byc on od 1 stycznia do 31 lipca czyli po tym terminie mozesz dzialac na tym polu 

Niech ktos poprawi bo nie jestem pewien 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

chcę zaznaczyć działkę i wyświetla się komunikat że nie można zaznaczyć bo pokrywa się z inną uprawą co zrobić?

Czy można na działe gdzie rośnie rzepak wyznaczyć EFA jako poplon?

Opublikowano
29 minut temu, marko-kolo napisał:

Na moje oko to chodzi o to ze efa mozesz zrobic tylko  na gruncie ornym i tu masz warunek ze grunt orny od co najmniej 5 lat- czyli w Twoim wypadku 3 lata to za krotko 

Ugor to chyba mozesz zglosic tylko raz na tej  samej dzialce czyli tylko w jednym roku  i ma byc on od 1 stycznia do 31 lipca czyli po tym terminie mozesz dzialac na tym polu 

Dokładnie tak

Opublikowano

Panowie. A co zrobić z tym fantem jak mam dzialke 1,09 a faktycznie ona ma 1,19. Wielkość MKO jest mniejsza niz w rzeczywistości... dzialka nie zabudowana bez zadnych rowów itp

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko-kolo napisał:

2 godziny temu, ws71 napisał:

Dokładnie tak

Na 17 stronie broszury o zazielenieniu znalazłem jeszcze

"Gdy działka z gruntami ugorowanymi została zadeklarowana jako element EFA, po upływie 5 lat pozostaje nadal gruntem ornym i może być wykorzystywana w celu spełnienia zobowiązania w zakresie utrzymywania obszarów EFA."

Musze sie dopytać w ODR, bo już mam mętlik

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
2 godziny temu, staszek87 napisał:

Witam. Czy mozna ugorowac co rok ta sama dzialke i zglaszac do efa powiedzmy przez 3 lata z rzedu? 

Możesz podawać ugor do efa na tej samej działce kilka lat pod rząd.

Opublikowano
12 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

Panowie jak dokonać korekty w wysłanym już wniosku? Opcja "wysłane" a następnie "wycofaj" ?

11 godzin temu, marko-kolo napisał:

Napewno nie  "wycofaj " tylko wchodzisz w" nowe "

to zależy :)

jak np. ma zwierzaki dodane w pierwszym wniosku a chce dodać sztukę

do wycofaj + nowy ;)

a jak "tylko" powierzchniowe korekty to nowy

8 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie. A co zrobić z tym fantem jak mam dzialke 1,09 a faktycznie ona ma 1,19. Wielkość MKO jest mniejsza niz w rzeczywistości... dzialka nie zabudowana bez zadnych rowów itp

dodaj rozbieżność i wyrysuj co masz uprawiane

Opublikowano (edytowane)

Zordi  podaj jakąś podstawę 

edit ...znalazłem i wychodzi że można  podawać 

Dla potrzeb EFA, zgodnie z przepisami UE, na gruncie ugorowanym dopuszcza się prowadzenie produkcji rolnej, ale dopiero po 31 lipca.

Jednocześnie należy pamiętać, że dla gruntów ugorowanych zadeklarowanych jako obszar proekologiczny ustanowiony został zakaz prowadzenia produkcji w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 lipca w danym roku. Dlatego  na wszystkich ugorach w ramach obszarów proekologicznych:

• obowiązuje zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia;
  • dopuszcza się stosowanie herbicydów w celu przeciwdziałania wkraczaniu niepożądanej roślinności (zgodne z zasadą wzajemnej zgodności);
  • dopuszcza się wysiew mieszanek nasion roślin polnych w celu zwiększenia korzyści płynących z różnorodności biologicznej, pod warunkiem, iż nie są one wykorzystywane w celach produkcyjnych i do  skarmiania zwierząt.

Po upływie ww. terminu, rolnik będzie mógł przywrócić grunty do produkcji. Jednocześnie grunt ugorowany deklarowany przez pięć lat jako obszar proekologiczny nie staje się automatycznie trwałym użytkiem zielonym, tylko nadal pozostaje gruntem ornym.

http://www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rolnictwa/Platnosci-bezposrednie/Archiwum/Platnosci-bezposrednie-w-2015-r/Zazielenienie-WPR/Pytania-i-odpowiedzi

Edytowane przez marko-kolo