Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, rolnik34 napisał:

dokladnie ja biore byczki sm od rolnika takie do 100 kg i place po 15 zl

Kiedyś taka cena była normą i na porządku dziennym.Jaki powiat?

Opublikowano
20 godzin temu, gazdaadam napisał:

niewidziałem ale gosciu mówił ze ok 60kg

tygodniowy belg tyle nie będzie miał, musiałby sie bardzo duży urodzić a znając z doświadczenia porody po bbb musiałaby być cesarka

Opublikowano

Będę miał niebawem do sprzedania 5 cieliczek, 3 czerwono białe po simentalu i 2HO tak się zastanawiam czy sprzedać je bezpośrednio do handlarza czy wystawić na olx, nie ważone jednak chciałbym je dochować na 120kg jak Wam płacą za takie szt 

Opublikowano

Wystaw za nieco zawyżoną cenę, żeby handlarzy zniechęcić i sprzedaj rolnikowi. 

Opublikowano

Dziś urodzony byczek mieszaniec (o. HFxMO, m. HFxNRF). Łaciaty biało-brązowy, na wysokich nogach. Chcę go sprzedać za tydzień. Ile cenić? Nie wiem ile waży, zawsze sprzedaję cielęta na sztuki.

Pogranicze lubelskiego i mazowieckiego.

Opublikowano

100% LM to nie będzie z racji ciemnego nosa i ciemnej otoczki wokół oczu, ale MM z tą rasą to jak najbardziej, cena będzie zbliżona do byczka czarno-białego a ile dokładnie to zależy od rejonu kraju.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pigmei napisał:

100% LM to nie będzie z racji ciemnego nosa i ciemnej otoczki wokół oczu, ale MM z tą rasą to jak najbardziej, cena będzie zbliżona do byczka czarno-białego a ile dokładnie to zależy od rejonu kraju.

Aha.

u mnie w regionie hf byczki chodza po około 500zł z tanszych, właśnie chciałbym bardziej mięsne byczki kupić ale jak dobry MM cieliczka i tanio to bym wziął.

do 700zł warto takie tygodniowe cieliczki brać?

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Pigmei napisał:

Ale ma jaśniejsze podbrzusze , byc może z tej pozy nie widac   jasnej obwódki oczu . Śierśc wygląda na gęstą i pokręconą , limousiny często się pocą . Ja bym dał max 650 zł . Ceny cieliczek nie różnią się aż tak jak buhajków .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Obejrzyj cielaki czystorasowe, poczytaj charakterystykę rasy i nie będziesz miał wątpliwości. Co do opłacalności to nie ma stałej reguły, oczywiście od byczków rosną wolniej przy sprzedaży są lżejsze a cena  zazwyczaj niższa , jak trzymasz w grupach to ryzyko pokrycia w bardzo młodym wieku, za to łatwiejsze do obsługi no i może się załapać na 3 dotacje - 2x dopłata do bydła ( do 2 lat) i 1x jako krowa (powyżej 2 lat ale przed 30 miesiącem życia jak ma być sprzedana jako młode bydło rzeźne). Zatem jak uważasz.

Parę lat temu urodziła mi sie taka jałówka, po krowie HO i byku LM czyli MM. Co więcej takie mieszańce albo rodziły sie czarne z białymi akcentami na nogach i podbrzuszu albo takie jak na focie poniżej

mieszaniec 2.jpg

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Dnia 26.03.2018 o 22:24, gazdaadam napisał:

z woj sląskiego

niewidziałem ale gosciu mówił ze ok 60kg

To za 1000zł bierz

5 godzin temu, MariuszKlim napisał:

Cześć. co to może być za rasa LM? Cieliczka tygodniowa za ile warto taką kupić do dalszej hodowli? 

686096547_3_1000x700_jalowka-bydlo.jpg

Jak by ktoś chciał wiedzieć co to za rasa to wydaje mi się że to jest po byku rasy Czerwono biała a krowie kolorowej hf. Bo jersey to bym nie powiedział że to jest

Opublikowano

Objeździłem wczoraj okoliczne wsie w poszukiwaniu jałóweczek i na kilkadziesiąt gospodarstw udało się kupić tylko 2 sztuki. Od znajomego dostałem namiar na rolnika który sprzedaje cielaki sm. Problem w tym, że nigdy nie kupowałem czysto rasowych ale wydaje mi się,że są  trochę za drogie bo za 50-60 kg cieliczkę cena to  1000-1200 zł to  wychodzi 20 zł za kg. 

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

Objeździłem wczoraj okoliczne wsie w poszukiwaniu jałóweczek i na kilkadziesiąt gospodarstw udało się kupić tylko 2 sztuki. Od znajomego dostałem namiar na rolnika który sprzedaje cielaki sm. Problem w tym, że nigdy nie kupowałem czysto rasowych ale wydaje mi się,że są  trochę za drogie bo za 50-60 kg cieliczkę cena to  1000-1200 zł to  wychodzi 20 zł za kg. 

A skąd jesteś

Opublikowano

Ludzie to sa ku... pazerni. Myślą, że jak mają trochę lepszy towar to zaraz majątek zbiją. 20 zł to za byczka za dużo a co dopiero jałoszki na opas. Za byczki mógłbym tyle cenić i pewnie klienta bym znalazł, ale nie zawsze pieniądze są najważniejsze, choć filantropem też nie jestem.;)

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Ludzie to sa ku... pazerni. Myślą, że jak mają trochę lepszy towar to zaraz majątek zbiją. 20 zł to za byczka za dużo a co dopiero jałoszki na opas. Za byczki mógłbym tyle cenić i pewnie klienta bym znalazł, ale nie zawsze pieniądze są najważniejsze, choć filantropem też nie jestem.;)

A najgorsze  jest to, że ludzie nie patrzą i kupują bo myślą, że za chwile ktoś kupi lub sprzedający powie panie bierzesz czy nie bo już klient dzwonił.

Opublikowano

Potem opinia,ze mam najlepsze ceny cieląt na forum .Pewnie,ze tak bo w życiu bym tyle nie dał za cielaka chyba,ze ze złota by był^_^

9 minut temu, Thomas2135 napisał:

chodziły pogłoski ,ze jesteś trochę:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v