Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 19.03.2018 o 16:58, tomeczek281996 napisał:

ile wołać za cielaka ma  ponad miesiąc czarno biały po dużej krowie 

WP_20180319_17_55_43_Pro.jpg

Jałówka czy byk?

Gość łorawiok
Opublikowano
Dnia 19.03.2018 o 16:58, tomeczek281996 napisał:

ile wołać za cielaka ma  ponad miesiąc czarno biały po dużej krowie 

Ja sprzedałem handlarzowi , ostatnio byczka czarno- białego, 44-dniowego  który urodził się malutki ale zdrowo rósł za 1000 zł i była to najgorsza transakcja do tej pory . Nigdy cieląt nie ważę , tylko stosuje taki przelicznik . BYCZEK - cena wyjściowa 600 zł + 10 zł za każdy kolejny dzień chowu + ile się da utargowac ponad to, czyli do tej pory w zależności od popytu i wyglądu - od 140 zł do 340 zł , ale to były byczki kolorowe i wszystkie kupowali handlarze . Jak widzisz na tym czarnym  nic nie utargowałem , a jeszcze straciłem 40 zł. Mam czarną krowę i muszę ją sprzedac bo mleka ma mniej od kolorowych , a handlarze na słowo czarne odkładają słuchawkę , i nic nie da tłumaczenie ze to nie  hf , tylko np ncb. Tak jest u mnie na południu i nie ma żadnej różnicy kto kupuje .Chętnie bym kupił teraz cielaczki na dopłaty w swojej wsi , ale ludzie wołają za kilkudniową cieliczkę 1000 zł , a handlarz który jeżdzi zawsze kupi tu pełne auto . Jakiś paradoks .

Gość łorawiok
Opublikowano
11 minut temu, magdalena05 napisał:

Bo czasem rolnik z handlarzem lepiej się dogada,niż rolnik z drugim rolnikiem.

Ale dlaczego tak jest ? . Jak miałem 2 cielęta , to 3-ego kupowałem u handlarza , który kupował z kolei u rolnika który mnie nie chciał sprzedac , i nie miałem- z tym rolnikiem nigdy na pieńku . Oczywiście sprzedał mi taniej , a nie wyglądał na altruistę .Dziwi mnie ta góralska śleboda - wolym stracic , ale ci niy dom . A kupowac trzy cielęta od handlarza z powodu dopłat żeby potem odsprzedac mu z powrotem i wyjśc na zero mija się z celem .

Gość łorawiok
Opublikowano

Ja bym wolał hf-a , jeśli są w tym samym wieku , to te 500 600 zł więcej, nie warto dawac  za kolorowego. Gdyby różnica wynosiła około 200 zł , to wtedy można wybrac kolorowego. Z jałoszkami na mięso lepiej nie próbowac .

Opublikowano
18 godzin temu, Capitan52 napisał:

Powiedzcie co lepiej kupić na opas ? Byczka hf za 700-800 zł czy jakiś kolorowy za 1200-1400 a może lepiej jaloszki ?

Po pierwsze jak upolujesz łądnego Sm wiek 2 tyg to nie dasz 1200zł-1400zł tylko 1000zł po drugie jak później ci zabierają byki za kolor płacą ci z 30-40gr. Więcej na kilu a po za tym mają większe przyrosty. Tak wiem powie mi ktoś oo miałem byka w wieku 25 miesięcy miał 900kg. Dobrze ale na 5 hf trafi się jeden który osiągnie taką wagę a Sm albo Angus to nabije ładnie.

Sprzedana jałówka 1,5 miesiąca cała czerwona cena 1050zł (Jałówka nadawała się tylko na mleko bo dużych przrostów by raczej nie dała.

Opublikowano
8 godzin temu, rolnik200m napisał:

Skąd jesteś bo to też ma duży wpływ na cenę bo w różnych woj. są różne ceny

z woj sląskiego

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

To racja ale chciałem wiedzieć ile może taki mały b leg ważyć -one się stosunkowo nie duże rodzą 

niewidziałem ale gosciu mówił ze ok 60kg

Opublikowano

W rzeczywistości mniej pewnie, skoro byczki rodzą się małe. Podziel cenę przez wagę i zobaczysz jak drogo. Mimo, że jestem sprzedającym i chcę sprzedać najdrożej to taka powinna kosztować max 13-14 i to jest ku*** max maxów jak to niektórzy określają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v