Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, fartom napisał:

sprzedane 2 byczki 10-cio dniowe , jeden czysty SM a drugi tak 75%, obydwa za 2600 zł

Interes życia . Gdyby mi tyle płacili - to  miołbyk se klawe życie , żyłbyk se jak cysorz i mioł piykno cysarzowo i nawet byk tu swami niy łozprawioł .

Edytowane przez łorawiok
Gość łorawiok
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Niewiele wiesz. Rozpoznawać rasę po wielkości łba. Dobry z Ciebie zawodnik.

Zdziwiłbyś się , ale kiedy krowa ma poród i widac już  białą główkę to ja już zgłaszam cielę do IRZ , i nie zawsze wpisuję SM . Jeszcze się nigdy nie pomyliłem . Kto widzi na tych zdjęciach SM-a jest śmieszny . Oczywiście mogą miec dolewki , ale mogą miec je także dwa pozostałe  . Kupujący nie będzie badał im krwi ,  a żeby na podstawie zdjęcia nie znając jego rodowodu wnioskowac czy ma 40 % cz 50 % SM to trzeba byc jasnowidzem .

Opublikowano

To według ciebie nie można powiedzieć na ile około % ma

1 godzinę temu, łorawiok napisał:
  2 godziny temu, rolnik200m napisał:

Sam hoduje krowy rasy polskiej , biało czerwonej od kilku lat i po prostu jestem zakochany w tej rasie . Znakomity kompromis między mlecznością a przyrostem . Cielęta rosną bardzo szybko . Pierwszy cielak  którego kupiłem już po roku przerósł mi wszystkie krowy  , a kiedy go brałem wygladal jak sarenka .Krowy są ładnie zbudowane i mają mocne nogi . Jednak najbardziej co u nich cenię to że są niewymagające ,  znakomicie wykorzystują pasze, zjadają wszystko co hf by nie tknął , pięknie golą na pastwisku . Szkodzi im upał i są trochę wrażliwsze , ale bez przesady.

Czy możesz to usunąć z łaski swojej bo ja tego nie pisałem.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Powiedziec można wszystko , a ile procent w tym prawdy Bóg tylko raczy wiedziec .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
6 godzin temu, fartom napisał:

sprzedane 2 byczki 10-cio dniowe , jeden czysty SM a drugi tak 75%, obydwa za 2600 zł

O.o ile one mogły ważyć??

5 godzin temu, łorawiok napisał:

Ani jedno z tych cieląt nie jest SM . Są to cielęta rasy polskiej czerwono- białej , albo HF . Te z białymi głowami mają po prostu umaszczenie białe z niewielką ilością czerwonego , u takich cieląt głowa z reguły jest biała , najwyżej mają czerwone uszy i okulary . Simentala poznaje się też po dużej głowie . Gdybyś zobaczył prawdziwego simentala to nawet jako laik nie miałbyś wątpliwości .

Blądzisz, oj blądzisz.......

4 godziny temu, Bugii napisał:

Kupione 3 byczki czyste lm. 1-4 tygodnie. 900zl sztuka.

Kto Ci sprzedał tak małe LM????Co matką??Padła??

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, soltys48 napisał:

Blądzisz, oj blądzisz......

Kiedyś miałem taką samą cieliczkę . Przyjechał kupiec i trochę się targowaliśmy. Wtedy sąsiad który który przyszedł zaczął mi pomagac przekonując go że warto tyle zapłacic bo " jes z biołom głowom " - tak potocznie mówimy o simentalach ,i wtedy jednocześnie wszyscy wybuchliśmy śmiechem . Gdyby to był laik to pewnie do końca zachowałbym pokerową twarz , ale człowiekowi który tylko popatrzy na cielę i poda wagę co do kilograma wciskac taki kit to po prostu śmiechu warte .     

Nie ważę , ale tylko raz z 40-dniowym byczkiem pojechaliśmy na złom zaważyc , bo oferował mi za niego 1000 zł mówiąc że waży  72 kg , co było dla mnie nie do przyjęcia , i szok - 72 kg ! , a kupiec nawet nie podszedł popatrzec na wyświetlacz , tylko się z dala uśmiechał i kiwnął znacząco głową .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Jak Ty nie ważysz to skąd ktoś może znać wagę? Mam tego bialoglowego cuda  w mlecznym typie wszystkiego średnio 40-55 szt rocznie to wiem co i jak może wyglądać. Podobno przyrosty wcale nie gorsze od jakichś mieszańców. Pokazałbym Ci prawie białego cielaka 100 % SM to do jakiej rasy byś go dopasował? Uwierzyłbyś, że to SM?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Blądzisz, oj blądzisz.......

Kto Ci sprzedał tak małe LM????Co matką??Padła??

Likeidacja gospodarstwa. Rolnik zmarl a mieszczuchy dzieciaki sprzrdaja wszystko. Ladne krowy lm poszly pod siekiere. Bo kasa szybko i nie ma kto karmic.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Jak Ty nie ważysz to skąd ktoś może znać wagę? Mam tego bialoglowego cuda  w mlecznym typie wszystkiego średnio 40-55 szt rocznie to wiem co i jak może wyglądać. Podobno przyrosty wcale nie gorsze od jakichś mieszańców. Pokazałbym Ci prawie białego cielaka 100 % SM to do jakiej rasy byś go dopasował? Uwierzyłbyś, że to SM?

Z nieba mi spadłeś . Zawsze chciałem spróbowac hodowli simentala mlecznego , tylko nie wiem jak po cielęciu poznac który jest mleczny , a który mięsny . Szukałem informacji , ale wszędzie pisze że nie ma różnic w wyglądzie . Proszę o jakieś wskazówki . A simentala  jako takiego to zaraz poznam , białego , czy nie , to jest tak jak z jazdą samochodem , nie zastanawiasz się gdzie jest sprzęgło , hamulec , po prostu jedziesz . Tak samo z simentalerami popatrzysz i wiesz .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

no miały z 60-65kg.

Nie wiem co niektórzy tak się bulwersują , ja zawsze sprzedaje takie 10 dni i jeszcze jakoś nikt mi nie powiedział że mu z cielakiem coś się stało,  zawsze jeszcze dzwonią czy już się jakaś krowa nie ocieliła. No i ja mam krowy Simentale , a nie jakieś mieszanki.  A dla tych co piszą że za cielaka to najwyżej by dali 900 zł , to odsyłam ich do handlarzy którzy  przywożą cieleta niby simentale, a to wszystko są słowaki i chowasz takiego dwa lata i ma 500 kg.  U mnie za  dobrą krowę teraz trzeba dać grubo ponad 5tyś więc nie sadze żeby cena 1300 zł za cielaka była zbyt wygórowana.

Opublikowano

Racja kolego . Ja hf byki sprzedaje po 900 zł.  I nie nam problemu ze zbytem i też mają tydzień a nawet mniej. A jak jest mieszaniec z sm to 1200 spokojnie się weźmie.  I nikt nigdy nie narzekał;d przynajmniej nie zdychaja i nie chorują jak te handlarskie niby mięsne 

Gość łorawiok
Opublikowano

Też kupowałem cielęta kilkudniowe , i nie ma się czego obawiac pod warunkiem że były odpojone siarą jak najszybciej po porodzie i przez te parę dni . Potem puszczałem je pod swoje krowy i fajnie  się howały . Natomiast sąsiad kupił pięknego kilkudniowego simentalerka , i polewał mu od serca mlekopanem , to cielak tak zmizerniał  że wygladał jak pisklę wrony , a on sam  przestawił się na owce . Natomiast co do cen , to fajnie ze znajdujecie takich naiwniaków , też bym tak chciał , ale powiedzcie mi czy sami tyle byście zapłacili , bo brzmi to jak anegdota o chłopu , który kupował jajka po złotym , gotował je i sprzedawał ... po złotym .

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Prawie biały to na pewno nie SM

To jaka to będzie rasa-matka z CZ 100%SM Ojciec 100% SM a ciele wyszło w 90% białe??

Mam takie 3 sztuki z jednego gospodarstwa

Opublikowano

Taaa....  Te ceny to kosmos np za cieliczkę 2tyg charolaise  ładnej budowy wołają 1400zł O.o .  Ostatnio widziałem byczka  sm biało czerwony budowa tez super cena: 1800zł waga 70 kg  Ludzie ogarnijcie się z tymi cenami!!!!!!!  Majątku się nie zrobi, nikt wam nie ukradnie( zaboboniarze) .  Proste przeliczenie: byk hf za 700 zł i np jakis mięsny za 1500zł   rożnica 800zł  waga 800kg netto   wychodzi 1zł za kg  trzeba dostać wiecej niż za hf  żeby wyjść na 0 jak za hf........

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, bambrzwlkp1 napisał:

Taaa....  Te ceny to kosmos np za cieliczkę 2tyg charolaise  ładnej budowy wołają 1400zł O.o .  Ostatnio widziałem byczka  sm biało czerwony budowa tez super cena: 1800zł waga 70 kg  Ludzie ogarnijcie się z tymi cenami!!!!!!!  Majątku się nie zrobi, nikt wam nie ukradnie( zaboboniarze) .  Proste przeliczenie: byk hf za 700 zł i np jakis mięsny za 1500zł   rożnica 800zł  waga 800kg netto   wychodzi 1zł za kg  trzeba dostać wiecej niż za hf  żeby wyjść na 0 jak za hf........

Tylko że to żle wygląda ze strony kupujących(mimo ze jest ich w hu..)Ale ze strony sprzedajacych to bardzo dobrze.Ja jak bym mial coś sprzedac co jest mi zbedne to  chciał bym jak najwięcej zgarnac.-to logiczne.Poczekajmy a za jakiś czas tacy ,,narwancy''będa liczyli tak---------,,Chłop+bydło=bankrut''

• Like 1
Opublikowano

Ja nie karze nikomu kupować ode mnie . Na siłę nie wciskam ;d dla mnie to jest tyle warte. A skoro kupują to musi się im opłacić.  Duże jak sprzedaje to też zawsze wezmę tyle co chce. Trzeba wiedzieć jak sprzedac i gdzie a nie pierwszemu lepszemu handkarzowi co zarabia pół na pół. A później się śmieje że kupił za pół darmo. Po ile u was duże byki za kg ?

Opublikowano
Przed chwilą, debrzyna napisał:

Dlaczego w lipcu 

Zaczyna się "intensywny sezon", sprzedający chcą się szybko pozbyć z powodu braku czasu na zajmowanie się maluchami a kupujący nie mają kiedy pojeździć i skupić jak czas żniw itd ;) 

Opublikowano

Poprostu duzo sprzrdajacych nie musi sprzedac. Kiedys kazdy mleczaz sprzedaeal cielaki bo nie mial gdzie je trzymac. Teraz wielu dostawilo budynki na opasy lub nowe obory na mleka a stare przerobili na opasy. I wystawiaja cielaki drogo jak pojdzie to pojdzie jak nie to bede hodowac. U mnie tez kiedys ojciec cielaki za grosze sprzedawal a teraz jeszcze czasami cos dokupimy jak sie trafi. A sprzedajemy najslabsze sztuki.

Opublikowano

W lipcu czy nawet w czerwcu po prostu mija miesiąc od złożenia wniosku na doplaty to kto może sprzedaje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v