dar322

Merlo P30.7 EV Problem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Merlo
dar322    3

Witam. Mam dwa problemy odnośnie ładowarki Merlo P30.7 ev z 94 roku. Pierwszy z nich to biały olej w zbiorniku od hydrostatu. Ładowarka nie ma problemu z jazdą czy brakiem siły, ale wydaje mi się, że tak być nie powinno. Drugi problem to gaśnięcie maszyny po pracy z większym wysiłkiem lub po dłuższej jeździe. Mam wrażenie jakby coś odcinało paliwo. Czy ktoś z posiadaczy spotkał się już z takimi przypadłościami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommmek    67
Witam ładowarkę mamy dopiero dwa dni i mniejszy model ale może wiesz do czego jest kluczyk z lewej strony?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek933    1926

kluczyk przekręcasz gdy uruchamia się system przeciążeniowy żeby móc opuścić ramie lub wsunąć teleskop 


Przepraszamy, nie można wyświetlić treści.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tommmek    67
Chyba mamy uszkodzony elektrozawór lub jest jakaś funkcja do odryglowania osprzętu bo jak otwieram krokodyla to nie zostaje w pozycji otwartej tylko opada. To samo dzieje się jak zamykam nie trzyma tylko olej się cofa z siłownika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommmek    67
Dzięki Bartek za pomoc przejadę się po znajomych to może poszukam instrukcji bo nie mam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pietras892    497
Twoja ładowarka nie ma zamka albo ma uszkodzony kolega dobrze mówi musisz prawdopodobnie dołożyć . Co znaczy biały olej? Jak mleko? Spieniony? czy przezroczysty? Jeżeli Biały jak mleko to byc może jakiś inteligentny wody tam nalał myśląc że to zbiornik chłodnicy bo różne płyny już widziałem w tym zbiorniku. Jak jest przeźroczysty to powinno tak być idzie tam HVI 46

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dar322    3
Olej jest jak mleko. Nawet jak dłużej stoi to i tak nie zmienia barwy. Miałem tą samą myśl, więc wymieniłem olej na Fuchs hvi 46. Nie wiedziałem, czy da się to inaczej zrobić, więc wymieniałem poprzez spuszczanie z powrotu i dolewanie świeżego oleju do zbiornika. Ładowarka gaśnie tak powoli jakby zaczynało jej brakować paliwa. Nie tak od razu. Dodam, że zaczęło się tak dziać po tym jak zagotował mi się silnik. Myślałem, że wywaliło uszczelkę pod głowicą, więc ją wymieniłem. Przy okazji wymieniłem pompę wody i wypłukałem cały układ chłodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pietras892    497
Czyli olej już jest ok? Wymieniłeś prawidlowo. To nie ma nic wspólnego z tym że gaśnie. Od wewnętrznej strony silnika jest na bloku mała pompka zasilająca Zacznij wiec od niej. Możesz zdjąć z niej pokrywke i masz tam siatkę. Zobacz czy nie zafajdolona syfem. Po złożeniu zluzuj przewód który idzie na filtr i zobacz czy prawidłowo podaję paliwo. Ja bym sprawdzał pompke ,filtry, ew. Zasilanie ze zbiornika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dar322    3
Po wymianie olej wygląda znacznie lepiej lecz wydaje mi się, że po dłuższym postoju powinien wrócić do koloru jaki wlewałem z bańki czyli taki złocisty. Sprawdzę cały układ paliwowy i wymienię filtry bo jeszcze tego po zakupie nie robiłem. Może faktycznie masz rację, że to problem zasilania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pietras892    497
Zacznij od pompki. Zapewne trochę przy niej potańczysz, dostęp jest jak do dziewicy. Filtry też oczywiście wymień. Warto też zajrzeć do oleju w zwolnicach i skrzyni. I wymień kubki na mostach bo to ważne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dar322    3
Dzięki Pietras892. Rozmawiałem z kilkoma mechanikami na temat tego oleju i jeden z nich powiedział, że jeżeli silnik jazdy będzie przepuszczał to olej będzie się grzał i zrobi się z niego mleko. Zobaczymy co będzie jak trochę pojeżdżę na tym nowym oleju. Czy jest możliwe, że płyn chłodniczy łapie temperaturę w chłodnicy, która jest zespolona z chlodnicą oleju?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dar322    3
Problem rozwiązany. Przyczyną gaśnięcia było sitko w pompce zasilającej. Dzięki Pietras892 za pomoc. Sprawę grzania się płynu chłodniczego też udało mi się rozwiązać. Okazało się, że wlewałem za dużo płynu. Chłodnica nie ma zbiorniczka wyrównawczego i po nagrzaniu płyn się rozprężał powodując wyciek. Zamontowałem czujnik temperatury oraz wskaźnik i w końcu mam spokój.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez LEX
      Jakiej mocy? Może ktoś ma którąś z tych i podzieli się wrażeniami?
    • Przez kr7ys
      Witam, posiadam ładowarkę Clark michigane prawdopodobnie model 75a. Czy ktoś posiada taki sprzęt potrzebna mi pomoc przy elektryce. 
    • Przez wpz
      Witam.Mam dylemat jaki olej zalać do hydrauliki.Na naszą strefę klimatyczną(do 38st.celc) instrukcja zaleca olej hv 32,wszyscy kupują hv 46 który jest przeznaczony kiedy temperatura przekracza 38st.celc.Moja ładowarka jest z Francji i podejrzewam że mam hv46 bo rano musi popracować dłuższą chwilę by hydraulika nie zdusiła silnika.I tu moje pytanie do posiadaczy ładowarek jcb stosujecie się do instrukcji czy lejecie hv 46.
    • Przez fendziorr
      Witam mam zamiar zakupić ładowarkę teleskopową. Zależy mi głównie na bezawaryjności maszyny. ładowarka będzie wykorzystywana w gospodarstwie bez hodowli do ładowania zboża, pomiotu kurzego, odśnieżania gospodarstwa, układania big bagów itp. Powinna mieć ok 3t udźwigu i od 6 do 7m wysięgu.
    • Przez dombeb2
      Witam . Posiadam ładowarkę manitou 634-120 od pewnego czasu pojawia się problem z wysuwem teleskopu zacina się i nie chce wysunąć zero reakcji w odwrotną stronę działa słychać jak wyje pompa taki sam problem jest z 3sekcją otwiera sie ale nie chce się zamknąć krokodyl . Proszę o pomoc
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.